Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Επώδυνος συμβιβασμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επώδυνος συμβιβασμός

Λευκός καπνός βγήκε από τη χθεσινή σύνοδο κορυφής για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις των θεσμικών οργάνων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα -που χρειάστηκε τρεις μέρες συνεδριάσεων, εντάσεων και αψιμαχιών- δεν έρχεται χωρίς συνέπειες.

Το θετικό που μπορεί να αναγνωρίσει κανείς είναι ότι δύο από τις κορυφαίες θέσεις πήγαν σε γυναίκες. Ποιες γυναίκες, όμως; Για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι “28” αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα νυν υπουργό Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και για πρόεδρο της ΕΚΤ την γνώριμή μας νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ψήφισαν τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, ενώ για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρότειναν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, τον Σοσιαλιστή Γιοζέπ Μπόρελ.

Με το αποτέλεσμα αυτό παραμένει η προεδρία της Επιτροπής στα χέρια του ΕΛΚ, ενώ η Γαλλία παίρνει την πολυπόθητη ΕΚΤ σε μια “καλή μοιρασιά” για τις δύο χώρες. Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι ικανοποιούνται σε έναν βαθμό, αν και η πρόταση - πακέτο των “28” προκάλεσε αναταράξεις στο Ευρωκοινοβούλιο και στο ευρύτερο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Κι αυτό γιατί “σκοτώνοντας” την υποψηφιότητα Τίμερμανς δίνεται η εντύπωση πως η Ε.Ε. υπέκυψε σε έναν βαθμό στις πιέσεις του ανατολικού και λαϊκιστικού “μπλοκ” (Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία).

Μάλιστα, η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ε.Κ. εμφανίζεται αρκετά διχασμένη ως προς τη Γερμανίδα υποψήφια, με την επικεφαλής τους Ιράτκε Γκαρσία να χαρακτηρίζει την πρόταση του Συμβουλίου “βαθιά απογοητευτική”. “Είναι απαράδεκτο ότι οι εκπρόσωποι των λαϊκιστικών κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψαν τον καλύτερο υποψήφιο μόνο γιατί υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και τις κοινές ευρωπαϊκές μας αρχές” είπε. Την ικανοποίησή του για τη Γερμανίδα υποψήφια εξέφρασε, άλλωστε, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραφιέφσκι λέγοντας ότι “πετύχαμε τους στόχους μας”.

“Το αποτέλεσμα αυτό δεν ικανοποιεί κανέναν, παρά τα παιχνίδια εξουσίας των κομμάτων. Μετά από τόσο ψηλή προσέλευση στις ευρωεκλογές και πραγματική εντολή για αλλαγή, δεν είναι αυτό που αξίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες” δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ.

Σύμφωνα με διαρροές, η ιδέα για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προήλθε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ως μια καλή συμβιβαστική λύση. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι για κάποιους τελικά αποδείχθηκε ένα ακόμα χτύπημα για την Άνγκελα Μέρκελ. Όπως παραδέχθηκε η ίδια, παρ' ολο που η Φον Ντερ Λάιεν ανήκει στους πιο στενούς συνεργάτες της Ά. Μέρκελ, αναγκάστηκε να απόσχει από την ψηφοφορία λόγω εσωτερικών προβλημάτων στη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές. Την ίδια στιγμή όμως η Φον Ντερ Λάιεν, εάν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη Γερμανίδα που θα ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διάρκεια μισού αιώνα.

Εξάλλου μετά τη χθεσινή συμφωνία γίνεται σαφές για πολλούς στις Βρυξέλλες ότι η διαδικασία των λεγόμενων spitzekandidaten απέτυχε τελικά να γίνει σημείο αναφοράς στα ευρωπαϊκά πράγματα, αφού επικράτησαν και πάλι οι παρασκηνιακές συνομιλίες και τα παζάρια μεταξύ των πολιτικών και των γεωγραφικών μπλοκ. Ίσως, βέβαια, να επανέλθει δριμύτερη εφόσον οι επόμενες ευρωεκλογές περιλαμβάνουν και διευρωπαϊκές λίστες.

Για να “χρυσώσουν”, πάντως, το χάπι στους “spitzenkandidaten” οι “28” σημείωσαν ότι τις θέσεις των αντιπροέδρων “ειδικού βάρους” της Επιτροπής θα πρέπει να αναλάβουν ο Φρανς Τίμερμανς και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Μεγάλος ηττημένος πάντως βγήκε από τη χθεσινή συμφωνία ο κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ήδη πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος έσπευσε να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Επιτροπής. Επιπρόσθετα η Ά. Μέρκελ σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι "ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους προβλήθηκε εξαρχής ως ακατάλληλος" για τη θέση, λέγοντας ότι αυτό "δεν μπορεί να συμβεί ξανά".

Όσον αφορά, πάντως, την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου οι ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν σε μια άτυπη (καθώς το Ευρωκοινοβούλιο επιλέγει μόνο του) διαμοιρασμένη θητεία από δυόμισι χρόνια για τον Βούλγαρο Σοσιαλιστή Σεργκέι Στάνισεφ την πρώτη περίοδο και τον Μάνφρεντ Βέμπερ για τη δεύτερη περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL