Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
"Ανοιχτό" το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ανοιχτό" το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Διαφωνία σε ό,τι αφορά το κείμενο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας εξέφρασε χθες σε διπλωματικό επίπεδο η Κύπρος, επιθυμώντας, όπως φαίνεται, να πάει “ανοιχτό” το ζήτημα στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας.

Σε συνέχεια της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, η Επιτροπή πρότεινε αυτή την εβδομάδα “κατάλληλα μέτρα”, τα οποία περιλαμβάνουν την αναβολή του διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, την αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών καθώς και την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων και την αναθεώρηση των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία.

Οι εν λόγω κυρώσεις συζητήθηκαν χθες σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων με στόχο να “κλείσει” το ζήτημα και τη Δευτέρα να επικυρωθεί και τυπικά από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά τη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κύπρος διαφώνησε τελευταία στιγμή με την παράγραφο που αναφέρεται σε περαιτέρω μέτρα της Ε.Ε. εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες. Ειδικότερα, στην τελευταία παράγραφο του προσχεδίου της δήλωσης αναγραφόταν πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον “περιοριστικά” μέτρα στην Τουρκία αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Η Κύπρος, όμως, εξέφρασε τελικά το αίτημα να αντικατασταθεί με “στοχευμένα” μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φινλανδική προεδρία κατέθεσε μια συμβιβαστική προτάση, η οποία βρισκόταν σε διαδικασία σιωπηρής συμφωνίας (εάν δε εκφράσει κάποιος αντίρρηση, θεωρείται πως έχει συμφωνηθεί) μέχρι σήμερα το πρωί. Όπως όλα δείχνουν, η Κύπρος πρόκειται να “σπάσει” την εν λόγω διαδικασία προκειμένου το ζήτημα να επανέλθει στους μόνιμους αντιπροσώπους τη Δευτέρα το πρωί και πιθανότατα να συζητηθεί κανονικά στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαρχής όλες οι χώρες -εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου- δεν επιθυμούσαν σε αυτό το στάδιο να συμπεριληφθούν στοχευμένα μέτρα κατά προσώπων και επιχειρήσεων στις κυρώσεις, ένα ενδεχόμενο που όμως συμφωνήθηκε να συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι πολλά κράτη - μέλη θεωρούν πως τα μέτρα πρέπει να αποφασιστούν με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μη διαταραχθεί η ευρωτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό, στην τρομοκρατία αλλά και σε θέματα ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL