Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Το στρατηγικό... δίπορτο της Φώφης Γεννηματά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το στρατηγικό... δίπορτο της Φώφης Γεννηματά

Η προεκλογική στρατηγική του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να επιδιώκει τη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ -και να προσδοκά μια στρατηγική νίκη της Ν.Δ.- νομίζοντας ότι έτσι θα επωφελούνταν το ίδιο από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχε παταγωδώς.

Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την απόσταση και με τις 7 επιπλέον μονάδες που πρόσθεσε στο ποσοστό των ευρωεκλογών έλαβε το σημαντικό 31,5% και παγίωσε τον ηγεμονικό ρόλο του στον προοδευτικό χώρο απέναντι στον συντηρητικό της Ν.Δ. Αντίθετα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατάφερε μόλις να συγκρατήσει δυνάμεις και να αυξήσει ελάχιστα το ποσοστό (8,1%) που είχε λάβει στην ευρωκάλπη, έχοντας να επιδείξει ως «επιτυχία» το γεγονός ότι δεν «έπεσε» πιο κάτω από αυτό και ότι δεν του κόστισε η επιλογή της Φ. Γεννηματά να αφήσει εκτός τον Ευ. Βενιζέλο.

Αυτοί οι σχυσχετισμοί που αποκρυσταλλώθηκαν από την κάλπη της προηγούμενης Κυριακής φέρνουν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ένα δύσκολο και κρίσιμο σημείο, όπου ήδη διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και θα επανέρχονται, από καιρού εις καιρόν, έντονες συζητήσεις για επαναπροσδιορισμό του δρόμου που θα πρέπει να χαράξει ο φορέας για τον εαυτό του.

Μπροστά σε νέο κύκλο εσωστρέφειας

Από τις πρώτες μέρες οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει και εκδηλώνονται μέχρι στιγμής είτε ως εισηγήσεις για άνοιγμα του διαύλου επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ με την προοπτική κάποιας συνεργασίας είτε ως δημόσια έκφραση δυσφορίας για το «κάτω των προσδοκιών» αποτέλεσμα. Ο Δ. Κρεμαστινός επανέφερε τη διαχρονική πρότασή του για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Τσίπρας και Γεννηματά θα έπρεπε να συνομιλήσουν. Αν το έκαναν ήδη, μπορεί να ήταν και κυβέρνηση», «αυτό που λέμε δημοκρατική παράταξη έχει ποσοστό πάνω από 40%» δήλωσε. Ο γραμματέας Μ. Χριστοδουλάκης του απάντησε ότι αυτά έχουν λυθεί «από τα όργανα με δημοκρατικές διαδικασίες, προχωράμε αυτόνομα».

Παράλληλα ο Ν. Ανδρουλάκης, που -πλέον μετά την απομάκρυνση του Ευ. Βενιζέλου- αποτελεί το ισχυρότερο αντίπαλο δέος της ηγεσίας, είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών και έσπευσε να αφήσει ανοικτό το εάν θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αν και όχι ονομαστικά, τον κατηγόρησε για προσωπικές φιλοδοξίες.

Αυτές τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές επήλθε και ένα σημαντικό ρήγμα στη Χαρ. Τρικούπη με τη διαφωνία του Στ. Μαλέλη με τη στρατηγική της Φ. Γεννηματά, γεγονός που επιβεβαιώνει το διαρκές πρόβλημα του θολού στίγματος που αντιμετωπίζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παραιτούμενος από τη θέση του γραμματέα Επικοινωνίας, ο Στ. Μαλέλης δήλωσε ότι «εγώ Δεξιά δεν θα ψηφίσω» και εξέφρασε την αντίθεσή του με την ψήφο ανοχής και το σύνθημα «Η λογική επιστρέφει». Υποστήριξε πως «με ανοχή στη Ν.Δ. δεν θα επέστρεφε ούτε μία ψήφος από τον ΣΥΡΙΖΑ» και μίλησε για ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στην προοδευτική παράταξη, ενώ ζήτησε να γίνει πιο αριστερό το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Διώχνεις, υποτίθεται, τον Βενιζέλο, βγαίνει η ηγεσία του Κινήματος, λέει πρέπει να το κάνω αυτό για να μπορέσω να πάρω τους απογοητευμένους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να φύγουν και ξαφνικά, δέκα μέρες μετά, λες θέλω ψήφο ανοχής» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Αυτόνομη πορεία» ή νέες... ίσες αποστάσεις;

Η Φ. Γεννηματά προσπάθησε να ανακόψει την πολυφωνία εν τη γενέσει της δηλώνοντας ότι η απόφαση για «αυτόνομη πορεία» ισχύει και πως το ΚΙΝ. ΑΛΛ. ούτε θα γίνει ούτε συμπλήρωμα της Ν.Δ. ούτε θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ την Παρασκευή μάλιστα είπε ότι αυτές οι δύο απόψεις (την πρώτη τη «χρεώνει», αν και χωρίς να το κάνει ονομαστικά, στον Ευ. Βενιζέλο) εμφανίστηκαν από το 2015 στο κόμμα και δίχασαν τη βάση του υπονομεύοντας την προσπάθεια της «αυτόνομης πορείας».

Εκ των πραγμάτων, μετά την αποτυχία της γραμμής για «στρατηγική ήττα» που είχε υιοθετηθεί πλήρως και από τη Φ. Γεννηματά, παρά την κίνησή της να θέσει τον Ευ. Βενιζέλο εκτός κομματικού ρόλου, η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη προχωρά σε αναπροσαρμογή στρατηγικής η οποία να μπορεί να ενταχθεί ταυτόχρονα στην επιλογή της αυτόνομης πορείας και της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Έτσι, η Φ. Γεννηματά προσπαθεί να αποσείσει την εικόνα του χρήσιμου υποστηρικτή της κυβέρνησης Ν.Δ. που η ίδια η στρατηγική της έχει δημιουργήσει με τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις περί διασφάλισης της ομαλότητας, σταθερότητας με την ψήφιση της κατάργησης της απλής αναλογικής, την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και την εκλογή ΠτΔ.

Από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου είπε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «δεν αντιμετωπίζει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα με όρους διπολικής αντιπαράθεσης», ότι δεν ετεροπροσδιορίζεται, ότι «ασκεί κριτική στον λαϊκισμό, στη στασιμότητα, στον συντηρητισμό από θέσεις ιδεολογικοπολιτικής αυτονομίας» και πως «στη βάση αυτή ασκεί την κριτική του και στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα όμως η Φ. Γεννηματά σημείωσε για πρώτη φορά ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «ταυτόχρονα μπορεί να συνομιλεί και με τη Ν.Δ. και με τον ΣΥΡΙΖΑ» και πως η πολιτική του και η ανάλυσή του δεν είναι μονομέτωπη. Θέλοντας να τοποθετήσει τον φορέα στο «κέντρο του πολιτικού συστήματος» προσδοκά ότι «από αυτή τη θέση είναι και χώρος υποδοχής των πολιτών που σίγουρα το επόμενο διάστημα θα απομακρυνθούν απογοητευμένοι από την κυβερνητική πρακτική και από τον λαϊκιστικό χαρακτήρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σε κάθε περίπτωση τα νέα δεδομένα του πολιτικού χάρτη και η νέα στρατηγική που αναγκάζεται να υιοθετήσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. -τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο προς το παρόν- ανοίγει μια προοπτική που όχι μόνο δεν υπήρχε έως τώρα για τη Χαρ. Τρικούπη, αλλά και που την απέρριπτε μετ’ επιτάσεως, δηλαδή το ενδεχόμενο συνεννοήσεων ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι έως τώρα η Φ. Γεννηματά εμφάνιζε τον δίαυλο του διαλόγου να αφορά μόνο τη Ν.Δ. Στην πράξη θα φανεί αν πρόκειται για μια ουσιαστική αλλαγή τακτικής με έμπρακτα αποτελέσματα στο κοινοβουλευτικό πεδίο ή μια τακτική αναπροσαρμογή των «ίσων αποστάσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL