Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος / Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Εκλογές υπό τη βαριά σκιά της νοθείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος / Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Εκλογές υπό τη βαριά σκιά της νοθείας

Του Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη

Υπό τη βαριά σκιά της νοθείας που καταγράφηκε κατά τις αρχαιρεσίες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, καθώς και των αντικοινωνικών και αντιεπιστημονικών απειλών για τη Δημόσια Υγεία που φέρει ο «οδοστρωτήρας», οι 382 εκλέκτορες απ' όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας καλούνται, το Σάββατο 22 Ιουνίου, να ψηφίσουν για να αναδείξουν το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εξελεγκτική Επιτροπή και το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κορυφαίου θεσμικού τους οργάνου.

Τα δυο επίμονα ερωτήματα που τίθενται στους γιατρούς μπροστά στις κάλπες είναι το πώς θα αποκαταστήσουν το κύρος του συλλόγου τους που επλήγη βαθύτατα από τις λαθροχειρίες και την κλοπή στην καταμέτρηση των ψήφων που καταγράφηκε στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαρτίου για την ανάδειξη Δ.Σ. του ΠΙΣ, αλλά και πώς θα σταθούν απέναντι στην επερχόμενη και διαφαινόμενη λαίλαπα που θα επιφέρει το σενάριο επιστροφής σε θέση διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.

Οι γιατροί της χώρας αναμένεται με την ψήφο τους να δείξουν εάν συναινούν με την πρωτόγνωρη νοθεία που διέπραξαν διαπρεπή στελέχη της παράταξης ΔΗΚΙ με επικεφαλής τον κ. Εξαδάκτυλο που πρόσκειται στη Ν.Δ. κατά την καταμέτρηση των ψήφων στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία καταγράφηκαν καταγγελίες μελών της ίδιας παράταξης που έκαναν λόγω για πρωτόγνωρη νοθεία του αποτελέσματος, οι οποίες παρά την προσπάθεια συγκάλυψης τους αποκαλύφθηκαν πλήττοντας το κύρος και την αξιοπιστία του ιατρικού κόσμου.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στην ακυρωθείσα όπως ήταν αναμενόμενο από τον υπουργό εκλογική διαδικασία, «υπέγραψαν» ως ψηφίσαντες εκλέκτορες γιατροί, οι οποίοι την ημέρα των εκλογών βρίσκονταν στο εξωτερικό, στην Αυστραλία ή τη Μ. Βρετανία. Επίσης καταγγέλθηκε ότι ο κ. Εξαδάκτυλος δεν περιορίστηκε μόνο στους επιπλέον 24 σταυρούς που βρέθηκε να διαθέτει ο κ. Γιαννακόπουλος στην επανακαταμέτρηση αλλά και ότι κάποια στιγμή στην κάλπη έπεσε με «ταχυδακτυλουργικό» τρόπο ολόκληρο πακέτο ψηφοδελτίων. Σημειώνεται επίσης ότι μετά τις καταγγελίες και τις αντιδράσεις, ακολούθησε και μια περίεργη εξαφάνιση του εκλογικού υλικού, την οποία επιβεβαιώνει πλήρως ο έλεγχος που διενήργησε το ΣΕΥΠ.

Εκτός όμως από την αποκατάσταση της νοθείας, οι γιατροί της χώρας θα κληθούν να ψηφίσουν για το ποιο πολιτικό σχέδιο για την Υγεία επιθυμούν. Το σχέδιο που επιφυλάσσει για τη Δημόσια Υγεία και τους λειτουργούς της η Ν.Δ. που ούτε λίγο ούτε πολύ, πτυχές του είδαμε μέσα από την πρωτόγνωρη εκβιαστική κινητοποίηση των Διαγνωστικών Κέντρων και την απόφασή τους να πληρώνουν οι ασθενείς για τις εξετάσεις τους; Το σχέδιο που εκφράζει μια νεοφιλελεύθερη λογική του τύπου όποιος έχει χρήματα έχει υγεία και επιβιώνει ή το σχέδιο που ήδη βρίσκεται σε υλοποίηση που λέει ενίσχυση της δημόσιας υγείας και άρση των ανισοτήτων;

Οι γιατροί της χώρας για πρώτη φορά με τόσο έντονα καταλυτικό, για τις εξελίξεις, τρόπο καλούνται να πάρουν θέση για το εάν θέλουν την κάλυψη, για παράδειγμα, των ανασφάλιστων από ένα αξιόπιστο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που συνεχώς βελτιώνεται καλύπτοντας τις ανάγκες υγείας όλων των ανθρώπων ή την αντικοινωνική θέση αποκλεισμού ανθρώπων από το δικαίωμα τους στην υγεία που με περίσσιο θράσος και στα όρια της αδίστακτης ανθρωποφαγίας εκφράζει ο «οδοστρωτήρας». Εγκρίνουν οι γιατροί της χώρας την παραπλανητική και αντικοινωνική θέση που αντιτείνουν οι υποψήφιοι της Ν.Δ. με το ερώτημα που απευθύνουν στους πολίτες. Γιατί εγώ που είμαι συνεπής φορολογούμενος να πληρώνω για την υγεία των ανασφάλιστων Ελλήνων και μεταναστών; Είναι αποδεκτή από τους γιατρούς μια τόσο αντιεπιστημονική και αντικοινωνική θέση;

Είναι δυνατόν οι γιατροί, ακόμα και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας να εμπιστευτούν με την ψήφο τους ένα κόμμα που λέει ότι οι κοινωνικές ανισότητες πρέπει να υπάρχουν, που λέει ότι δεν πρέπει να προάγεται και να διασφαλίζεται το αγαθό της πρόσβασης στη Δημόσια Υγεία, αλλά για χάρη του κέρδους να τίθεται υπό αμφισβήτηση και μάλιστα με τόσο ακραία νεοφιλελεύθερους και επικίνδυνους όρους, όπως τους ζήσαμε όλοι την περίοδο του Λοβέρδου, του Γεωργιάδη και του Βορίδη;

Ψήφος με λογική

Στις εκλογές του ΠΙΣ αλλά και στις εθνικές εκλογές, ελπίζουμε οι γιατροί, οι μορφωμένοι άνθρωποι που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να ανταποκριθούν με λογική στο ύψος των περιστάσεων και να μην συναινέσουν στην επαναφορά του καθεστώτος ασυδοσίας του παλιού πολιτικού συστήματος που τα media με βάση τα δικά τους συμφέροντα παρουσιάζουν ως νέο. Ελπίζουμε οι γιατροί με την ψήφο τους να επικροτήσουν το σχέδιο ηθικοποίησης συνολικά της Υγείας που έθεσαν και υλοποιούν οι συνάδελφοι τους επίσης γιατροί, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης.

Ένα σχέδιο το οποίο χαρακτηρίζεται από την καλά σχεδιασμένη δουλειά που αναγνωρίζεται ως πρότυπο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την άρση των ανισοτήτων, για τη δημιουργία δημόσιας αναβαθμισμένης και δωρεάν για όλους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αξιοπρεπείς μισθούς για το προσωπικό (το οποίο σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. Β. Οικονόμου θα φάει Χ μαζί με όλους τους συμβασιούχους), με τη δημιουργία κρίσιμων ειδικοτήτων όπως της επείγουσας ιατρικής για τη στελέχωση των Αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, ένα σχέδιο που έχει προτεραιότητα την ενίσχυση των δομών Υγείας με προσλήψεις προσωπικού βάσει του κανόνα 1 προς 1 και όχι 1 προς 5 που διατρανώνει ότι θα εφαρμόσει η Ν.Δ. στο όνομα του μικρότερου και πιο ευέλικτου κράτους, ένα σχέδιο που δεν θεωρεί κανονικότητα τη διαφθορά και τις πρακτικές ασύδοτου ανταγωνισμού εταιρειών όπως της Novartis που δεν θέλει τον εκμαυλισμό συνειδήσεων και την εκμετάλλευση των δημόσιων πόρων από επιχειρηματίες, ένα σχέδιο που αντιμετωπίζει την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Απέναντι σε όλα αυτά τα ερωτήματα, οι γιατροί της χώρας καλούνται με την ψήφο τους να αποδείξουν ότι δεν πάσχουν από το σύνδρομο της Στοκχόλμης και ότι δεν αγαπούν αυτούς που νοθεύουν την ψήφο τους ούτε αυτούς που απαξιώνουν την επιστήμη τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL