Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Ο Κ. Μητσοτάκης "σφυρίζει κλέφτικα" (και) για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κ. Μητσοτάκης "σφυρίζει κλέφτικα" (και) για το "Μακεδονικό"

"Σιγή ασυρμάτου" τηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις αποκαλύψεις που αφορούν τις επιστολές που κατέθεσαν το 2005 οι Κώστας Καραμανλής και Πέτρος Μολυβιάτης σε ξένους ηγέτες ζητώντας να γίνει δεκτή η διπλή ονομασία «Makedonija-Skopje» και σκέτο «Makedonija». “Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει” τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, καθώς -όπως επισημαίνει- “δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαπατά τον ελληνικό λαό διαστρεβλώνοντας την αλήθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε και να προσβάλλει τους πολίτες διά της σιωπής του”. Ασπίδα προστασίας προς τον Κώστα Καραμανλή υψώνουν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης... λησμονώντας τις κατηγορίες που εκτόξευαν, ως στελέχη του ΛΑΟΣ, κατά του πρώην πρωθυπουργού!

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι “περιφρονεί τα εθνικά συμφέροντα” διότι είναι “απών από τη συζήτηση για την επιλογή επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από τον Αλμυρό Μαγνησίας ότι “ο κ. Τσίπρας εκχώρησε -άκουσον άκουσον- στον πρωθυπουργό της Ισπανίας το δικαίωμα ψήφου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θα πρέπει να καταλάβει ότι μέχρι τις 7 Ιουλίου ακόμα είναι πρωθυπουργός της χώρας και μέχρι τότε οφείλει να εκπροσωπεί την πατρίδα μας επάξια στην Ε.Ε., αντί να χρησιμοποιεί τον χρόνο για να κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις». Υπενθυμίζεται πως ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θεωρούσε στις 30 Μαΐου ότι “ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη, γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή”!

ΣΥΡΙΖΑ: “Αφερεγγυότητα και διγλωσσία στη Ν.Δ.”

Στο φόντο των αποκαλύψεων, η Έφη Αχτσιόγλου στηλίτευσε την “αφερεγγυότητα και διγλωσσία της Ν.Δ. ακόμη και στα κρίσιμα εθνικά θέματα για τη στάση που κράτησε στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας”. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι “οι επιστολές που αποκαλύφθηκαν επιβεβαιώνουν ότι δεν επρόκειτο για μια κίνηση τακτικής, όπως δικαιολογήθηκε η Ν.Δ., αλλά ήταν επίσημη πολιτική της θέση”. Εξηγεί δε ότι “το πλαίσιο που έκανε δεκτό η Ν.Δ. ήταν διπλή ονομασία, δηλαδή επέτρεπε η γειτονική χώρα στο εσωτερικό της να λέγεται Μακεδονία, και απλώς σύστηνε για το εξωτερικό τη χρήση 'Μακεδονία - Σκόπια', δίνοντας τελικά τη δυνατότητα οι περισσότεροι και στο εξωτερικό να την ονομάζουν επίσης Μακεδονία”. Σε αυτό το πλαίσιο, η Έφη Αχτσιόγλου συμπληρώνει δηκτικά: “Κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, λοιπόν, και κανένα erga omnes, όπως και καμία λέξη για συνταγματική αναθεώρηση. Ταυτόχρονα, αποδεχόταν να 'ξεπαγώσει' η ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”...

Παράλληλα, η υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου (στον ρ/σ Στο Κόκκινο) επέκρινε τη Ν.Δ. ότι “προσπαθεί για ακόμη μία φορά να κρύψει την πραγματικότητα από τον ελληνικό λαό, αυτό που κάνει εδώ και δύο χρόνια, όταν άρχισε να συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών”, ενώ “χρησιμοποιώντας την πατριδοκαπηλία επεδίωξε να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού".

"Περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σπάσει τη σιωπή του και να απολογηθεί για την υποκριτική στάση της Ν.Δ. για το 'Μακεδονικό'" τόνισε η υποψήφια βουλευτίνα Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ρ. Σβίγκου.

“Υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο” καταλόγισε στη Ν.Δ. (στον ρ/σ Στο Κόκκινο) η υποψήφια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Β' Αθήνας Αννέτα Καββαδία, καθώς “εργαλειοποίησε ένα θέμα μείζονος εξωτερικής πολιτικής”.

Υπέρ Καραμανλή οι “μετεγγραφές” από τον ΛΑΟΣ

“Με τον Καραμανλή δεν δώσαμε τίποτα. Όλα δόθηκαν από τον επαναστάτη Τσίπρα” ισχυρίστηκε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. και πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης. Σημείωσε δε (News 247) -σε υποστηρικτικούς τόνους προς τον πρώην πρωθυπουργό- ότι “ένας πολιτικός δεν κρίνεται από τα λόγια που θα πει προτού καταρτιστεί η πολιτική του πράξη. Μέχρι την υπογραφή δεν υπάρχει πολιτική βούληση”.

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης (“Παραπολιτικά”), αφού αναγνώρισε ότι «η επίσημη θέση τότε του ΛΑΟΣ ήταν πολύ αρνητική στον Κ. Καραμανλή και στην πιθανότητα σύνθετης ονομασίας”, έσπευσε να σημειώσει ότι “όλα τα βίντεο που βλέπετε είναι πριν το Βουκουρέστι”. Σημειώνεται ότι κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο αποσπάσματα με τον νυν αντιπρόεδρο της Ν.Δ. να ισχυρίζεται το 2008 ότι “ο Κώστας Καραμανλής μπαίνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που ξεπούλησε τη Μακεδονία".

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίζεται πλέον ότι “σε όλες αυτές τις δικές μας τότε ανησυχίες απάντησε ο Κ. Καραμανλής, ιστορικά, με το βέτο στο Βουκουρέστι”. Σημειώνεται πως κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού αναφέρθηκαν στην «απειλή βέτο στο Βουκουρέστι».

Στον αντίποδα όσων υποστηρίζουν σήμερα οι Βορίδης και Γεωργιάδης για τη στάση του Κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης έλεγε στη Βουλή μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τα εξής: «Βάλατε το βέτο σε τι; Στο όνομα Μακεδονία που ήδη παραχωρήσατε; Γιατί το παραχωρήσατε κ. πρωθυπουργέ. Χάσατε μια χρυσή ευκαιρία στο Βουκουρέστι να εκμεταλλευτείτε τη συγκυρία και το όχι που ήθελε να πει η Ευρώπη στον Μπους και υποχωρήσατε στο όνομα".

“Δεν είναι κάτι καινούργιο”

Τέλος, ο εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή Θεόδωρος Ρουσόπουλος αποδέχτηκε στην ουσία τη γνησιότητα των επιστολών, καθώς “βρισκόμαστε σε ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον είτε από αβελτηρίες προηγούμενων κυβερνήσεων, είτε διότι το πράγμα είχε φτάσει στο απροχώρητο και δεν μπορούσαμε εμείς να πείσουμε ως χώρα. Όταν λοιπόν έχουμε εμείς να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα και μας βομβαρδίζει ο Νίμιτς με προτάσεις, το πρώτο πράγμα που λέμε είναι 'ναι', βεβαίως δεχόμαστε να συζητήσουμε τα πάντα'". Ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. περιορίστηκε να σημειώσει ότι “αυτό, δεν είναι κάτι καινούργιο. Αν δείτε πρωτοσέλιδα των 'Νέων' το 2005, θα δείτε ότι η επιστολή που δημοσίευσε πρόσφατα το 'Documento' είναι η ίδια επιστολή που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2005 στα 'Νέα'"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL