Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Διαλέξτε ανάμεσα σε μένα και στην "Αυγή"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαλέξτε ανάμεσα σε μένα και στην "Αυγή"!

Μετά από ένα διήμερο αφωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαναγκάστηκε να τοποθετηθεί για τις αποκαλύψεις της “Αυγής” που αφορούν το σχέδιο της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, ισχυριζόμενος ότι “προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Νέα Δημοκρατία ως κάτι που δεν είναι. Δεν ισχύει απολύτως τίποτα από αυτές τις σαχλαμάρες που διαβάζω”. Με το βλέμμα δε στις επιφυλάξεις εντός της Ν.Δ. για τους "γαλάζιους" σχεδιασμούς, κάλεσε “τους πολίτες να διαλέξουν μεταξύ αυτών που λέω εγώ και αυτών που λέει η 'Αυγή'” εκφράζοντας την πεποίθηση ότι... ξέρει τι θα διαλέξουν. Στήριξε δε τις προσδοκίες του σε μια “ρωμαλέα ανάπτυξη η οποία σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων”!

“Σαχλαμάρες, δεν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι”

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. -κι ενώ ο τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης του κόμματος Γιάννης Βρούτσης συνεχίζει να σιωπά- υποστήριξε (ΣΚΑΪ) ότι “άλλα λένε τη μία μέρα, άλλα λένε την άλλη. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Νέα Δημοκρατία ως κάτι που δεν είναι. Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί ενοχλούνται κάποιοι που η Νέα Δημοκρατία έχει ένα έντονο λαϊκό πρόσημο στον πολιτικό της λόγο. Δεν ταιριάζει αυτό με το αφήγημα περί ελίτ". Ισχυρίστηκε δε ότι “κάποιοι δεν έμαθαν φαίνεται το μάθημά τους, διότι θυμάστε ότι 'οι πολλοί και οι λίγοι' οδήγησαν τελικά τον κ. Τσίπρα σε μια ήττα με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά. Επιμένουν στις ίδιες αναμασημένες σαχλαμάρες. Θα επιμένω να μιλάω για το πρόγραμμά μας".

Υπενθυμίζεται πως προχθές η απάντηση της Ν.Δ. στις αποκαλύψεις της "Αυγής"... εξαντλήθηκε σε διαδικτυακή ανάρτηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Κ. Μητσοτάκη Στέλιου Πέτσα αλλά και σε τοποθετήσεις "γαλάζιων" στελεχών που έκαναν λόγο για fake news, χωρίς -όπως παραδέχτηκαν- να έχουν διαβάσει τα ρεπορτάζ!

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι “βεβαίως και τις εγγυώμαι τις επικουρικές συντάξεις”, ενώ υποστήριξε ότι “το σχέδιό μας για ένα νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων έχει μεταβατικές διατάξεις ώστε να εγγυόμαστε απόλυτα τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Δεν είμαστε αφελείς, ξέρουμε γιατί μιλάμε. Και είμαστε και πολύ συγκεκριμένοι”. Δεσμεύτηκε δε ότι “δεν πρόκειται κανείς σημερινός συνταξιούχος να δει τη σύνταξή του να μειώνεται, να κινδυνεύει οποιοδήποτε τμήμα της”.

Συνωμοσιολογία είδε ο Δένδιας

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας, “φωτογραφίζοντας” τις αποκαλύψεις της “Αυγής”, μίλησε (Real FM) “για κατηγορίες εις βάρος της Ν.Δ. με μια ιδιόρρυθμη συνωμοσιολογία. Τι κάνουν οι κακοί νεοδημοκράτες; Κάποιοι αλληλογραφούν με έναν κακό. Με κάποιες εταιρείες. Και τι θα κάνει αυτή η συνωμοσία; Θα κλέψει τη σύνταξη που μετά δεν θα δοθεί διότι θα είναι αφερέγγυος ιδιωτικός φορέας αυτός που δήθεν θα δοθεί η συνταξιοδότηση”.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών σημείωσε δε με νόημα ότι «οι συνταξιούχοι κακόπαθαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τη συμπεριφορά του Δημοσίου απέναντι τους. Το Δημόσιο είναι που του έκοψε τον ΕΦΚΑ κι ένα κάρο πράγματα. Δεν κακόπαθαν από την πτώχευση μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Κακόπαθαν από τη συμπεριφορά ενός κόμματος που άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε”. Υποστήριξε δε, λησμονώντας τη χρεωκοπία της Ασπίς Πρόνοια ότι “τουλάχιστον την ιδιωτική εταιρεία μπορείς να την ελέγξεις”!

Ν. Μηταράκης: “Υπαρκτά όσα αναφέρει η 'Αυγή'”

"Θα προκύψει έλλειμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης το πρώτο έτος μιας εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού που προωθεί η Νέα Δημοκρατία"

Παράλληλα, στην παραδοχή ότι “θα προκύψει έλλειμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης το πρώτο έτος μιας εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού που προωθεί η Νέα Δημοκρατία" προχώρησε ο Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι “είναι υπαρκτά όσα αναφέρει η 'Αυγή' και έχουν γίνει συσκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. χαρακτήρισε δε (Στο Κόκκινο) “αμελητέο αυτό το έλλειμμα” που -κατά την εκτίμησή του- “μπορεί να καλυφθεί από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας». Ισχυρίστηκε δε ότι «το συνολικό κόστος της μετάβασης είναι κάτω του 0,5% του ΑΕΠ και δεν δημιουργεί κανέναν κίνδυνο για τους σημερινούς συνταξιούχους». Αναγνώρισε ωστόσο ότι στην “επικουρική που γίνεται όλη η αλλαγή είναι σωστό ότι αποκτάμε τον κίνδυνο της αγοράς».

“Στην επικουρική», κατά τον ίδιο, «γίνεται όλη η αλλαγή (...) δεν θα αφορά κανέναν που εργάζεται σήμερα... από 1.1.2021 θα αφορά αυτούς που για πρώτη φορά στη ζωή τους παίρνουν το πρώτο τους ένσημο και το σύστημα γίνεται κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι τα 100 ευρώ π.χ. μηνιαίων κρατήσεων δεν πάνε στον γενικό κορβανά, αλλά σε ατομικό λογαριασμό στο όνομα του εργαζόμενου (...) προστατευμένα από τον δημοσιονομικό κίνδυνο και τον δημογραφικό κίνδυνο», αν και, όπως παραδέχθηκε, «είναι σωστό ότι αποκτάμε τον κίνδυνο της αγοράς», υποστηρίζοντας ότι αυτός αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι «δεν θα είναι όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι».

Ο Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι «θέλουμε η επικουρική να παραμείνει στον έλεγχο και τη διαχείριση του ΕΤΕΑΕΠ, του κρατικού φορέα, αλλά και να δώσουμε δικαίωμα επιλογής στους ασφαλισμένους αν τελικά θέλουν οι λογαριασμοί τους να μείνουν στην επενδυτική διαχείριση του ΕΤΕΑΕΠ ή εναλλακτικές, όπως επαγγελματικά ταμεία”. Ισχυρίστηκε δε ότι “κανείς δεν θα υποχρεωθεί να πάει σε ιδιωτικό πάροχο. Τίποτα δεν ιδιωτικοποιείται. Η μεγάλη επανάσταση είναι ότι το σύστημα της επικουρικής είναι κεφαλαιοποιητικό. Αυτός που θα πάρει σύνταξη σε 30-40 χρόνια θα έχει δύο 'καλάθια', της κρατικής κύριας σύνταξης και της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής». Προσέθεσε μάλιστα ότι «θα δοθούν φορολογικά κίνητρα σε όποιον θέλει και μπορεί να κάνει επιπλέον ιδιωτική ασφάλιση που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά του τα ασφάλιστρα. Και όταν πάρει την τρίτη σύνταξη, αυτή θα φορολογείται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL