Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Μητσοτάκης - Χατζηδάκης έδωσαν το σήμα με "κατεπείγουσα" συνάντηση για τη ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητσοτάκης - Χατζηδάκης έδωσαν το σήμα με "κατεπείγουσα" συνάντηση για τη ΔΕΗ

Την οδό της κινδυνολογίας με "άρωμα" ιδιωτικοποίησης, και μάλιστα... fast track, της ΔΕΗ επέλεξε εκ νέου χθες ο Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά το ραντεβού στο Μαξίμου, υποστήριξε πως “το ζήτημα είναι επείγον και πιεστικό” και πως “επιδιώκεται σχέδιο σωτηρίας για τους υπαλλήλους και την επιχείρηση. Δεν υπερβάλλουμε για το θέμα της ΔΕΗ. Στις προγραμματικές δηλώσεις θα είμαστε πολύ σαφείς” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Είναι προφανείς οι χειρισμοί της κυβέρνησης Ν.Δ. καθώς η χθεσινοβραδινή συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - Κ. Χατζηδάκη για το θέμα της ΔΕΗ “κλείστηκε” συμβολικά από το πρωί της ίδιας ημέρας, πριν καν γίνει η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΝ και βέβαια προτού συνεδριάσει για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να επικοινωνήσουν τον χαρακτήρα του... κατεπείγοντος, να προλάβουν ενδεχομένως δρομολογημένες εξελίξεις (όπως η αποεπένδυση λιγνιτικού δυναμικού) και βέβαια να στρώσουν τον δρόμο για την εφαρμογή των ακραίων πολιτικών, όπως η πλήρης ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη -στις 15 Ιουλίου έχει οριστεί, λόγω των εκλογών, η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής οικονομικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους- η διαδικασία αποεπένδυσης, αποκλειστικά, του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ (μονάδες Μεγαλόπολης - Μελίτης), σε συμμόρφωση προς την τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στη λιγνιτική παραγωγή.

Πρώτη... γεύση στο ΥΠΕΝ

Άλλωστε, νωρίτερα, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΝ, ο Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ ως επείγουσα προτεραιότητα στον ενεργειακό τομέα, χωρίς πάντως να προβεί σε λεπτομέρειες ή απευθείας συνδέσεις με τις προεκλογικές του δηλώσεις, ενόψει και της απογευματινής συνάντησης στο Μαξίμου.

Βέβαια, εφόσον η... διάσωση προκύπτει ως συνάρτηση της καταστροφολογίας των τελευταίων μηνών και της αναβίωσης των παλαιότερων σχεδίων τριχοτόμησης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ, στην οποία είχε επιδοθεί η Ν.Δ., είναι προφανές ότι η κατεύθυνση είναι ιδιωτικοποίηση σε πολλά επίπεδα και φυσικά επενδυτικές “διευκολύνσεις” παντού...

Σενάρια καταστροφολογίας και "μικρή ΔΕΗ"

Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες τόσο ο Κ. Χατζηδάκης όσο κι άλλα στελέχη της Ν.Δ., που βρίσκονται πλέον σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις (π.χ. Τ. Θεοδωρικάκος, Σ. Πέτσας), επανέφεραν τα γνωστά σενάρια περί κατάρρευσης της ΔΕΗ, εμφανίζοντας ως αναπόφευκτη, επιβεβλημένη και... σωτήρια την ιδιωτικοποίησή της και υποσχόμενοι ότι θα κάνουν ως κυβέρνηση “ό,τι χρειαστεί”.

Επανέφεραν τα παλιά σχέδια περί "μικρής ΔΕΗ', ενέμειναν στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΗ, ενώ “απλώθηκαν” έως και τον ανεξάρτητο πια, αλλά υπό δημόσιο έλεγχο, ΑΔΜΗΕ κάνοντας λόγο για περαιτέρω διάθεση ποσοστού σε ιδιώτη επενδυτή -με προτίμηση στον σημερινό εταίρο του Διαχειριστή των δικτύων μεταφοράς, την κινεζική State Grid.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ακύρωσε το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ, τα δίκτυα μεταφοράς αποσχίστηκαν ιδιοκτησιακά και παρέμειναν υπό δημόσιο έλεγχο, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων της ΔΕΗ σε ΑΠΕ.

Στο ΥΠΕΝ ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε “στοχεύουμε να εργαστούμε σκληρά από την πρώτη μέρα για να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο διάσωσης για τη ΔΕΗ, που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρεία”.

Βάφτισε μπλακ άουτ τη διακοπή

Όπως ήταν αναμενόμενο, χαρακτήρισε black out την προχθεσινή διακοπή που παρουσιάστηκε για λιγότερο από μια ώρα σε περιοχές κοντά στο Σύνταγμα και οφειλόταν σε βλάβη υπόγειου καλωδίου μέσης τάσης λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνα), για να καταλήξει ότι “χρειάζεται δουλειά από κάποιους ανθρώπους για να μπορούμε να απολαμβάνουμε μια πιο άνετη καθημερινότητα”...

Φιλικό επενδυτικό πλαίσιο

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ενέργεια και ως καταλύτη ανάπτυξης για την οικονομία και αποκάλεσε “κλειδί” το να δοθεί “προτεραιότητα στην υιοθέτηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού επενδυτικού πλαισίου φιλικού στην επιχειρηματικότητα”.

Στάθηκε επίσης στην ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, στην ολοκλήρωση όλων των διεθνών πρότζεκτ για υποδομές φυσικού αερίου, στην επιτάχυνση διαδικασιών για έρευνες υδρογονανθράκων σε νέα οικόπεδα, στην έμφαση στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Υφυπουργός από τους θεσμούς...

Σε βελτίωση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (το γνωστό ΕΣΕΚ που κατέθεσε στην Κομισιόν η προηγούμενη ηγεσία) δήλωσε, από την πλευρά του, ότι θα προχωρήσει ο νέος υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ενέργειας - φυσικών πόρων Γ. Θωμάς, ώστε να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030-2050.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο νέος υφυπουργός βρισκόταν... απέναντι από τα ελληνικά κλιμάκια κατά την περίοδο των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, δεδομένου ότι έχει θητεύσει, μεταξύ άλλων, και ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG Energy) της Κομισιόν.

Γ. Σταθάκης: "Αποκλίνουσες προσεγγίσεις"

Ο απερχόμενος υπουργός Γ. Σταθάκης μίλησε για συγκλίσεις και αποκλίσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις της προηγούμενης και της νέας ηγεσίας στα ενεργειακά θέματα, τονίζοντας τη σημασία του τρόπου με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η αγορά ενέργειας.

Τέλος ο τέως υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δρομολόγηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, στην προώθηση έργων του ΕΣΕΚ και στην ενεργειακή μετάβαση με προτεραιότητα στη μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ, στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" που προχωρά με δεύτερο κύκλο, στη μεγάλη τομή της θεσμοθέτησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αλλά και στους νέους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL