Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο...

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με το νέο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν είναι διαπραγματεύσιμος.

Στην ημερήσια διάταξη του χθεσινού Eurogroup περιλαμβανόταν η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ωστόσο δεν διεξήχθη κάποια αναλυτική συζήτηση, καθώς την Ελλάδα εκπροσώπησε ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Συνοψίζοντας την έκθεση ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα έχει κάνει μια καλή αρχή μετά το πρόγραμμα, αν και παραμένουν πολλές προκλήσεις”. Επιπλέον ευχαρίστησε θερμά τους απερχόμενους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργο Χουλιαράκη λέγοντας ότι ήταν “πολύτιμοι συνομιλητές για την Επιτροπή και το Eurogroup” κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους “για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας”. “Δεν ήταν εύκολη δουλειά” είπε εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η “εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση”.

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις στην Ελλάδα που κλήθηκαν να διαχειριστούν την κρίση έχασαν τις εκλογές που ακολούθησαν, κάτι που, όπως είπε, είναι κατανοητό λόγω των πιέσεων που υπέστη ο λαός. Ωστόσο, σημείωσε ότι το γεγονός είναι πως αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και πως όλοι παραδέχτηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. “Οι εκλογές μετράνε. Αλλά μετράει και η Ιστορία” επισήμανε.

Κλ. Ρέγκλινγκ: Βελτιωμένη η ελληνική οικονομία

Τη βελτιωμένη κατάσταση “σε σχέση με τέσσερα ή οκτώ χρόνια πριν” στην ελληνική οικονομία παραδέχτηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, την ανησυχία του σχετικά με τα μέτρα που πήρε προεκλογικά η απερχόμενη κυβέρνηση, τα οποία, όπως τόνισε, “ψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο από όλα τα μεγάλα κόμματα”.

Ωστόσο “πέταξε” σαφώς το μπαλάκι στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν πρόκειται να αλλάξει. Όπως είπε, η εν λόγω συμφωνία αποτελεί τον “θεμέλιο λίθο” του προγράμματος από το 2015 και “είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να αλλάξει με δεδομένο ότι εκεί βασίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”.

Ερωτηθείς δε σχετικά με την κατάργηση του μέτρου μείωσης του αφορολογήτου ανέφερε ότι αποτελεί ζήτημα “προτεραιοτήτων” της νέας κυβέρνησης το πώς θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει σχετική συζήτηση μόλις θα γίνει γνωστό το οικονομικό της πρόγραμμα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει σε συνέδριο και επομένως θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τη νέα κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το άτυπο Eurogroup του Σεπτεμβρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι.

Η Επιτροπή είναι πολιτικά ουδέτερη

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών ο Πιερ Μοσκοβισί συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο, όπως σημείωσε, “διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή, όπως πάντα, θα είναι δίπλα σε κάθε κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που περιμένει με ανυπομονησία ο ελληνικός λαός”. Μήνυμα στήριξης και πολιτικής ουδετερότητας έστειλε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Όπως είπε, η Επιτροπή είναι πολιτικά ουδέτερη και αντιμετωπίζει “πρόσωπα και χώρες ισότιμα”, ενώ σημείωσε ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ το απέδειξε αυτό καθώς συνεργάστηκε με έναν πρώην πρωθυπουργό από μια διαφορετική πολιτική οικογένεια από τη δική του και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έμενε στο ευρώ και ότι τα μέτρα θα είναι κοινωνικά αποδεκτά με την πρώτη μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων που συνόδευε το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL