Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΑ: / ΚΕΑ: Αύξηση άνω του 10% στο επίδομα και στην απορρόφηση των ανέργων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΑ: / ΚΕΑ: Αύξηση άνω του 10% στο επίδομα και στην απορρόφηση των ανέργων

Στην επόμενη μέρα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αναφέρθηκε χθες η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου κατά τον χαιρετισμό της σε συνάντηση που διεξάγεται με εκπροσώπους χωρών - μελών της Ε.Ε. που εφαρμόζουν προγράμματα Ελάχιστου Εισοδήματος.

Ειδικότερα έκανε λόγο για αύξηση του ποσού που πληρώνονται οι δικαιούχοι κατά 11% και αύξηση του ποσοστού ένταξης των ανέργων μέσω του επιδόματος σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, από 10%, που είναι σήμερα, σε 20%. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα ποσά που ισχύουν σήμερα, το μονοπρόσωπο νοικοκυριό λαμβάνει 200 ευρώ τον μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος λαμβάνει 100 ευρώ και για κάθε ανήλικο μέλος 50 ευρώ.

Τα δύο μέτρα λειτουργούν συμπληρωματικά και αντικατοπτρίζουν τη θέληση της κυβέρνησης να συνδυάζει την υποστήριξη στους ευάλωτους οικονομικά με την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Για τα αναπτυξιακά οφέλη που έχουν ευρύτερα οι δαπάνες στην κοινωνική πρόνοια, είχε μιλήσει αναλυτικά η αν. υπουργός, την Κυριακή (30/6), στην “Αυγή”. "Είναι πολύ απλό και το ξέρει κάθε οικονομολόγος. Με τον πρώτο νόμο της κυβέρνησής μας το 2015, τον νόμο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, και στη συνέχεια με το ΚΕΑ, μπήκαν στα μαγαζιά και ψώνισαν άνθρωποι που είχαν χρόνια να πάνε για ψώνια. Αυτό αυξάνει τον τζίρο, τονώνει την παραγωγή, δημιουργεί θέσεις εργασίας" είχε αναφέρει.

Ως επιπλέον παραδείγματα είχε επικαλεστεί "τα 200.000 σχολικά γεύματα ημερησίως (που του χρόνου θα γίνουν 600.000, για να καλύψουν όλα τα δημοτικά σχολεία)", για τα οποία "χρειάστηκε να γίνουν επενδύσεις, να προσληφθούν μισθωτοί, να αυξηθούν οι παραγγελίες, δηλαδή η παραγωγή τροφίμων, η αγροτική παραγωγή". “Για σκεφτείτε 200.000 ή 600.000 μερίδες τυρί φέτα. Το ίδιο συμβαίνει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το επίδομα στέγης, με τα αναπηρικά επιδόματα".

Κατά τη συνάντηση τώρα, που εκτυλίσσεται για δύο ημέρες ανάμεσα σε διοικητικούς εκπροσώπους 23 χωρών - μελών της Ε.Ε. η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπογράμμισε τον καινοτόμο χαρακτήρα της διαδικασίας για την υπαγωγή στο ΚΕΑ, η οποία γίνεται "με απλή δήλωση των εισοδημάτων για τους τελευταίους έξι μήνες, δίχως προσφυγή στα στοιχεία φορολογίας που αναφέρονται σε ενάμισι χρόνο πριν." "Καινοτομία που στηρίχτηκε στην άμεση (on-line) διασταύρωση επτά διαφορετικών δημόσιων δεδομένων και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα επιβεβαίωσης των στοιχείων του δικαιούχου του ΚΕΑ."

Η Θ. Φωτίου αναφέρθηκε ακόμη, στη συνέχεια της καινοτομίας που είχε εισαχθεί με την προπληρωμένη, τραπεζική Κάρτα Αλληλεγγύης στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (2015-2016). Δηλαδή, την πίστωση του 50% του χρηματικού επιδόματος σε προπληρωμένη τραπεζική κάρτα για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στα θεσμοθετημένα κανάλια της αγοράς, τη μείωση της φοροδιαφυγής και την παράλληλη τόνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός μίλησε για τα αποτελέσματα του εξαιρετικού σχεδιασμού του προγράμματος, που στόχευσε σωστά τα νοικοκυριά σε ανάγκη, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους: "Από τους 700.000 (προϋπολογιζόμενους) δικαιούχους, σήμερα οι συμμετέχοντες στο ΚΕΑ είναι περίπου 470.000. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν και άλλα ωφελήματα, όπως η δωρεάν συμμετοχή των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ή σε κοινωνικά τιμολόγια νερού και ρεύματος, η προώθηση του 10% των ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης, η σταθερή προσπάθεια για ένταξη σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς, καθώς και τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας (αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις, προστασία από αυθαίρετες απολύσεις, μείωση της αδήλωτης εργασίας), που αποτυπώθηκαν στη μείωση της ανεργίας στο 18% το 2018 και στη μείωση των ποσοστών φτώχειας σε 18,5% το 2017 (από 21,4% το 2014) και της παιδικής φτώχειας στο 22,7% (από 26,6% το 2014 και 23,0% το 2009!)".

Εξέφρασε επιπλέον την απορία της για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΚΕΑ σε ένα δις. ευρώ και των δικαιούχων του σε 800.000. "Αυτή", είπε, "είναι ακριβώς η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ζητούσε να ενταχθούν όλα τα επιδόματα, όπως το επίδομα παιδιού και το επίδομα αναπηρίας στο ΚΕΑ, να δίνονται δηλαδή μόνο σε ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και εξήγησε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των δαπανών για την πρόνοια και ιδιαίτερα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL