Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ανδρ. Ξανθός: Το 2018 θέλουμε να είναι η χρονιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρ. Ξανθός: Το 2018 θέλουμε να είναι η χρονιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Το νέο μοντέλο οργάνωσης των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα. Έχουμε, ήδη, σε λειτουργία περίπου 10 Tοπικές Mονάδες Υγείας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Θεωρούμε πως καλύπτουμε ένα πολύ μεγάλο κενό που είχε προηγουμένως το σύστημα Υγείας. Θεωρώ πως με τη στελέχωσή του με οικογενειακούς γιατρούς, με γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους και με μία διεπιστημονική ομάδα Υγείας, με νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς, συγκροτούμε μονάδες Υγείας που θα μπορούν να προσφέρουν ποιοτική φροντίδα πρωτοβάθμιου χαρακτήρα και κυρίως να δώσουν έμφαση στη πρόληψη και στην αγωγή Υγείας». Αυτά, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος εγκαινίασε την πρώτη Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ), σήμερα, σε συνοικία της Λάρισας.

Όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός, με την ίδρυση των ΤΟΜΥ δεν προσθέτονται απλώς νέες δομές Υγείας, αλλά προστίθεται μία νέα φιλοσοφία που δίνει έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας και στη βελτίωση των δεικτών της υγείας των πολιτών.

Σχετικά με το προσωπικό που έχουν στελεχωθεί οι νέες δομές Υγείας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το 80% των γιατρών είναι κάτω των 40 ετών, τονίζοντας πως αυτοί οι άνθρωποι «έχουν πολύ μεράκι και πολύ καλή κατάρτιση ώστε να παρέμβουν στο τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι «το 2018 θέλουμε να είναι η χρονιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», προσθέτοντας πως η λειτουργία των ΤΟΜΥ θα βοηθήσει συνολικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στη χώρα. Όπως υπογράμμισε, αυτό θα συμβεί «σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των δομών που ήδη υπάρχουν, δηλαδή των κέντρων υγείας των πόλεων και της υπαίθρου, αλλά και τη στήριξη που έχουμε υλοποιήσει στα δημόσια νοσοκομεία».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της 5ης ΔΥΠΕ Θεσσαλίας, Νέστορας Αντωνίου, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων της πόλης, Παναγιώτης Νάνος και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης.

Υπερδιπλασιάστηκε το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει τα Κέντρα Υγείας της Νοτιανατολικής Αττικής

Υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει τα Κέντρα Υγείας της Νοτιανατολικής Αττικής, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου.

Πιο συγκεκριμένα, το 2015 στα Κέντρα Υγείας Καλυβίων,  Καπανδριτίου, Σπάτων, Ραφήνας, Λαυρίου, Μαρκόπουλου, Νέας Μάκρης και Κορωπίου υπηρετούσαν 95 γιατροί ενώ φέτος έχουν φτάσει τους 217 (λόγω προσλήψεων, κυρίως επικουρικών). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ το 2015 η κίνηση στα παραπάνω Κέντρα Υγείας κυμάνθηκε στις 355.000 επισκέψεις, οι αντίστοιχες επισκέψεις το 2017 έφτασαν τις 460.000.

Ο υπουργός μετέβη χθες  το απόγευμα στο ΚΥ Κορωπίου στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί  σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα. Ο κ. Ξανθός ενημερώθηκε από τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας της ευρύτερης περιοχής και συζήτησε με τους εργαζόμενους  επισημαίνοντας την ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας και διαλόγου με το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας καθώς το 2018 είναι το έτος που το Υπουργείο έχει θέσει ως στόχο να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες ΠΦΥ δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στις δράσεις στην κοινότητα.

«Η κοινωνία που έχει επιβαρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, έχει την ανάγκη κοινωνικής ανταποδοτικότητας σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία. Κινούμαστε πλέον στην κατεύθυνση της επούλωσης πληγών και χαίρομαι που αναγνωρίζεται από τους εργαζόμενους ότι έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το προσωπικό. Οι υπουργοί και οι διοικητές των ΥΠΕ έρχονται και παρέρχονται, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό είναι αυτοί που στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL