Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Μειώνεται στο μισό η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μειώνεται στο μισό η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα

Τον υποδιπλασιασμό της συμμετοχής των ασθενών για τα φάρμακά τους, αλλαγές στο ωράριο των φαρμακείων και τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεωστούμενων οφειλών από το rebate των φαρμακευτικών εταιρειών, προβλέπουν οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν την Πέμπτη 16 Μάιου μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την «Κύρωση της σύμβασης της δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ραδιοφώνου στο Κόκκινο 105,5, με τη νέα φαρμακευτική πολιτική, όλα τα νέα φάρμακα για να μπουν στον κατάλογο αποζημίωσης, υποχρεούνται να περάσουν από τον μηχανισμό αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας και διαπραγμάτευσης της τιμής τους.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την μείωση των φτωχοποιητικών δαπανών των ασθενών όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θεσμοθετήθηκε ο περιορισμός κατά το ήμισυ του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών για τα φάρμακα που καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Στόχος μας αναφέρουν πηγές του υπουργείου είναι τα οφέλη της διαπραγμάτευσης να γίνουν ορατά στους ασθενείς. Έτσι περιορίζεται η συμμετοχή των ασθενών από 25% στο 12.5% και από το 10% στο 5%, ενώ επίσης για τα γενόσημα ορίζεται ότι το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών μπορεί να εξαλειφθεί με απόφαση του υπουργού Υγείας.   

«Η διάταξη δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων, αλλά και ταυτόχρονα ελάφρυνση του κόστους που καταβάλουν οι πολίτες», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Επιπλέον, παρέχεται και σημαντικό κίνητρο για την προτίμηση των γενοσήμων, τα οποία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, αφού συνεπάγονται μικρότερο κόστος τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και συνολικά για την ιδιωτική συμμετοχή».

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι με εξαίρεση τα διανυκτερεύοντα και τα διημερεύοντα, τα φαρμακεία θα παραμένουν κλειστά, 25η Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, ανήμερα και την επομένη των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Καθαρά Δευτέρα, Πρωτομαγιά, 28η Οκτωβρίου, Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.

Επιπρόσθετα ορίζεται ότι τη σχετική δήλωση της επιλογής του ωραρίου την καταθέτει μεν ο νόμιμος εκπρόσωπος του φαρμακείου, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης.

Τέλος, με τροπολογία του υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού, ρυθμίστηκε η δυνατότητα από τον ΕΟΠΠΥ να καταλογίσει σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία το οφειλόμενο ποσό και στη συνέχεια να το συμψηφίσει, στο πλαίσιο μάλιστα της ρύθμισης των 120 δόσεων, με τρέχουσες υποχρεώσεις. «Με αυτό τον τρόπο ρυθμίζουμε ότι αυτή η οφειλή δεν θα παραμείνει παραγεγραμμένη, προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL