Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Αλ. Τσίπρας: Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παραγωγό ενέργειας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παραγωγό ενέργειας (Video)

Ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.https://www.youtube.com/embed/KTNz_Cq-1o8

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα προκειμένου η χώρα να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο. «Σήμερα η Ελλάδα εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι η υπογραφή σηματοδοτεί τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά.

«Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής» δήλωσε και έκανε λόγο για το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και ενός πολυεπίπεδου σχεδιασμού πολλών ετών. «Δίνουν άλλον ορίζοντα και βάρος στο γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας μας και άλλη αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού προκειμένου η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς σκοπούς».

Όπως είπε, Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών τους πόρων. «Προχωράμε συντονισμένα για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος, προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια. Προχωράμε διασφαλίζοντας σε όλες μας τις κινήσεις την πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου αλλά και έχοντας την υποστήριξη από πολύ σημαντικές επιχειρήσεις, τις αρτιότερες τεχνολογικά, με άριστη γνώση και υλικοτεχνική υποδομή, για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές χώρες συμμάχους, τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

«Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε διασφαλίζει απολύτως ότι τα οφέλη θα αποδοθούν στους πολίτες και στο ελληνικό δημόσιο. Οι ανάδοχοι από τη σύμβαση υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος ήδη από την υπογραφή και για τα επόμενα 8 χρόνια σε στρεμματκή αποζημίωση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης υπενθύμισε ότι οι εταιρείες θα καταβάλουν τίμημα ήδη από τη φάση των ερευνών. Στη συνέχεια, στο στάδιο της παραγωγής, τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών. Στην επόμενη φάση το κέρδος για το δημόσιο θα είναι 30% - 40% των κερδών.

«Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οι ανάδοχοι θα καταβάλλουν φόρους. Όλα αυτά ενώ έχει διασφαλιστεί η αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία διεθνώς» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι οι περιοχές Natura παραμένουν άθικτες.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με σημαντικά δυνητικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Όπως είπε, μετά τη σημερινή υπογραφή οι συμβάσεις αυτές θα οδηγηθούν στη Βουλή προς κύρωση και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η έρευνα και εντός 2- 4 ετών θα υπάρχει μία πολύ καθαρή εικόνα για το αν υπάρχουν κοιτάσματα και τι είδους είναι αυτά.

«Πιστεύω ότι ανοίγουμε μία νέα προοπτική για την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές. Είναι μία ιστορική μέρα. Με σεβασμό και ευθύνη στο περιβάλλον, με το βλέμμα και το νου στις επόμενες γενιές προχωράμε σε μία πολύ σημαντική τομή, στην υπογραφή σύμβασης για την έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL