Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συγκράτησε τον κύριο όγκο των δυνάμεών του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συγκράτησε τον κύριο όγκο των δυνάμεών του

Το γεγονός ότι εμπεδώθηκε εμφατικά στους εκλογικούς συσχετισμούς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον προοδευτικό - αντίπαλο πόλο απέναντι στην αυτοδύναμη Ν.Δ. και στο δεξιό στρατόπεδο αποτέλεσε αυτόματα τη... στρατηγική ήττα του στρατηγικού στόχου που είχε θέσει η Φ. Γεννηματά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συγκράτησε τα ποσοστά που έλαβε προ μηνός στην ευρωκάλπη ανεβαίνοντας περίπου κατά μόλις 0,2% και λαμβάνοντας έτσι την τρίτη θέση, με περίπου 7,9% και 22 έδρες. Ωστόσο, όχι μόνο απέτυχε να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα είχε 11% μετακίνηση δικών του ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων των exit polls), ενώ έχασε και 10% προς τη Ν.Δ. Το ποσοστό που έλαβε πάντως δείχνει ότι υψηλού ρίσκου κίνηση που επέλεξε να παραγκωνίσει τον Ευ. Βενιζέλο για να απευθυνθεί στο προοδευτικό κοινό, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά παράλληλα δεν κόστισε.

Η πρώτη εικόνα που μοιάζει να αποτυπώνεται για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ότι «πλήρωσε» το θολό στίγμα του: από τη μία έβαλλε μονομερώς κατά του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη προανήγγειλε ότι θα στηρίξει τη Ν.Δ. εάν δεν είχε αυτοδυναμία, αλλά ακόμα κι αν λάμβανε αυτοδυναμία. Παράλληλα, ενώ στη συνέχεια επιτίθετο στον Κυρ. Μητσοτάκη (σ.σ.: μόνο όταν εκείνος έθεσε το απειλητικό για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τελεσίγραφο περί αυτοδυναμίας της Ν.Δ. ή επαναληπτικές εκλογές), συνέχιζε να διαβεβαιώνει ότι ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση» θα στηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ν.Δ., δηλαδή την κατάργηση της απλής αναλογικής, την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης κ.ά. Παράλληλα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αύξησε το ποσοστό του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όταν είχε λάβει η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,29%. Δηλαδή, μέσα σε τέσσερα χρόνια, η στρατηγική που ακολούθησε η Φ. Γεννηματά της απέφερε μια αύξηση δυνάμεων κατά μόλις 1,6%.

Το γεγονός ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απλά συγκράτησε το ποσοστό που είχε λάβει στις ευρωεκλογές και δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ψυχολογικό «φράγμα» του 8% -που αρχικά εμφάνιζαν τα exit polls- ώστε να μπορέσει να εμφανίσει μια εικόνα αύξησης των δυνάμεών του ίσως ήταν ο λόγος που η Φ. Γεννηματά δεν φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη μπροστά στην κάμερα. Σε μια αμήχανη δήλωσή της μίλησε για «άνιση μάχη» που έδωσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «μέσα σε δύσκολες συνθήκες», «αλλά με θετικό αποτέλεσμα, που δημιουργεί δυναμική προοπτικής» για τον φορέα. Είπε ότι διαψεύστηκαν «οι Κασσάνδρες που έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής».

Ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε. Οι αποφάσεις του είναι σεβαστές. Οι πολίτες ψήφισαν για να τελειώσει η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έφερε τον κ. Μητσοτάκη αυτοδύναμο, άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της συντηρητικής παράταξης» και πρόσθεσε ότι «ο αγώνας μας συνεχίζεται με βάση τα νέα δεδομένα. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση. Προοδευτικό αντίβαρο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, σταθεροί στις αρχές της Εθνικής Συνεννόησης». Κατέληξε δε λέγοντας ότι θα συνεχίσει σταθερά την αυτόνομη πορεία του ως φορέας της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».

Ποιοι εκλέγονται

Με την καταμέτρηση των σταυρών να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές κατά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, οι βουλευτές που εκλέγονται για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι οι εξής: Επικρατείας Γ. Καμίνης, Α' Αθηνών Κ. Σκανδαλίδης, Βόρειος Τομέας Ανδ. Λοβέρδος, Δυτικός Τομέας Ν. Γιαννακοπούλου, Νότιος Τομέας Φ. Γεννηματά (με επιλαχόντες έναν εκ των Θ. Παπαθεοδώρου - Τ. Αντωνίου), Ανατολική Αττική Ε. Χριστοφιλοπούλου, Αιτωλοακαρνανίας Δ. Κωνσταντόπουλος, Αργολίδος Ανδ. Πουλάς (αφήνοντας πίσω τον Γ. Μανιάτη), Αρκαδίας Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Άρτας Χρ. Γκόκας, Αχαΐας Γ. Παπανδρέου, Βοιωτίας Γ. Μουλκιώτης, Δράμας Χ. Κεφαλίδου, Ηρακλείου Φ. Γεννηματά (με επιλαχόντα τον Β. Κεγκέρογλου), Α' Θεσσαλονίκης Χ. Καστανίδης, Β' Θεσσαλονίκης Γ. Αρβανιτίδης, Κέρκυρας Δ. Μπιάγκης, Κιλκίς Γ. Φραγγίδης, Λάρισας Ευ. Λιακούλη, Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν, Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν, Χαλκιδικής Π. Απόστολος.

Η Φ. Γεννηματά αναμένεται να επιλέξει την έδρα του Νότιου Τομέα της Αθήνας και έτσι βουλευτής Ηρακλείου θα είναι ο Β. Κεγκέρογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL