Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Και όλοι απέκτησαν τα δικαιώματά τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και όλοι απέκτησαν τα δικαιώματά τους

Ο καλύτερος μπασκετμπολίστας του κόσμου είναι Έλληνας. Όταν όμως ζούσε στην Ελλάδα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, φοβόταν να κυκλοφορήσει στον δρόμο γιατί θα τον συνελάμβαναν. Η χώρα την οποία έκανε υπερήφανη τον έβαζε να κρύβεται στο υπόγειο των Σεπολίων. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε την «κρυμμένη ζωή» εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από μετανάστες, αλλά δεν είχαν ιθαγένεια και δικαιώματα. Αυτό το άλλαξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο του 2015.

Το νομοσχέδιο δε για την ιθαγένεια τον Μάρτιο δεν το ψήφισε η Ν.Δ. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Αφού ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης ειρωνευόταν τον Αντετοκούνμπο και τον έλεγε «Ακενοτούνμπο». Η Ν.Δ. ταυτίστηκε με τη Χρυσή Αυγή: καταψήφισε. Υπέρ ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τα άλλα δημοκρατικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) έμειναν ουδέτερα: ψήφισαν "παρών".

Όμως τα θέματα της ιθαγένειας δεν αφορούν μόνο τους μετανάστες. Αφορούν και τους ομογενείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ «απεγκλώβισε» τις εκκρεμείς αιτήσεις πολιτογράφησης των ομογενών από την Κωνσταντινούπολη που ζουν δεκαετίες στην Ελλάδα και λειτούργησε τις ειδικές επιτροπές για την ιθαγένεια των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που περιμένουν ακόμη και 20 χρόνια για να εξεταστεί η αίτησή τους.

Έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία: επτά χρόνια για να κυρωθεί

Ένα άλλο κεφάλαιο που αφορά τις ελευθερίες, την ισότητα και τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία. Από το 2011 έχει συνταχθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Επί επτά χρόνια η Ελλάδα δεν είχε κυρώσει τη σύμβαση -προφανώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είχαν άλλες προτεραιότητες.

Αυτό έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2018. Έτσι ενισχύθηκε η ποινική νομοθεσία για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται εις βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής»), άλλαξε ο νόμος 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, καταργήθηκε η αναχρονιστική διάταξη που ορίζει πως αν ενήλικος αποπλανήσει ανήλικο και μετά τον παντρευτεί δεν του ασκείται ποινική δίωξη κ.ά.

Ο εξωγήινος του Κ. Μητσοτάκη στον Υμηττό!

Ένα από τα πρώτα «δικαιωματικά» νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, που έδινε το νομικό πλαίσιο για να έχουν όλοι οι άνθρωποι μία «κανονική» ζωή: εξίσωση των κοινωνικοασφαλιστικών και φορολογικών δικαιωμάτων με τους έγγαμους, διεκδίκηση συνυπηρέτησης και οικογενειακών επιδομάτων κ.λπ.

Τι έκανε η Ν.Δ. τον Δεκέμβριο του 2015, όταν ψηφιζόταν η ρύθμιση από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι; Από τη Ν.Δ. 29 βουλευτές καταψήφισαν, 27 απείχαν και μόλις 19 υπερψήφισαν.

Ακολούθησαν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η δυνατότητα αναδοχής παιδιών σε όλα τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, οι τροποποιήσεις στον χαρακτηρισμό του ρατσιστικού εγκλήματος, η εφαρμογή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης προς τρανς και ίντερσεξ άτομα, σε θέματα εργασίας, απασχόλησης, πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και ο νόμος για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Σε αυτή τη συζήτηση στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2017 ήταν που ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρηματολόγησε (φυσικά) εναντίον ενός ανθρωπίνου δικαιώματος μιλώντας για τον νέο που «ζήτησε να συνηγορήσει στην αλλαγή φύλου, επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL