Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Μπασκόζος: Αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες υγείας, στελεχώνουμε τις δομές κάνουμε πόλεμο κατά της διαφθοράς

Ισχυρή και διακριτή η παρέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας στην διαφανή τιμολόγηση των φαρμάκων και στα πολιτικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν ώστε να μπορούν οι προϋπολογισμοί των χωρών να αντέχουν την φαρμακευτική δαπάνη

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και διεθνή αναγνώριση, η αποστολή του Υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής τον ΓΓΔΥ Γιάννη Μπασκόζο , στη Γενική συνέλευση του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

Στη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ dr Tedros έκανε ειδική τιμητική αναφορά στην Ελλάδα και την πολιτική δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης για διασφάλιση καθολικής κάλυψης υγείας για όλους και την κάλυψη όλων των ανασφάλιστων συμπολιτών μας  αλλά και την μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ.

Στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του στην ολομέλεια της ΓΣ του ΠΟΥ, ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε «στην απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού χωρίς διάκριση με διασφαλισμένη τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων όπως επίσης των προσφύγων-μεταναστών στις δημόσιες δομές υγείας». Τόνισε επίσης τη «σημαντική συνεργασία τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και με το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη αλλά και την ανάγκη συνεργασίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο των κρατών-μελών με στόχο να διασφαλίζονται ικανό ποσοστό δαπανών για τη δημόσια υγεία και διαφάνεια στην τιμολόγηση των φαρμάκων και των ιατρικών προϊόντων, ώστε να μπορούν να αντέξουν οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Έλληνας ΓΓ Δημόσιας Υγείας υπογράμμισε: «Αυξάνουμε όσο επιτρέπουν οι συνθήκες τις δημόσιες δαπάνες υγείας, στελεχώνουμε τις δημόσιες δομές υγείας, έχουμε ανοίξει πόλεμο κατά της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, θέτουμε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, στηρίζουμε όσο μπορούμε το υγειονομικό προσωπικό και επιδιώκουμε διεθνείς συνεργατικές δράσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο τη δυνατότητα όλων να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν  ανάγκη στο πλαίσιο της Καθολικής Κάλυψης Υγείας».

Ισχυρή και διακριτή ήταν η παρέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας στην παράλληλη εκδήλωση με θέμα την διαφανή τιμολόγηση των φαρμάκων και στα πολιτικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν ώστε να μπορούν οι προϋπολογισμοί των χωρών να αντέχουν την φαρμακευτική δαπάνη που είναι αναγκαία ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση όλων στα φάρμακα που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα στα καινοτόμα και ακριβά. Τονίστηκε δε η ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύς των κυβερνήσεων απέναντι στην φαρμακοβιομηχανία.

Παρέμβαση έκανε η Ελληνική αντιπροσωπεία και στο θέμα της υγιεινής διατροφής, με έμφαση στην προβολή της μεσογειακής διατροφής, με ειδική αναφορά στην ανάγκη να μπορούν τα υγιεινά και ποιοτικά τρόφιμα να είναι προσιτά σε όλους.

Η συνεργασία με την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή ηγεσία του ΠΟΥ ενισχύθηκε σε σημαντικό βαθμό και αναβαθμίστηκε η εμπιστοσύνη και η αμοιβαία εκτίμηση.

Στο περιθώριο της ΓΣ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ Μισσίρι, σύμβουλο του ΓΔ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού, κατά την οποία το στέλεχος της Ομοσπονδίας μετέφερε τις ευχαριστίες και τη μεγάλη εκτίμηση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας στην επιτυχημένη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για διάσωση του ΕΕΣ και αναβάθμιση του ρόλου και της προσφοράς του, διαβεβαίωσε δε πως θα ξεκινήσει η διαδικασία για άρση της αποβολής του ΕΕΣ από την Ομοσπονδία.

 

Δείτε όλα τα σχόλια