Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Για... αποκατάσταση δημοκρατίας μίλησε ο Κυρ. Μητσοτάκης!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για... αποκατάσταση δημοκρατίας μίλησε ο Κυρ. Μητσοτάκης!

“Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι” ισχυρίστηκε στη χθεσινοβραδινή του δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακάμπτοντας την αντιπολιτευτική στάση της Ν.Δ. με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σημείωσε δε ότι “χρέος μας είναι να ενώσουμε τους Έλληνες και θα το κάνουμε πράξη. Η κοινωνία θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι”, ορίζοντας το τρίπτυχο “ανάπτυξη, δουλειές, ασφάλεια και να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή".

Παρ' όλα αυτά, δεν απέφυγε τις αιχμές για την απερχόμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι “η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αξιοκρατία επιστρέφουν στη χώρα. Το κύρος της δημοκρατίας και των θεσμών θα αποκατασταθεί. Δεν εκφράστηκε απλά η θέληση να κλείσει ένας κύκλος βαθιά επώδυνος. Εκφράστηκε η επιθυμία τού να μεγαλουργήσουμε στον τόπο μας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε πως “δεν ζητώ περίοδο χάριτος. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οικοδομούμε ένα ευρύ μέτωπο συναίνεσης”, προσθέτοντας σε... λυρικούς τόνους ότι “από αύριο ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός, ο ήλιος πιο φωτεινός. Ξημερώνει μια νέα ημέρα για την πατρίδα μας”.

Υψώνοντας δε τον πήχη των προσδοκιών, συμπλήρωσε ότι “δεν θα διαψεύσω τις ελπίδες κανενός. Θα κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη” και δήλωσε ότι “εχω δεσμευτεί για αποτελεσματικό κράτος, χαμηλότερους φόρους και ισχυρή ανάπτυξη”.

Συγχαρητήρια Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς, “ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τόνισε ότι προσβλέπει στην επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και σε έναν ειλικρινή διάλογο, επωφελή και για τους δύο λαούς”.

Συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί -που σημείωσε επίσης ότι “ευχαριστούμε τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έκανε πολλά για τη χώρα του και την Ευρώπη”- και ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ρεβανσιστικός Σαμαράς

Σε ρεβανσιστικούς τόνους κινήθηκαν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, καθώς ισχυρίστηκε ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να πετύχει και όλοι εμείς να στηρίξουμε την ανορθωτική προσπάθεια μετά από τέσσερα χρόνια οπισθοδρόμησης, λαϊκισμού και διχαστικών συνθημάτων». Ο πρώην πρωθυπουργός, στο ίδιο ύφος, ισχυρίστηκε ότι «ο λαός έδωσε μια μεγάλη νίκη στη Νέα Δημοκρατία μαζί με καθαρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και επιστροφή στην κανονικότητα».

Τηλεφώνημα Καραμανλή

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον συνεχάρη και του “ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του” σύμφωνα με "γαλάζιες" πηγές.

ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ

Ο Κ. Χατζηδάκης προηγείται του Άδ. Γεωργιάδη

Η Ν.Δ. (μέχρι χθες το βράδυ) εκλέγει 5 βουλευτές απο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και συγκεκριμένα τους Π. Πικραμμένο, Μ. Γιαννάκου, Γ. Γεραπετρίτη, Τ. Θεοδωρικάκο και Χρ. Ταραντίλη.

Στην Α' Αθήνας η Ν.Δ. φαίνεται να λαμβάνει 6 έδρες και με ενσωματωμένο το 6,2% των σταυρών προηγείται η Όλγα Κεφαλογιάννη ακολουθούν οι Β. Κικίλιας, Αγγ. Συρίγος, Θ. Πλεύρης, Ν. Κακλαμάνης και Κ. Μπογδάνος.

Στον Βόρειο Τομέα η Ν.Δ. λαμβάνει 7 έδρες και ο Κωστής Χατζηδάκης επικράτησε του Άδωνι Γεωργιάδη στη μάχη των αντιπροέδρων! Ακολουθούν οι Ν. Κεραμέως, Γ. Κουμουτσάκος, Θ. Ρουσόπουλος, Δ. Καιρίδης και Ζ. Ράπτη. Στον Δυτικό Τομέα η 1 έδρα πηγαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολουθούν Μ. Βαρβιτσιώτης και Δ. Καλογερόπουλος. Στον Νότιο Τομέα η Ν.Δ. αναμένει να λάβει 7 έδρες και προηγούνται οι Ν. Δένδιας, Κ. Κυρανάκης, Δ. Χατζηδάκης, Χ. Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Σ. Βούλτεψη και Μπ. Παπαδημητρίου.

Στην Α' Πειραιά η Ν.Δ. παίρνει 4 έδρες: Κ. Κατσαφάδος, Γ. Μελάς, Ν. Μανωλάκος και Ν. Δούνια, ενώ στη Β’ Πειραιά επικεφαλής του ψηφοδελτίου ήταν ο Κ. Μητσοτάκης και στη μάχη του σταυρού προηγούνταν ο Δ. Μαρκόπουλος και ακολουθούσε ο Γ. Τραγάκης. Η Ν.Δ. εκλέγει -σύμφωνα με τις ενδείξεις- τέσσερις βουλευτές στην Ανατολική Αττική. Προηγούνταν οι Γ. Μαρτίνου, Μ. Βορίδης, Γ. Βλάχος και Β. Οικονόμου.

Τις δύο έδρες στην Δυτική Αττική θα καταλάβουν οι Θ. Μπούρας και Ε. Λιάκος.

Στην Α' Θεσσαλονίκης, εκτός από τον Κώστα Καραμανλή που καταλαμβάνει 1 έδρα ως πρώην πρωθυπουργός, φαίνεται πως εκλέγονται οι: Κ. Γκιουλέκας, Έλ. Ράπτη, Στ. Καλαφάτης, Στρ. Σιμόπουλος, Δ. Κούβελας και η Ά. Ευθυμίου. Στη Β' Θεσσαλονίκης, η Ν.Δ. παίρνει τρεις έδρες και μέχρι χθες προηγούνταν οι: Θ. Καράογλου, Σ. Αναστασιάδης και Δ. Βαρτζόπουλος.

Τέλος, επικράτησε στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες η Ν.Δ. Συγκεκριμένα, στην εκλογική περιφέρεια Γρεβενών εκλέγει τον Ανδρ. Πάτση. Στην Ευρυτανία εκλέγει τον Κ. Κοντογεώργο, στη Ζάκυνθο τον Διον. Ακτύπη, στην Κεφαλληνία τον Π. Καππάτο, στη Λευκάδα τον Θ. Καββαδά, στη Σάμο τον Χρ. Στεφανάδη και στη Φωκίδα τον Γ. Μπουγά.

Προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. όπως η Φ. Πιπιλή και ο Θ. Φορτσάκης αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου μέχρι χθές αργά το βράδυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL