Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Στόχος ένα νέο ΕΣΥ που θα υπηρετεί την ισότητα των πολιτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος ένα νέο ΕΣΥ που θα υπηρετεί την ισότητα των πολιτών

«Το μεγάλο στοίχημα στη μεταμνημονιακή περίοδο είναι ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα υπηρετεί την ισότητα και την καθολική κάλυψη των πολιτών», τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο και ήταν ένας δημόσιος απολογισμός του έργου που έγινε τα τρία τελευταία χρόνο στον ιδιαίτερα ευαίσθητο, πολύπαθο, αλλά και «αμαρτωλό» τομέα της Υγείας

Η αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» ήταν κατάμεστη από κόσμο, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι φορέων, σωματείων του χώρου, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη. Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ένας προς έναν εξήγησαν αναλυτικά τα σοβαρά βήματα που έγιναν τα προηγούμενα ιδιαίτερα δύσκολα εξαιτίας του Μνημονίου χρόνια, με γνώμονα πάντα την ισότητα των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Αναφέρθηκαν και ανέδειξαν τις διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενοι κυβερνώντες και η σημερινή κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά, τις εντελώς διαφορετικές λογικές που διέπουν αυτές τις πολιτικές, ενώ αναφέρθηκαν εκτενώς και στους σχεδιασμούς στη μεταμνημονιακή εποχή. Μίλησαν για τη μεγάλη «ζώνη υγειονομικής φτώχειας» που δημιουργήθηκε από τους προηγούμενους κυβερνώντες, όταν «πετάχτηκαν» από το ΕΣΥ οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, οι οποίοι σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας έπρεπε να πληρώνουν σημαντικά ποσά για να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία και αν δεν είχαν χρήματα, τότε το χρέος αυτό μετακυλιόταν στην Εφορία. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξαν την απόφαση για την κάλυψη των ανασφάλιστων ως μία από τις μεγαλύτερες τομές της σημερινής κυβέρνησης, κάτι που, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, «δεν ισχύει σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Καινοτόμος διαδικασία

«Στο μνημονιακό περιβάλλον η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για την υγεία, με καθολική κάλυψη όλων των πολιτών και προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εστίασε στην ηθικοποίηση του συστήματος υγείας και έκανε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που υπήρχε έλλειμμα. Χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα καινοτόμο, πρωτόγνωρη», τη χθεσινή διαδικασία δημόσιου απολογισμού του έργου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Και αυτό διότι «οι άνθρωποι που έχουν θέσεις ευθύνης, από τον υπουργό μέχρι και τον τελευταίο διοικητή, απολογούνται, παρουσιάζουν το έργο τους, αποδέχονται την κριτική που μπορεί να ασκηθεί από τις τοπικές κοινωνίες και λογοδοτούν απέναντι στους πολίτες, που είναι και αυτοί που έχουν τον τελευταίο λόγο». Υποστήριξε ότι η όλη διαδικασία «δίνει τη δυνατότητα στους υγειονομικούς φορείς της περιοχής να πάρουν μέρος στη συζήτηση και να αναδείξουν λάθη και κενά που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας», αλλά, όπως πρόσθεσε, βοηθά και την ηγεσία του υπουργείου στον σχεδιασμό της επόμενης μετά το Μνημόνιο περιόδου.

Σχεδιάζονται νέες τομές

Στόχος, όπως επισήμανε, είναι «η ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, η σταδιακή υποχώρηση της λιτότητας και των μεγάλων περικοπών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, η επιπλέον ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος και φυσικά μια πολύ συγκεκριμένη και στοχευμένη ανακούφιση των πολιτών και άρση οικονομικών επιβαρύνσεων που έχουν δεχτεί τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό αφορά και τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις και τον τομέα αποθεραπείας και αποκατάστασης, τομείς που σήμερα οι πολίτες μη έχοντας την πλήρη κάλυψη από το δημόσιο σύστημα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονται οικονομικά». Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε με στοιχεία και αριθμούς στο έργο που έγινε, δηλώνοντας «περήφανος» γι' αυτό. Άφησε αιχμές για το μεγάλο «πάρτι» που γινόταν στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για τα σκάνδαλα. Εξήγησε, επίσης, και το πόσο έχει «νοικοκυρευτεί» οικονομικά το σύστημα την τελευταία τριετία. Στη συνέχεια, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου αναφέρθηκαν στη νέα μεγάλη τομή που είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τους σχεδιασμούς για την περαιτέρω επέκταση των ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, αλλά και στους σχεδιασμούς για νέες δημόσιες δομές που αφορούν στη μετανοσοκομειακή φροντίδα, στους συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη. Η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων και εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας, ενώ πριν ξεκινήσει η εκδήλωση συγκεντρώθηκαν περίπου 30 συνταξιούχοι του ΠΑΜΕ και φώναζαν συνθήματα.

Οι πολίτες αγκαλιάζουν τις ΤΟΜΥ

Δεκατρείς Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) λειτουργούν ήδη στη Θεσσαλονίκη και, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, που χθες το πρωί μαζί με τον αν. υπουργό Παύλο Πολάκη εγκαινίασαν δύο ΤΟΜΥ στην περιοχή της Χαριλάου, «το νέο μοντέλο της πρωτοβάθμιας υγείας ήδη προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες με έμφαση όχι μόνο στη θεραπεία, αλλά και την πρόληψη».

«Με αυτή την παρέμβαση δίνεται η ευκαιρία στην κυβέρνηση να παρουσιάσει τον σχεδιασμό μετά το Μνημόνιο και στους τοπικούς φορείς, την Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους των υγειονομικών οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν την άποψή τους, να ασκήσουν κριτική που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις», ανέφερε ο υπουργός.

Όπως είπε, με τη νέα προκήρυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη θα προσληφθούν νέοι γιατροί για να στελεχώσουν το σύστημα υγείας και σιγά - σιγά, σε όλη τη χώρα, «θα προχωρήσουμε σε μια πληρέστερη ανάπτυξη του νέου μοντέλου, το οποίο με βάση και την εμπειρία των πρώτων μηνών λειτουργίας του αποδεικνύει ότι πραγματικά προσφέρει ποιοτικές, φιλικές προς τον πολίτη υπηρεσίες με εγγύτητα στον τόπο κατοικίας του και με έναν ολιστικό τρόπο, με έμφαση όχι μόνο στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη». Αναφορικά με τις προσλήψεις, είπε ότι ολοκληρώνεται η προκήρυξη 7Κ με την οποία θα έχουν προστεθεί 3.900 μόνιμοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ εκτός των γιατρών, έχουν προκηρυχθεί 2.000 θέσεις γιατρών και τώρα θα προκηρυχθούν και άλλες.

«Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη δομή, ενημερώνουμε συνεχώς για το τι μπορούμε να κάνουμε και ο κόσμος το καταλαβαίνει» δήλωσε από τον πλευρά του ο Γ. Στάικος, παθολόγος γιατρός της 5ης ΤΟΜΥ Χαριλάου, που εξυπηρετεί ήδη 200 πολίτες, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL