Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
"Γαλάζιο" νεύμα στα ιδιωτικά συμφέροντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζιο" νεύμα στα ιδιωτικά συμφέροντα

Προεκλογική εκστρατεία με “κάλυψη - απόκρυψη” του “γαλάζιου” προγράμματος επιχείρησε να πραγματοποιήσει η Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φυγομάχησε από την προγραμματική, τετ-α-τετ τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό και εστίασε στην προσπάθεια να εξωραΐσει βασικές θέσεις του κόμματος που πηγάζουν κατευθείαν από τις “σωτήριες” συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

“Η σιωπή δεν κάνει λάθη” ανέφεραν, με τον αέρα της νίκης στις ευρωεκλογές, στελέχη της Ν.Δ. τις δύο πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου. Οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν δώσει εντολή στα στελέχη του κόμματος να εφαρμόσουν προγραμματικό “κατενάτσιο” (σ.σ.: "αμπαρωμένη πόρτα") με πρόφαση “να μην διαστρεβλωθούν οι θέσεις μας από τις μονταζιέρες του Μαξίμου, όπως έγινε με την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων”.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του απέφευγε να εξειδικεύσει τους “γαλάζιους” σχεδιασμούς στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, στο ασφαλιστικό πεδίο, το κοινωνικό κράτος, στον εργασιακό χάρτη και στην ενεργειακή πολιτική. Συν τοις άλλοις, ένα μεγάλο τμήμα του μιντιακού συστήματος επιχείρησε να “μακιγιάρει” τις νεοφιλελεύθερες πτυχές της “γαλάζιας” ατζέντας.

Δεν διαψεύστηκαν τα ντιλ με ιδιωτικά συμφέροντα

Οι αναφορές ωστόσο του Αλέξη Τσίπρα για τα “ντιλ” της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα -με αφορμή τις τοποθετήσεις “γαλάζιων” στελεχών- δεν διαψεύστηκαν από το ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές ισχυρίστηκε ότι «οι δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου ήταν προσωπική άποψη, που δεν την αντιλαμβάνομαι. Δεν υφίσταται ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, γιατί η χώρα δεν τη χρειάζεται». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ωστόσο απέφυγε να κάνει νύξη στο “μαξιλάρι ασφαλείας” που -σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή του κόμματος- “πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από το βάρος των κόκκινων δανείων”!

Προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. επιχειρούσαν να καθησυχάσουν ότι “δεν τίθεται θέμα πιστοληπτικής γραμμής”. Ταυτόχρονα, ωστόσο, επιβεβαίωναν (Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σοφία Ζαχαράκη) πτυχές του σχεδίου που ανέπτυξε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου με επίκεντρο τα ταμειακά διαθέσιμα, προκαλώντας... ευφορία στις διοικήσεις των τραπεζών.

“Γαλάζια” επιβεβαίωση της “Αυγής”

“Ποιον πιστεύετε; Εμένα ή την ‘Αυγή’;” ήταν το ερώτημα που έθετε ο Κυριάκος Μητσοτάκης -μετά από δύο ημέρες αφωνίας- σε σχέση με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας που αφορούν τους “γαλάζιους” σχεδιασμούς στο ασφαλιστικό. Κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. ωστόσο επιβεβαίωναν τα ρεπορτάζ. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε ότι το σχέδιο εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχει ήδη δρομολογηθεί και θα αφορά (όλους) τους νέους ασφαλισμένους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. “Είναι υπαρκτά όσα αναφέρει η ‘Αυγή’” αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο αναπληρωτής τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης κλείνοντας το μάτι στις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης.

“Τα νοσοκομεία χρειάζονται ικανούς μάνατζερ”

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι “υπάρχει ακόμη περιθώριο για στοχευμένες μειώσεις δαπανών στον χώρο της Υγείας”! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να συκοφαντήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς “η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία δεν ανταποκρίνεται σε σύγχρονο κράτος”, πριν προχωρήσει στο... παρασύνθημα: “Τα νοσοκομεία χρειάζονται ικανούς μάνατζερ. Αντί να πάμε να αγοράσουμε μαγνητικούς τομογράφους, ας πάμε να αγοράσουμε υπηρεσίες. Το κράτος να αγοράζει αριθμό εξετάσεων. Δεν κάνουμε μαγνητική για ψύλλου πήδημα»!

Σε αυτό το φόντο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε προχθές ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να κλείνει συμφωνίες με κλινικάρχες και ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων”.

“Επίδομα στους συνταξιούχους με ανάπτυξη 4%”

Θολά σημεία διέπουν την “κοινωνική ατζέντα” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαβεβαίωνε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι “το επίδομα προς τους συνταξιούχους θα διατηρηθεί”, ωστόσο προχθές έκανε ένα βήμα πίσω λέγοντας ότι “είναι στις προθέσεις μου να διατηρηθεί η βοήθεια αυτή. Αυτό θα κριθεί από το εάν η οικονομία πιάσει τους στόχους για ανάπτυξη ύψους 4%”! Περιορίστηκε δε να επισημάνει ότι “αυτός ο στόχος θα πιαστεί”. Δεν περνά δε απαρατήρητη η δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη ότι «όσα επιδόματα δίνονται θα εξακολουθούν να δίνονται», ενώ ταυτόχρονα “φωτογραφίζει” την κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος, καθώς υποστήριξε πως “η κυβέρνηση παρήγαγε υπερπλεονάσματα για δίνει επιδόματα σε κομματικούς πελάτες”...

Στο στόχαστρο των νεομακεδονομάχων

Σε θέση απολογούμενου προς τους νεομακεδονομάχους κινδυνεύει να βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να προσχωρήσει στην ατζέντα της εθνικιστικής πτέρυγας της Ν.Δ. σε σχέση με το “Μακεδονικό”. Ωστόσο, η στάση του κινδυνεύει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ. Μόλις προχθές ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας -σε εκτενή δήλωσή του για τις εθνικές εκλογές- επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι “στο μόνο που αρκείται πια όταν ερωτάται για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι να λέει ότι θα επιτηρεί τη συμφωνία στο αν τηρείται στο γράμμα και το πνεύμα της. Δηλαδή όχι μόνο θα συνεχίσει να την αναγνωρίζει, αλλά θα την αναγνωρίζει κιόλας για να καταλήξει στην γνωστή επωδό: ‘Κακή η συμφωνία, θα πρέπει να τη σεβαστώ’”. Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι “ρίχνει στάχτη στα μάτια όταν λέει ότι θα αγωνιστεί για να αμβλύνει τις συνέπειες της συμφωνίας”!

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ωστόσο θα συνεχίσει να αντιγράφει τις συνωμοσιολογικές θεωρίες των ακροδεξιών εντύπων. Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις που παραχώρησε ισχυρίστηκε “ότι στο θέμα των Σκοπίων ο κ. Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια” διότι “το 2015, είναι καταγεγραμμένο, ο κ. Γιούνκερ του είχε πει ότι θα σε βοηθήσουμε, αλλά θα λύσεις το θέμα των Σκοπίων’”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL