Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Με... στήριξη σε κυβέρνηση Ν.Δ. "απαντά" η Φ. Γεννηματά στον "ωμό εκβιασμό" Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με... στήριξη σε κυβέρνηση Ν.Δ. "απαντά" η Φ. Γεννηματά στον "ωμό εκβιασμό" Μητσοτάκη

Από εκεί που το μεγάλο πρόβλημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον του οποίου βάσισε ολόκληρη τη στρατηγική του, η Φ. Γεννηματά αντιλήφθηκε... ξαφνικά ότι ο λόγος που το κόμμα της μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με ένα άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα είναι η Ν.Δ.

Ειδικότερα, ο λόγος που η Χαριλάου Τρικούπη αισθάνεται πλέον να απειλείται εντονότερα από ποτέ σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι το επικοινωνιακού χαρακτήρα «τελεσίγραφο» που απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης προς τους πολίτες και το οποίο συνοψίζεται στο εξής: «αυτοδυναμία ή επαναληπτικές εκλογές, με απλή αναλογική, τον Δεκαπενταύγουστο».

Πιεστικό φλερτ

Εφόσον «πιάσει» το τρικ που εφηύρε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην τελική ευθεία για την 7η Ιουλίου, μπορεί να αποβεί μοιραίο για το εκλογικό ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αυτό δεδομένου ότι, όπως και στις ευρωεκλογές, καταγράφηκαν μετακινήσεις ψηφοφόρων από το κόμμα της Φ. Γεννηματά προς τη Ν.Δ., έτσι και τώρα, στις ακόμα σημαντικότερες εθνικές κάλπες, ένα τέτοιο δίλημμα με έντονο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» πνεύμα απευθύνεται σαφώς και στη βάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η Φ. Γεννηματά προσπαθεί να ξορκίσει αυτό το πιεστικό φλερτ του Κυρ. Μητσοτάκη με τη βάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. λέγοντας ότι «εκβιάζει ωμά τον ελληνικό λαό, αλλά οι Έλληνες δεν τσιμπάνε».

Όμως ακόμα ένα σημαντικό πρόσκομμα σε αυτή την προσπάθειά της, το οποίο λειτουργεί ενισχυτικά στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το προεκλογικό κόλπο του Κυρ. Μητσοτάκη, είναι το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν συμμετέχει στην προεκλογική μάχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ότι στελέχη που πρόσκεινται στον ίδιο έχουν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους. Αυτό σημαίνει αποδυνάμωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κοινό του κόμματος που συμμερίζεται τις θέσεις τού τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ακριβώς ήταν εξαρχής και το ρίσκο που ενείχε η απόφαση της Φ. Γεννηματά για παραγκωνισμό του. Πρόσφατα, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η Φ. Γεννηματά «έχει αυτό το δικαίωμα» για τέτοιες αποφάσεις, ότι ο ίδιος δεν έχει προσωπικό πρόβλημα με τον Ευ. Βενιζέλο -«πολιτικές διαφορές έχουμε»- και πως «η απόφασή μας να είμαστε ανεξάρτητη αντιπολίτευση πρέπει να είναι κεντρική μας γραμμή».

Πλέον η βασική προσπάθεια της Φ. Γεννηματά είναι να αμβλύνει την «προειδοποίηση» του Κυρ. Μητσοτάκη για τον κίνδυνο εκλογών και ακυβερνησίας καθησυχάζοντας τους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που αφενός έχουν ως πρώτιστο μέλημά τους να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ηττάται και θεωρούν ότι αυτό θα γίνει μέσα από μεγάλη νίκη της Ν.Δ. και αφετέρου δεν θέλουν «περιπέτειες». Έτσι, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τους καλεί «να μην παραδώσουν την προοδευτική τους ταυτότητα» και διαβεβαιώνει ότι αν η Ν.Δ. δεν έχει αυτοδυναμία, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ομαλότητα της χώρας διά της ανοχής, ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση». Αυτό θα σημαίνει στην πράξη στήριξη στην κατάργηση της απλής αναλογικής, συναίνεση για ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες και αλλεπάλληλες εκλογές» δηλώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL