Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Με 1.781.174 πολίτες στην κάλπη του ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ο αδιαμφισβήτητος προοδευτικός πόλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με 1.781.174 πολίτες στην κάλπη του ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ο αδιαμφισβήτητος προοδευτικός πόλος

Η οριστικοποίηση του αποτελέσματος των εκλογών της Κυριακής επιβεβαιώνει την αρχική εικόνα για τη νέα σελίδα που ανοίγει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η Ν.Δ. αναδεικνύεται καθαρά πρώτη δύναμη διασφαλίζοντας την αυτοδυναμία, χωρίς ωστόσο αυτό να προεξοφλεί πως η διακυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι... περίπατος στην εξοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την παράδοση του πρωθυπουργικού γραφείου στον Κ. Μητσοτάκη, σε μια αυτονόητη κίνηση πολιτικού πολιτισμού που "έσπασε" μονάχα από τον Α. Σαμαρά το 2015, κατευθύνθηκε στην Κουμουνδούρου, όπου έγινε δεκτός με χαμόγελα και αγκαλιές. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η πρώτη μετεκλογική σύσκεψη με στελέχη του κόμματος.

Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα αύριο, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει απολογισμό του αποτελέσματος και της εκλογικής μάχης συνολικά, μα κυρίως να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα. Τον μετασχηματισμό δηλαδή στον οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωση που έκανε στο Ζάππειο.

Ισχυρή, υπεύθυνη και μαχητική προοδευτική αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,5% και 1.781.174 ψήφους όχι απλά δεν υπέστη τη στρατηγική ήττα την οποία ανέμεναν και σχεδίαζαν Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το μιντιακό σύστημα, αλλά ισχυροποιείται και σταθεροποιείται ως ο αδιαμφισβήτητος πόλος της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου. Με τα σχέδια των πολιτικών του αντιπάλων να πέφτουν στο κενό, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε μια ισχυρή δύναμη αντιπολίτευσης. Μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, προγραμματική αλλά και κινηματική απέναντι σε κάθε απόπειρα αμφισβήτησης των κεκτημένων για την εργασία και την κοινωνία.

Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη από το 2010 που διατηρεί τη δυναμική του μετά από μια τετραετία διακυβέρνησης με δύσκολες αποφάσεις και φυσικά την υπογραφή ενός -ηπιότερου μεν, αλλά- μνημονίου. Το κόμμα που ξεκίνησε στο 4% και κατάφερε να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, όχι μόνο δεν έγινε παρένθεση αλλά σταθεροποιείται.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκε εκλογικά στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση μετά την εφαρμογή δημοσιονομικού προγράμματος, ενώ και η Ν.Δ. έφτασε στο 19% τον Μάιο του 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 1,9 εκατομμύρια ψήφους το Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα πήρε 1,8 εκατομμύρια ψήφους. Κάτι που δεν είναι τυχαίο. Παρά τους συμβιβασμούς και την επώδυνη μνημονιακή συμφωνία το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εξισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την ενίσχυση των κοινωνικά αδυνάμων, των δικαιωμάτων, του κοινωνικού κράτους.

Και φυσικά η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα είναι η μοναδική που υλοποίησε ένα πρόγραμμα με μέριμνα την κοινωνική δικαιοσύνη, το ολοκλήρωσε, προχώρησε σε διανομή των κερδών της οικονομίας στην κοινωνία. Παράλληλα κατάφερε να παραδώσει μια οικονομία σε ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά τακτοποιημένα, τα ταμεία γεμάτα, 34 δισ. αποθεματικό, την ανεργία στο 18%, 300.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξημένο κατώτατο μισθό, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και ένα κοινωνικό κράτος που πατάει ξανά γερά στα πόδια του.

Επιστροφή στην κανονικότητα με νέο ισχυρό διπολισμό

Σε αντίθεση με το απολύτως αστήρικτο αφήγημα περί καμένης γης που δήθεν παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τεσσεράμισι χρόνια μετά το 2015 που η χώρα ήταν με το ένα πόδι στον γκρεμό, σήμερα η Ελλάδα μοιάζει με ένα κανονικό κράτος. Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα αποτυπώνεται και στο πολιτικό σκηνικό της νέας εποχής όπου προκύπτουν δύο ισχυροί πόλοι, ένας συντηρητικός και ένας προοδευτικός. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνουν 70% για πρώτη φορά μετά το 2009, δηλαδή την τελευταία χρονιά πριν από τα Μνημόνια.

Η κινητοποίηση του κόσμου της Αριστεράς

Είναι δεδομένο ότι στις δεδομένες συνθήκες μετά την αναπάντεχη και απογοητευτική ήττα των ευρωεκλογών το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη και μεγάλη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η άμεση επαναφορά του κόμματος και τα ισχυρά αντανακλαστικά των μελών και των στελεχών μετά το "χαστούκι" των ευρωεκλογών ήταν άνευ προηγουμένου.

Η κινητοποίηση των μελών και των φίλων του κόμματος με τις περιοδείες, τις εκδηλώσεις, τη δουλειά πόρτα - πόρτα και τους εκλογικούς αντιπροσώπους έχει να σημειωθεί σε τέτοιο βαθμό και ένταση από το 2015. Ο κόσμος της Αριστεράς πήρε ξανά την υπόθεση στα χέρια του και έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλά.

Δεν θα χαρίσουμε τον κόσμο στη Ν.Δ.

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να "χαρίσουν" τον κόσμο που δεν ψήφισε το κόμμα στη Ν.Δ., αλλά αντίθετα θα επιχειρήσουν να μιλήσουν μαζί του και να τον κερδίσουν. Ωστόσο το μεγαλύτερο καθήκον και κεντρικό στοιχείο της επόμενης ημέρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να αντιστοιχηθεί κομματικά και οργανωτικά με το μεγάλο κοινωνικό ρεύμα και την ισχυρή εκλογική του απήχηση.

Ο "μετασχηματισμός σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου", όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, αποτελεί το επίδικο της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πεδίο αυτό αναμένεται να υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις, προτάσεις και σκέψεις, ωστόσο το πολιτικό σχέδιο θα εκπονηθεί από τα όργανα του κόμματος.

Ανοιχτές οργανώσεις, ισχυρή κινητοποίηση για την ένταξη νέων μελών, άνοιγμα στους ανθρώπους του προοδευτικού χώρου θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων τόσο στο κόμμα όσο και στη νεολαία. Το στοίχημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην ενίσχυση της αριστερής ταυτότητας και της κοινωνικής αναφοράς του κόμματος και στην ανάγκη πολιτικού και οργανωτικού ανοίγματος, ανανέωσης και ευρείας απεύθυνσης σε ανθρώπους που δεν ανήκουν στην Αριστερά.

Παράλληλα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αξιοποίηση των νέων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που απέκτησαν τεράστια εμπειρία διακυβέρνησης μέσα στις σκληρές συνθήκες της διαπραγμάτευσης, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Ράνια Σβίγκου και άλλοι που θα κληθούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δίπλα σε αυτούς στελέχη από τη νέα γενιά, τη νεολαία, αλλά και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση και στη διαπραγμάτευση από περισσότερο τεχνοκρατικές θέσεις. Ρόλο αναμένεται να παίξουν και πρόσωπα που εκφράζουν την Προοδευτική Συμμαχία.

Το σχέδιο, οι τελικές αποφάσεις και τα συγκεκριμένα βήματα θα αποφασιστούν σε Κεντρική Επιτροπή της οποίας η ημερομηνία θα αποφασιστεί στην Πολιτική Γραμματεία, ενώ μετά την ορκωμοσία της Βουλής θα συγκληθεί η συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ SINGULAR LOGIC

Ψήφος ταξική, ψήφος της νεολαίας

* Πρώτο κόμμα στους νέους ο ΣΥΡΙΖΑ με 38% έναντι 30,4% της Ν.Δ. *Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει κατά κράτος στις λαϊκές και εργατικές περιοχές, αλλά και στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα

Απέτυχε η προσπάθεια για δημιουργία υγειονομικής ζώνης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία μέσα από τη διαστρέβλωση, τα fake news και το καθημερινό σφυροκόπημα. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιές ρίζες πλέον στα λαϊκά στρώματα, στις λαϊκές περιοχές και στους νέους ανθρώπους. Μια τάση που άρχισε να διαφαίνεται το 2012, επαναλήφθηκε εμφατικά το 2015 και επιβεβαιώθηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία από τη Singular Logic ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα μεταξύ των νέων ψηφοφόρων ηλικίας 17 - 24 ετών κερδίζοντας ποσοστό 38% έναντι 30,4% της Νέας Δημοκρατίας. Στον αντίποδα, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριάρχησε στους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών συγκεντρώνοντας ποσοστό 43,2% έναντι 30,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και στους συνταξιούχους, όπου η Ν.Δ. πήρε 45,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 27,8%

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πρωτιά στους δημοσίους υπαλλήλους με 37% έναντι 31% της Ν.Δ., με την εικόνα να είναι αντίστροφη στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την τελευταία στιγμή τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους λαμβάνοντας το 28,5% όσων αποφάσισαν ανήμερα των εθνικών εκλογών τι θα ψηφίσουν, με τη Ν.Δ. να παίρνει το 27%.

Κόμμα των αδύναμων

Ακόμα πιο ενδεικτική είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων ανά εκλογική περιφέρεια και δήμους. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να κερδίζει κατά κράτος στις λαϊκές και εργατικές περιοχές, αλλά και στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστά άνω του 60% στα πλούσια προάστια της Αθήνας. Συγκεκριμένα στη Β' Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με 38,22% με τη Ν.Δ. να έχει 30%. Σε επίπεδο δήμων το κόμμα της Αριστεράς έχει σαφές προβάδισμα στους Δήμους Κερατσινίου - Δραπετσώνας με 38,62%, Κορυδαλλού με 37,92%, Νίκαιας - Άγ. Ιωάννη Ρέντη με 39,89%, Περάματος με 37,02%. Στη Σαλαμίνα υψηλό ποσοστό συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,89 %, ενώ η Ν.Δ. προηγήθηκε με 39,17%.

Στον Δυτικό Τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 38,6% έναντι 26,7% της Ν.Δ. και στη Δυτική Αττική 36,4% έναντι 34,2% της Ν.Δ. Συγκεκριμένα στους δήμους της εκλογικής περιφέρειας της Β' Δυτικού Τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 43,56% στην Αγία Βαρβάρα, 39,87% στους Αγίους Αναργύρους - Καματερό, 39,91% στο Αιγάλεω, 40,11% στο Ίλιον, 39,38% στο Περιστέρι, 35,79% στην Πετρούπολη και 34,03% στο Χαϊδάρι.

Προβάδισμα κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους της εκλογικής περιφέρειας Δυτικής Αττικής πλην Μάνδρας - Ειδυλλίας, όπου συγκέντρωσε 31,67% έναντι της Ν.Δ. που κατέγραψε 40,08%, και Μεγαρέων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 31,91% έναντι 40,88% της Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε στους Δήμους Ασπροπύργου με 37,58%, Ελευσίνας με 34,06% και Φυλής με 43,33%. Στην επικράτεια ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στους Δήμους Πάτρας με 42,41% έναντι 29,82% της Ν.Δ. Στον Βόλο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 35,19% έναντι 34,80% της Ν.Δ και στον Δήμο Ιωαννίνων ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 37,05% έναντι 36,85% της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. ως κόμμα των ελίτ

Αντίθετα, η Ν.Δ. προηγείται με 45,8% στον Βόρειο Τομέα έναντι 28,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, στον Δήμο Κηφισιάς τα ποσοστά είναι 62,55% η Ν.Δ. και 18,9% ο ΣΥΡΙΖΑ, στον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού η Ν.Δ. με ποσοστά... Τσαουσέσκου στο 69% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%, αλλά και στην Πεντέλη η Ν.Δ. συγκεντρώνει 49% έναντι 25,48% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κάστρα του ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικές επιτυχίες κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια, την ώρα που η Κρήτη βάφτηκε ξανά ροζ. Συγκεκριμένα, πανελλαδικά το υψηλότερο ποσοστό του συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου με 43,22% με διαφορά 13,07% από τη Ν.Δ. Στην εκλογική περιφέρεια Χανίων ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 37,35%, στην περιφέρεια Ρεθύμνης 36,99% και στην περιφέρεια Λασιθίου 34,57%. Αξιοσημείωτη είναι η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας, όπου συγκέντρωσε 40,27%. Ακολουθεί η εκλογική περιφέρεια Άρτας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 39,94%, και η περιφέρεια Ξάνθης όπου συγκέντρωσε 39,6%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL