Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Η Ιατρική Ακριβείας είναι ήδη εδώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ιατρική Ακριβείας είναι ήδη εδώ

Η δημιουργία στη χώρα μας του Εθνικού Δικτύου για την Ιατρική Ακριβείας στην Ογκολογία είναι πια πραγματικότητα για να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες διαγνωστικής ακριβείας στην ογκολογία, να βοηθήσει στην προαγωγή της έρευνας στο συγκεκριμένο πεδίο και να κάνει πιο ανθρωποκεντρική την ιατρική παρέμβαση.

Με αυτά τα λόγια ο συντονιστής Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας Κώστας Σταματόπουλος περιέγραψε το σημαντικό βήμα που γίνεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας των ερευνητών για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και ορθή αντιμετώπιση του καρκίνου.

Μιλώντας στην πρώτη δημόσια εκδήλωση για τη σύσταση του εθνικού δικτύου που συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας και το υπουργείο Υγείας, ο κ. Σταματόπουλος εξήγησε πως “η εξατομικευμένη ιατρική και η έννοια της μονάδας της ατομικότητας θέτει τον άνθρωπο στον επίκεντρο”.

Η έννοια της Ιατρικής Ακριβείας αναφέρεται επί της ουσίας στην εξατομικευμένη ιατρική περίθαλψη με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά των ασθενών. Στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση, πρόληψη και θεραπεία ανθρωπίνων νόσων με βάση τις βιολογικές ιδιαιτερότητες του γενετικού υλικού κάθε ασθενή.

“Η ίδρυση του εθνικού δικτύου εντάσσεται στον πυρήνα της πολιτικής μας για την έρευνα. Πολιτική η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, που βασίζεται σε αυτό που λέμε οικονομία της γνώσης, την οικονομία δηλαδή που προέρχεται από την επιστημονική έρευνα” τόνισε ο αν. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

“Ένα είδος ανάπτυξης που σημαίνει καλύτερη υγεία, καλύτερη παιδεία, κλείσιμο των ανισοτήτων”, όπως είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στην απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών.

Ήδη στην Ελλάδα έχουν συσταθεί τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ) με πρωτοβουλία του αν. υπ. Έρευνας και Καιτονομίας Κώστα Φωτάκη, την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με το πολύτιμο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Με χρηµατοδότηση ύψους 5,4 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους και διετή διάρκεια υλοποίησης, το εθνικό δίκτυο ξεκινά τη λειτουργία του με δύο μονάδες στην Αθήνα, µία στη Θεσσαλονίκη και µία στην Κρήτη. Με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμου δυναμικού και πόρων, ο στόχος είναι να επεκταθούν οι μονάδες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η δημιουργία του εθνικού δικτύου “βάζει τη χώρα μέσα στο διεθνές τοπίο, μέσα σε αυτόν τον ραγδαία αναδυόμενο τομέα. Πλέον μπορούμε να συνδιαμορφώνουμε, να διαμορφώνουμε πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον τομέα αυτό και όχι απλώς να παρατηρούμε και να ακολουθούμε. Πλέον μετέχουμε ενεργά” τόνισε ο αν. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας.

“Το Δίκτυο για την Ιατρική Ακριβείας είναι εδώ, η ιατρική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ” τόνισε από τη μεριά της η γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας Πατρίτσια Κυπριανίδου. Πρόκειται, όπως είπε, για μια οριζόντια δράση σε μια θεματική αιχμής σήμερα, “η οποία καθιστά τη χώρα μας πρωτοπόρα στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη”, υπογραμμίζοντας τη δυναμική που δημιουργούν οι συνέργειες μεταξύ των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων.

Δράσεις του εθνικού δικτύου

Η δράση του εθνικού δικτύου επικεντρώνεται στην έρευνα και στις εξειδικευμένες διαγνωστικές υπηρεσίες με στόχο τη στοχευμένη θεραπεία των ασθενών με νέες προσεγγίσεις. Οι θεραπείες θα είναι βασισμένες σε περισσότερους βιοδείκτες, ώστε να γίνεται πιο ακριβής η διάγνωση και πιο αξιόπιστος ο καθορισμός της πρόγνωσης της νόσου. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία εξειδικευµένων μονάδων γονιδιακής και µοριακής ανάλυσης, διαπιστευμένων βιοτραπεζών και η διαμόρφωση ειδικής υπολογιστικής πλατφόρµας συλλογής και επεξεργασίας μεγάλων βιοϊατρικών δεδομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συλλέγονται δεδομένα από διαφορετικές πηγές, όπως η κληρονομικότητα, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής των ασθενών προκειμένου να σχεδιαστούν μοντέλα που θα επιτρέπουν ακριβέστερες και πιο εξειδικευμένες επιλογές υγειονομικής περίθαλψης για κάθε ασθενή, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο θεραπείας.

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Έρευνας και Καιτοτομίας, στην πρώτη φάση του εγχειρήματος θα υπάρξουν διαπιστευμένου τύπου διαγνώσεις και ορισμένες πιλοτικές εφαρμογές. Στη δεύτερη φάση, σε συνεργασία με το υπ. Υγείας και με βάση την εμπειρία και τα ερευνητικά ευρήματα, θα γίνουν οι κλινικές εφαρμογές που είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες.

Ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο

Το επόμενο διάστημα θα συσταθεί Εθνικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο, το οποίο, υπό την εποπτεία της Πολιτείας, “θα ασχολείται ολιστικά με όλο το φάσμα των υπηρεσιών και των αναγκών από την πρόληψη μέχρι την εξειδικευμένη θεραπεία, μέχρι τη φροντίδα του τελικού σταδίου”. Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στην εκδήλωση ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Στόχος δεν θα είναι μόνο να έχουν κλινική εφαρμογή τα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά να εξασφαλιστούν η ισοτιμία και η προσβασιμότητα όλων των πολιτών μέσω του δημοσίου συστήματος υγείας. Αναφερόμενος στην ίδρυση του Εθνικού Δικτύου για την Ιατρική Ακριβείας στην Ογκολογία, έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο εγχείρημα από το οποίο δεν λείπουν οι προκλήσεις, καθώς, όπως είπε, η ιατρική ακριβείας αποτελεί ένα νέο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται διεθνώς.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο υπ. Υγείας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα μιας σοβαρής και συγκροτημένης παρέμβασης του δημόσιου συστήματος υγείας στον τομέα αυτόν προς όφελος των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL