Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ενδείξεις για συνέχεια στην εξωτερική πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενδείξεις για συνέχεια στην εξωτερική πολιτική

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα. Όχι μόνο χάρη στον… πολιτικό πολιτισμό που επέδειξαν ο απερχόμενος Γιώργος Κατρούγκαλος και ο επερχόμενος Νίκος Δένδιας, αλλά και επειδή, προφανώς, και οι δύο ήθελαν να στείλουν το μήνυμα της συνέχειας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας - και της διάθεσης να μείνει η εξωτερική πολιτική “εκτός κομματικών αντιπαραθέσεων”, όπως το διατύπωσε ο Ν. Δένδιας.

Στη σύντομη ομιλία του, ο Γ. Κατρούγκαλος φρόντισε να εξάρει το έργο των προκατόχων του στο υπουργείο - «είχα την τύχη να διαδεχθώ στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αλέξη Τσίπρα, έναν εξωστρεφή πρωθυπουργό, και τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του», είπε- και κυρίως να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα, με τη Συμφωνία των Πρεσπών και όχι μόνο, κατάφερε να εγγραφεί στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας ως “εξαγωγέας σταθερότητας”.

Θερμά λόγια βρήκε να πει ο Γ. Κατρούγκαλος και για τον Ν. Δένδια, τονίζοντας την εκτίμησή του στο πρόσωπο του διαδόχου του - και θυμίζοντας τα χειροκροτήματα από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. όταν τα έβαλε με τη Χρυσή Αυγή, “που έχει ως σύμβολό της τον αγκυλωτό σταυρό, ενώ οι ιδεολογικοί της πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους”. Μάλιστα, ο Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Δένδιας θα συνεχίσει την ίδια φιλειρηνική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με τη βοήθεια και του “εξαιρετικού” ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

“Επιδιώκουμε συναίνεση”

Στην ακόμη πιο σύντομη αντιφώνησή του, ο Ν. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι δεν βιάζεται να τοποθετηθεί επί της ουσίας, αφήνοντας προφανώς τον πρωθυπουργό να μιλήσει πρώτος για την εξωτερική πολιτική στις προγραμματικές δηλώσεις. Ωστόσο, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική”, προσθέτοντας ότι θα “προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις με τον απόδημο ελληνισμό”.

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δένδιας δεν μπορεί να θεωρηθεί έμπειρος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ και το πέρασμά του από το υπουργείο Άμυνας ήταν πολύ σύντομο. Ωστόσο, η επιλογή του για το υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε, πράγματι να εκληφθεί ως πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για συνέχεια στην εξωτερική πολιτική - κάτι που στις βασικές επιλογές συνηθίζεται στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ο Ν. Δένδιας δεν σήκωσε τα λάβαρα των νεομακεδονομάχων πέρσι τέτοια εποχή, όταν το έκαναν ακόμη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί ευρωπαϊστές. Ούτε έκανε δηλώσεις του τύπου “εγώ θα τη λέω πάντα Σκόπια” για τη Βόρεια Μακεδονία. Αντιθέτως, ήταν από τους λίγους βουλευτές της Ν.Δ. που δεν έσπευσε να ψαρέψει στα θολά νερά του “πατριωτισμού” - και ίσως το μοναδικό στέλεχος πρώτης γραμμής που δεν έλεγε άλλα μέσα κι άλλα έξω για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό θα μπορούσε να το δει κανείς ως “προίκα” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έναντι του έξω κόσμου - καθώς πλέον είναι πολύ ψηλά ο πήχης στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Επιπλέον, στη φάση συνεχούς έντασης που βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι πλεονέκτημα η μετριοπάθεια και η επιμονή στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών φρόντισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να επικοινωνήσει πριν από όλους με τους ομολόγους του στην Άγκυρα και τη Λευκωσία. Παράλληλα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ξέρει και να στέλνει αυστηρά μηνύματα.

Έτσι, μια μέρα μετά τη "σοβαρή ανησυχία" της Μογκερίνι για την επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση από την Τουρκία στα ανοιχτά της Καρπασίας, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε χθες την κίνηση της Άγκυρας, τονίζοντας ότι "η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους - μέλους της Ε.Ε. πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας".

Στην ανακοίνωση εκφράζεται η "πλήρης αλληλεγγύη" της Ελλάδας στην Κύπρο και καλείται η Τουρκία "να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL