Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: / Ανδρέας Ξανθός: Στόχος μας η μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: / Ανδρέας Ξανθός: Στόχος μας η μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμάκου

Tη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμάκου με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια έθεσε ως στόχο του υπουργείου Υγείας το επόμενο διάστημα ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός προαναγγέλλοντας την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων.

“Σε πρώτη φάση πάμε να καταργήσουμε το ένα ευρώ ανά συνταγή, που είναι μία σημαντική επιβάρυνση, προγραμματίζουμε μία ελάφρυνση στη συμμετοχή με βάση κριτήρια εισοδηματικά" δήλωσε σε συνέντευξή του στον Real FM τονίζοντας πως γίνεται μια προσπάθεια στην εποχή μετά το Μνημόνιο να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, να διευκολυνθεί η κάλυψη των αναγκών, να μειωθούν οι επιβαρύνσεις και οι ανισότητες που υπάρχουν σήμερα στη φροντίδα. "Οι μισθοί έχουν κοπεί, υπάρχει μία πολύ μεγάλη μείωση στα εισοδήματα. Εκτός από τις δημόσιες δαπάνες υγείας που έπεσαν δραματικά την περίοδο της κρίσης, καταφέραμε από το 2015 και μετά να αντιστρέψουμε λίγο αυτή την τάση” προσέθεσε.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Σχετικά με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως οι συγκεκριμένες δομές παρέχουν υπηρεσίες που δεν υπήρχαν στο σύστημα προσφέροντας μια νέα κουλτούρα με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, όπως είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.

Για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακούς γιατρούς επεσήμανε πως μέχρι σήμερα το σύστημα ήταν στρεβλό και δεν εξυπηρετούσε, καθώς, όπως είπε, υπήρχε μια σύμβαση με την οποία αμείβονταν για 200 επισκέψεις τον μήνα με αποτέλεσμα ότι “τις πρώτες μέρες του μήνα εξαντλούνταν οι επισκέψεις και μετά πλήρωνε ο κόσμος από την τσέπη του".

"Αυτό το αλλάξαμε, βάλαμε υποχρεωτικά να δεσμεύεται ο γιατρός τέσσερις ώρες από το ημερήσιο ωράριο και ότι θα εξετάζει δωρεάν τους ασφαλισμένους σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Άρα έχουμε μια δέσμευση χρόνου που σημαίνει 320 επισκέψεις τον μήνα". Βασική επιδίωξη, όπως τόνισε, είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού να καλυφθεί από τους γιατρούς του συστήματος υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ) κάνοντας λόγο για μια μεγάλη αλλαγή στο σύστημα Υγείας. “Θέλουμε να εμπεδώσουμε μία αντίληψη ότι έχω έναν γιατρό πρώτης επαφής, έναν γιατρό τον οποίο εμπιστεύομαι. Θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι αυτό οδηγεί σε ποιοτικότερη φροντίδα, σε μία πιο ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του συστήματος".

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας υπάρχει ένας σχεδιασμός προσλήψεων σε βάθος τετραετίας, ο οποίος θα είναι εναρμονισμένος με τον κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων, που από το 2019 είναι ένα προς ένα. Ερωτηθείς για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, είπε πως υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία ως προς την πλήρωση των θέσεων καθώς προκηρύσσονται θέσεις οι οποίες πολλές φορές δεν καλύπτονται: “Έχουν φύγει 18.000 γιατροί από τη χώρα. Αυτό έχει μειώσει το διαθέσιμο ιατρικό δυναμικό, έχει μειώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε τα κενά στο Δημόσιο. (...) Υπήρξε αυτό το brain drain, το οποίο έχει στερήσει πολύτιμους ανθρώπινους πόρους από το σύστημα". Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να δοθούν κίνητρα -όχι μόνο οικονομικά- για τις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές, στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις σε όχι μόνο στο σύστημα Υγείας, αλλά και σε κοινωνικές υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL