Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Σία Αναγνωστοπούλου: / Σία Αναγνωστοπούλου: Οι Πρέσπες άνοιξαν δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σία Αναγνωστοπούλου: / Σία Αναγνωστοπούλου: Οι Πρέσπες άνοιξαν δρόμους

Καθώς αυτές τις μέρες τα πάντα στην ελληνική εξωτερική πολιτική φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αυτό που όλοι ήθελαν να μάθουν χθες από τη Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, ήταν πώς ήταν το κλίμα στο κρίσιμο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που προετοίμασε το αυστηρό μήνυμα των 28 προς την Τουρκία. Άλλωστε, ήταν γνωστό ότι δεν ήταν πρόθυμες όλες οι χώρες έστω να σκεφτούν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα - καθώς διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και είναι εξαιρετικά σημαντική γι’ αυτές η συμφωνία για το προσφυγικό. “Το κλίμα για μας ήταν πολύ θετικό στο Συμβούλιο, ενώ ακόμη και οι... απρόθυμες χώρες μας άκουσαν με προσοχή χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών” ήταν η απάντηση της Σ. Αναγνωστοπούλου. Κι αυτό διότι όλοι παραδέχονται πια ότι “η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, ότι είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος”. Ακριβώς χάρη στην ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας πέτυχε η ελληνική διπλωματία να πείσει τους εταίρους να ξεκαθαρίσουν στην Τουρκία ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια εάν συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ευρωπαϊκό στοίχημα

Η Σία Αναγνωστοπούλου προχώρησε χθες σε έναν απολογισμό της -σύντομης, πλην όμως αποδοτικής- θητείας της, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων, ακόμη κι αν κάποια στιγμή η άλλη πλευρά διολισθήσει σε νέα φάση εθνικισμού. Υπογράμμισε, λοιπόν, ότι με το άρθρο 7 των συμπερασμάτων του τελευταίου Συμβουλίου, η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται απόλυτα με την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κάτι που καθιστά σκέτη ρητορεία τις συνεχείς δηλώσεις των μετριοπαθών της Ν.Δ. -όσων δηλαδή αποφεύγουν να λένε εν έτει 2019 ότι “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”- ότι θα παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι την εφαρμογή της - “προδοτικής” (!)- συμφωνίας με όπλο το βέτο στα ενταξιακά κεφάλαια.

Επιπλέον, η αναπληρώτρια υπουργός εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιη ότι το φθινόπωρο η Βόρεια Μακεδονία θα πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ε.Ε., καθώς “έχει ωριμάσει η ιδέα της αποσύνδεσης της Βόρειας Μακεδονίας από την Αλβανία”. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα οι δύο χώρες πάνε “πακέτο”, παρά το γεγονός ότι η πρώτη έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις απαραίτητες για την ένταξη μεταρρυθμίσεις, ενώ η δεύτερη είναι σε μάλλον δραματική κατάσταση. Πάντως, σύμφωνα με τη Σ. Αναγνωστοπούλου, η Ελλάδα επιμένει στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και θα χαρεί εάν και η Αλβανία αποφασίσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα -μεταξύ άλλων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των περιουσιών της μειονότητας- ώστε να πάρει το εισιτήριο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL