Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Το πρώτο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με αξιολόγηση και διαπραγμάτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρώτο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με αξιολόγηση και διαπραγμάτευση

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Σημαντικό δημοσιονομικό χώρο που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς δημιουργεί το νέο Δελτίο Τιμών στα φάρμακα που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα υπάρχουν νέα φάρμακα που έχουν αξιολογηθεί κλινικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμακευτικής Καινοτομίας (HTA) και από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προσιτής Τιμής.

Στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είχε προκριθεί η δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού που να αξιολογεί τα φάρμακα βάσει της κλινικής τους αξίας προστατεύοντας τους ασθενείς αλλά και θωρακίζοντας το σύστημα Υγείας, με χαρακτηριστικό αποτέλεσμα να μπαίνουν στη θετική λίστα όλα τα νέα φάρμακα που εισήγαγε η φαρμακοβιομηχανία στο σύστημα αποζημίωσης, εννοείται χωρίς καμία αξιολόγηση της θεραπευτικής τους αξίας και χωρίς διαπραγμάτευση στις τιμές τους.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2016 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης αποφάσισαν να δημιουργήσουν από την αρχή τον μηχανισμό ΗΤΑ και την επιτροπή διαπραγμάτευσης, εξασφαλίζοντας από την κίνηση αυτή σημαντικό χώρο για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας C. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη διαπραγμάτευση επταπλασιάστηκε ο χώρος για τους ανθρώπους που έχουν Ηπατίτιδα C, συμβάλλοντας στον στόχο εκρίζωσης της νόσου έως το 2030.

Στο νέο Δελτίο Τιμών, εκτός από τα περίπου είκοσι νέα φάρμακα που έχουν περάσει την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση απ' όπου θα προκύψει και ο υποδιπλασιασμός του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών, θα έχουμε την πρώτη ανατιμολόγηση μετά την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, με βάση το νέο σταθερό και βιώσιμο πλαίσιο τιμών αναφοράς που πρόσφατα νομοθετήθηκε. Με το πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προκύψει ένα ισοζύγιο μειώσεων και αυξήσεων που θα οδηγεί σε συνολική πτωτική τάση τις τιμές και άρα σε υποχώρηση του clawback για το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL