Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Διαβεβαίωση από τον Παύλο Πολάκη: / Διαβεβαίωση από τον Παύλο Πολάκη: Οι φαρμακοβιομηχανίες θα πληρώσουν τα 241 εκατ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαβεβαίωση από τον Παύλο Πολάκη: / Διαβεβαίωση από τον Παύλο Πολάκη: Οι φαρμακοβιομηχανίες θα πληρώσουν τα 241 εκατ. ευρώ

"Οι φαρμακοβιομηχανίες θα πληρώσουν τα 241 εκατ. ευρώ κι ας μην είναι η καλύτερή τους. Τα πρώτα 40 εκατ. ευρώ των οφειλών του rebate θα έχουν καταλογιστεί τις επόμενες ημέρες μέσω εφορίας, ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν μέσω συμψηφισμού με τα φάρμακα που παίρνει τώρα ο ΕΟΠΥΥ, παρότι από το 2006 κάποιοι επέλεξαν να μην εισπράξουν, τόνισε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 ο αναπλήρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Ο αναπηρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι όχι μόνο δεν εισπράχθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά, αλλά δεν έγινε ούτε καταλογισμός. "Τώρα το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ” υπογράμμισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δυστυχώς, δεν έχουμε την πληροφόρηση που θα έπρεπε να έχουμε από τον κρατικό μηχανισμό, γιατί κάποιοι από το 'βαθύ κράτος' συμπεριφέρονται απέναντί μας σαν να είμαστε 'προσωρινοί ενοικιαστές της εξουσίας'".

Αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε για τα 241 εκατ. ευρώ: "Από το 2006 που καθιερώθηκε ως μέτρο το rebate έως το 2010 κάποιοι επέλεξαν να μην τα εισπράξουν (...) Τα πρώτα δύο χρόνια (...) βγήκε Υπουργική Απόφαση, που κακοφάνηκε στους φαρμακοβιομήχανους, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (...) Τις πρώτες δύο χρονιές τα χρήματα δεν εισπράχθηκαν. Και δεν είναι ότι προσέφυγαν στο ΣτΕ. Από τη στιγμή που δεν ήρθαν να τα καταβάλουν, έπρεπε να γίνει καταλογισμός και να εισπραχθούν αυτόματα μέσω της εφορίας. Αυτό δεν έγινε» είπε ο Π. Πολάκης.

«Το 2008 δεν βγήκε καν Υπουργική Απόφαση - γιατί έπρεπε να βγαίνει κάθε χρόνο, ετησίως» συνέχισε. Νομική βάση γι' αυτό «δεν υπάρχει. Δεν την έβγαλαν. Προφανώς, υπήρξαν πολιτικές πιέσεις από τη φαρμακοβιομηχανία προς τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας».

Ακολούθως, «το 2009 βγήκε Απόφαση, εισπράχθηκαν από κάποιες φαρμακοβιομηχανίες, σε άλλες όμως όχι απλώς δεν εισπράχθηκαν, αλλά δεν έγινε και ο καταλογισμός - ο καταλογισμός που τώρα κάνει η κ. Αχτσιόγλου» όπως διευκρίνισε.

Το "βαθύ κράτος"...

Για τον χρόνο στον οποίο έγινε αυτή η κίνηση ο Π. Πολάκης σημείωσε ότι «δεν μας ενημέρωσε κανένας, υπηρεσιακός μηχανισμός των υπουργείων ή μέσω ενημέρωσης στην παράδοση - παραλαβή. Πράγματι, τώρα το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, δεν έχουμε την πληροφόρηση που θα έπρεπε να έχουμε από τον κρατικό μηχανισμό, γιατί κάποιοι από το 'βαθύ κράτος' συμπεριφέρονται απέναντί μας σαν να είμαστε “προσωρινοί ενοικιαστές της εξουσίας” όπως λέει και ο Κ. Σημίτης δείχνοντας τον πόνο του. Την έχουν δει 'νόμιμοι ιδιοκτήτες', λες και είναι κληρονομικό δικαίωμα των οικογενειών που κυβέρνησαν τη χώρα».

Αναφερόμενος στον εντοπισμό του θέματος, τόνισε ότι «λόγω του ελέγχου που γίνεται στο πλαίσιο του σκανδάλου της Novartis, ήταν 'παράπλευρο επεισόδιο, παράπλευρη ωφέλεια συγκεκριμένη'... είδαμε τι δεν μπήκε στην τσέπη του ελληνικού κράτους». «Για την ακρίβεια, οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο του ελέγχου για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την εντολή της Εισαγγελίας Διαφθοράς την δεκαετία του 2000 και έως το 2014 (γιατί το rebate είναι παράμετρος της τιμολόγησης, π.χ. για φάρμακο 100 ευρώ με rebate 4% η τελική τιμή για το κράτος είναι 96 ευρώ), σε κάποια φάση βλέπουν ότι από κάποιες φαρμακοβιομηχανίες δεν υπήρχε η επιστροφή αυτή και έγινε το πρώτο ερώτημα στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, μετά από ενδελεχή έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει 'τρύπα' τελικά και αθροιστικά 241 εκατ. ευρώ που οφείλουν διάφορες φαρμακοβιομηχανίες από το 2006 έως το 2010 και εννοείται θα επιστραφούν» τόνισε ο Π. Πολάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL