Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Πρώτη μετεκλογική κόντρα Γεννηματά - Ανδρουλάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτη μετεκλογική κόντρα Γεννηματά - Ανδρουλάκη

Σε κύκλο εσωστρέφειας εισέρχεται το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές. Οι συσχετισμοί που καταγράφηκαν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει και επίσημα την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο την ώρα που το κόμμα της Φ. Γεννηματά δεν είχε κανένα όφελος από τη νίκη της Ν.Δ., όπως προσδοκούσε, δημιουργεί το έδαφος για έντονη εσωκομματική συζήτηση.

Μια μέρα μετά την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα Επικοινωνίας (σ.σ.: η Φ. Γεννηματά επρόκειτο να τον "καθαιρέσει"), ο Στ. Μαλέλης δήλωσε τη διαφωνία του με τη στρατηγική περί ψήφου ανοχής προς τη Ν.Δ. και παράλληλα επισήμανε την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι παραμένει μέλος της Κ.Ε., η οποία συνεδριάζει σήμερα. Ο Ν. Ανδρουλάκης που πλέον, μετά την απομάκρυνση του Ευ. Βενιζέλου, αποτελεί το ισχυρότερο αντίπαλο δέος της ηγεσίας, είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών και έσπευσε να αφήσει ανοιχτό το εάν θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, «φωτογραφίζοντάς» τον, έσπευσε να του απαντήσει κατηγορώντας τον για προσωπικές φιλοδοξίες.

"Είμαστε κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Αρνητική απάντηση επεφύλασσε σε όσους συμμερίζονται τη θέση για επιδίωξη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέμα που είχε θέσει μια μέρα νωρίτερα ο Δ. Κρεμαστινός: «Επειδή κάποιοι αρχίζουν το βιολί της ουράς του δήθεν προοδευτικού πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω: είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις». «Θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και στην αυτοδύναμη πορεία μας» είπε.

"Καρφί" Ανδρουλάκη...

«Το αποτέλεσμα δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες του κόμματός μας» δήλωσε ευθέως (ρ/σ News 247) ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να συζητήσουμε τα αίτια και να δούμε συντεταγμένα τις επόμενες κινήσεις». «Στα όργανά μας συζητάμε για όλα» ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε αν τίθεται θέμα ηγεσίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επιλογές είναι ή το άνοιγμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε νέες δυνάμεις, ή η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.

...απάντηση με οξύτητα

Στην εισήγησή της η Φ. Γεννηματά, αν και είπε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. άντεξε, παραδέχτηκε ότι «δεν συντελέστηκε η επιδιωκόμενη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, και πως όμως τόσα χρόνια με τις πρωτοβουλίες της ανέβηκε η παράταξη και έφτασε στην τρίτη θέση, παρ' όλο που η πορεία «δεν απέδωσε όλα όσα προσδοκούσαμε». Βάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς προς τον Ν. Ανδρουλάκη, είπε ότι αυτό έγινε γιατί «δεν πίστεψαν όλοι δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια» και κάλεσε να αναρωτηθούν «όλοι, και ιδιαίτερα οι κρυπτόμενοι στον αγώνα, που αρχίζουν τώρα, με κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, να εμφανίζονται, αν θα υπήρχαμε καν σήμερα αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η προσπάθεια». «Μιλάω γι’ αυτούς που και το 2015 έλεγαν να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, να γίνει ΕΠΙΝΕ με διαδικασίες μακριά από τη βάση της παράταξης».

Συγκλίσεις με Μητσοτάκη

Η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι είναι αντίθετη ιδεολογικά και προγραμματικά με τη Ν.Δ., ωστόσο επανέλαβε τα σημεία που μπορεί να έχει σύγκλιση με τον Κυρ. Μητσοτάκη: εθνικά, κατάργηση απλής αναλογικής, ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης.

Στ. Μαλέλης: "Εγώ Δεξιά δεν θα ψηφίσω"

Σε αντίθεση με την προσπάθεια της Φ. Γεννηματά να πει ότι η επιλογή της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» δεν αποτελεί απόφαση υποστήριξης της κυβέρνησης της Ν.Δ., ο Στ. Μαλέλης επανήλθε χθες με σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας για τη στρατηγική της, διευκρινίζοντας ότι δεν θέτει θέμα ηγεσίας. «Εγώ Δεξιά δεν θα ψηφίσω. Ήμουν αντίθετος με την ψήφο ανοχής» δήλωσε (ρ/σ News 247), προσθέτοντας ότι η απόφαση για ψήφο ανοχής και για το σύνθημα «η λογική επιστρέφει» δεν ελήφθη συλλογικά από όργανα. Με ανοχή στη Ν.Δ., συνέχισε, δεν θα επέστρεφε ούτε μία ψήφος από τον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στην προοδευτική παράταξη, ενώ ζήτησε από την ηγεσία να γίνει πιο αριστερό το κόμμα. Διευκρίνισε δε ότι δεν «λοξοκοιτάζει» προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε (ρ/σ Θέμα) ότι η πολιτική του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν ήταν συνεπής: «Διώχνεις υποτίθεται τον Βενιζέλο, βγαίνει η ηγεσία του κινήματος, λέει πρέπει να το κάνω αυτό για να μπορέσω να πάρω τους απογοητευμένους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να φύγουν και ξαφνικά δέκα μέρες μετά λες θέλω ψήφο ανοχής».

ΕΝΩ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ

Γ. Καμίνης: Στα θετικά της κυβέρνησης η συμμετοχή Χρυσοχοΐδη...

Ο πρώην δήμαρχος συμπεριέλαβε στα θετικά "την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σοβαρό πρωθυπουργικό γραφείο"

Μόλις δύο εικοσιτετράωρα αφότου η Φ. Γεννηματά διέγραφε τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο επικεφαλής Επικρατείας Γ. Καμίνης ενέτασσε την υπουργοποίησή του «στα θετικά της 'γαλάζιας' κυβέρνησης» κάνοντας λόγο για σοβαρό και δοκιμασμένο στέλεχος, που θα μπορέσει να βάλει τάξη στην Αθήνα. Στα θετικά συμπεριέλαβε «και την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σοβαρό πρωθυπουργικό γραφείο». Πάντως, βρήκε και μερικά αρνητικά, όπως ότι «η λαϊκή Δεξιά στη Ν.Δ. δεν θα αφήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον χώρο που θέλει».

Μερικές ώρες αργότερα, η Φ. Γεννηματά -που δεν επέπληξε τον πρώην δήμαρχο για την εκτός γραμμής τοποθέτησή του- θα ανέφερε με αφορμή το παράδειγμα Χρυσοχοΐδη πως «όσοι ακόμα στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα».

Σκληρός «εμφύλιος» στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μαγνησίας

Στις παράπλευρες εσωκομματικές συνέπειες για το μετεκλογικό τοπίο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. συγκαταλέγεται και η έντονη κόντρα που αναδείχθηκε στη Ν.Ε. Μαγνησίας, με δημόσιες αλληλοκατηγορίες συνυποψηφιών για το γεγονός ότι η περιφέρεια πάλι δεν εξέλεξε βουλευτή. Ο υποψήφιος που έλαβε τις περισσότερες ψήφους Ν. Χαυτούρας κατηγόρησε τη γραμματέα της Ν.Ε. Φ. Τσιώμου για κακό προεκλογικό σχεδιασμό που έφερε «μίζερο αποτέλεσμα», αλλά και για υπονόμευσή του και πριμοδότηση έτερου υποψήφιου. Τόσο η ίδια όσο και ο συνυποψήφιός του Γ. Αναστασίου τον κατηγόρησαν ότι δίχασε την παράταξη, υπονοώντας ότι στήριξε και υποστηρίχθηκε από τον δήμαρχο Βόλου, Αχ. Μπέο. «Προτίμησε να παίρνει ευχές από εκεί που δεν έπρεπε... για τα ψηφαλάκια και θόλωνε την εικόνα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον κόσμο. Ο 'καθαρός' κόσμος του Κινήματος και του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τον κ. Χαυτούρα» σχολίασε η γραμματέας της Ν.Ε. «Το ότι είναι πρώτος σε ψήφους στο ψηφοδέλτιο δεν σημαίνει ότι μπορεί να εφορμήσει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και να επιβάλει τις απόψεις του, ενώ πήγαινε και έβγαινε φωτογραφία με τον κ. Μπέο, που είναι ο υβριστής του Γ. Παπανδρέου και άλλων στελεχών της παράταξής μας πανελλαδικά, αλλά και στον Δήμο Βόλου» είπε ο Γ. Αναστασίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL