Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Φ. Γεννηματά στην ΚΠΕ του ΚΙΝ.ΑΛΛ.: / Φ. Γεννηματά στην ΚΠΕ του ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Ασπίδα στην εσωστρέφεια η επίκληση της "αυτόνομης πορείας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Γεννηματά στην ΚΠΕ του ΚΙΝ.ΑΛΛ.: / Φ. Γεννηματά στην ΚΠΕ του ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Ασπίδα στην εσωστρέφεια η επίκληση της "αυτόνομης πορείας"

Να σταματήσει εν τη γενέσει της την εσωστρέφεια που απειλεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την αποτυχία του μεγαλεπήβολου εκλογικού εγχειρήματος του να καταστεί το ίδιο ο κεντρικός προοδευτικός πόλος στο πολιτικό σύστημα μέσα από μια «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε η Φ. Γεννηματά με την ομιλία της στη χθεσινή ΚΠΕ. Απέναντι στις «φωνές» που ήδη είτε εισηγούνται διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβένρηση της Ν.Δ. είτε δυσφορούν με το αποτέλεσμα, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επανέλαβε ότι η «αυτόνομη πορεία» και η επιλογή της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» δεν αλλάζει.

Σε αυτό το πλαίσιο ουσιαστικά μίλησε για σχέδιο Βενιζέλου για «συμπλήρωμα της Ν.Δ.», αν και χωρίς να τον κατονομάσει, ενώ μίλησε και για σχέδιο που υπήρχε για «συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτές τις δύο παράλληλες αντικρουόμενες απόψεις που εμφανίστηκαν από το 2015 και μετά και «εκ των πραγμάτων αμφισβητούσαν την αυτόνομη πορεία μας», απέδωσε ουσιαστικά τον διχασμό της βάσης του φορέα, ενώ δεν αναγνώρισε ουσιαστικά δικά της λάθη ως προς τη στρατηγική και το πρόσημο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., περιοριζόμενη απλά να μιλήσει και για δικά της «λάθη και παραλείψεις».

Είπε ειδικότερα ότι η μια άποψη ήταν «αυτή που ήθελε να δικαιώσει, όχι μόνο εθνικά και για λόγους συγκυρίας και αίσθησης πατριωτικής ευθύνης, τη σύμπραξη με τη Δεξιά, μέχρι εδώ σωστά, αλλά ήθελε ουσιαστικά στρατηγικά να καταστήσει το Κίνημα συμπληρωματική δύναμη της Ν.Δ. μακροπρόθεσμα». Η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, συνέχισε, «ήθελε στο όνομα του αντιδεξιού χαρακτήρα τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν όμορων προοδευτικών χώρων».

Η Φ. Γεννηματά είπε ότι δεν πίστεψαν όλοι στην προσπάθεια του ΚΙΝ.ΑΛΛ., επαναλαμβάνοντας τα «φωτογραφικά» πυρά της προς τον Ν. Ανδρουλάκη ή και όσους αποχώρησαν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., για τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι προεκλογικά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κινήθηκε ανάμεσα στις συμπληγάδες δύο στρατηγικών: «Η πρώτη 'να φύγει ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του που μόνο κακό έκαναν στη χώρα', που ανέδειξε νικητή τη Ν.Δ. στο όριο της αυτοδυναμίας στις ευρωεκλογές. Σύνθημα που εξελίχθηκε στο 'αυτοδύναμη Ν.Δ. ή ακυβερνησία'. Η δεύτερη, του ΣΥΡΙΖΑ, που με την πολιτική και την πολεμική του παρέσυρε ένα σημαντικό τμήμα της λαϊκής βάσης της προοδευτικής παράταξης στο όνομα της αντιδεξιάς συνείδησης, με αποτέλεσμα, αφού συγκράτησε ένα σημαντικό ποσοστό στις ευρωεκλογές, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά το αντιδεξιό σύνδρομο στις εθνικές εκλογές. Υπ’ αυτά τα δεδομένα, χαρακτήρισε θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., «που δημιουργεί δυναμική προοπτική».

Εν τω μεταξύ, σε νέα παρέμβασή του (στα "Νέα"), ο Στ. Μαλέλης υποστήριξε πως ο ψηφοφόρος δεν επέστρεψε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. «γιατί δεν μπορέσαμε να τον πείσουμε ότι εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη που είναι απέναντι στη Ν.Δ.», «οι διαρκείς παλινωδίες μας μπέρδεψαν τον προοδευτικό ψηφοφόρο που μας εγκατέλειψε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL