Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΥΥ / Ανοίγουν οι συμβάσεις στους νέους γιατρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΥΥ / Ανοίγουν οι συμβάσεις στους νέους γιατρούς

Την ευκαιρία να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ θα έχουν χιλιάδες νέοι γιατροί, αφού σε πλήρη λειτουργία τίθεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού από τον Μάρτιο σε ολόκληρη τη χώρα. Με απόφαση του ΕΟΠΥΥ ανοίγει το κλειστό σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα, το οποίο απέκλειε τους νέους γιατρούς, ενώ άρδην αλλάζει και το σύστημα των ιατρικών επισκέψεων.

Μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διατηρούσε συμβάσεις με περίπου 5.000 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, που είχαν «κλειδώσει», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνάψει νέες συμβάσεις με νέους γιατρούς. Τώρα οι συμβάσεις ανοίγουν και, με βάση την εκτίμηση αναγκών του πληθυσμού, από 5.000 θα φτάσουν τις 7.500.

Κάλυψη 6 εκατ. πολιτών

Πρόκειται για δύο κατηγορίες συμβάσεων. Η πρώτη έχει ήδη βγει στον «αέρα» και αφορά τους οικογενειακούς γιατρούς, δηλαδή παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους. Γι' αυτήν την κατηγορία προβλέπεται πάγια αντιμισθία, δηλαδή συγκεκριμένος μηνιαίος μισθός, που ξεπερνά τα 1.600 ευρώ για τους γενικούς και τους παθολόγους και φτάνει τα 2.000 για τους παιδιάτρους, με πληθυσμό αναφοράς 2.250 για τους πρώτους και 1.500 για τους τελευταίους.

Η διαδικασία σύναψης συμβάσεων με αυτές τις ειδικότητες θα τρέχει καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου και αμέσως μετά, μες στον Μάρτιο, θα ακολουθήσουν και οι συμβάσεις που αφορούν τις υπόλοιπες ειδικότητες. Συνολικά εκτιμάται ότι ο Οργανισμός θα καλύψει 6 εκατομμύρια πολίτες. Η πρώτη κατηγορία συμβάσεων θα λειτουργεί συνεπικουρικά με το υπουργείο Υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) και αφορά 3.000 από τους 7.500 γιατρούς.

Πληρωμή βάσει χρόνου

Στη δεύτερη κατηγορία, που βγαίνει το πολύ μέχρι τον Μάρτιο και αφορά τις υπόλοιπες ειδικότητες, θα προβλέπεται προαγορά επισκέψεων. Μέχρι τώρα ένας συμβεβλημένος γιατρός είχε πλαφόν 200 επισκέψεων τον μήνα και ελάμβανε 2.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Πλέον ο γιατρός θα δηλώνει στον Οργανισμό τον συγκεκριμένο χρόνο που επιθυμεί να διαθέτει σε αυτόν.

Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ δεν θα θέτει πλέον περιορισμούς στο πόσους ωφελούμενους θα δέχεται τον μήνα ο γιατρός και ο τελευταίος θα δηλώνει εξ αρχής πόσο χρόνο θα διαθέτει στον Οργανισμό διαμορφώνοντας ο ίδιος το πρόγραμμά του και θα πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση αυτόν τον χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη προβλέψει ασφαλιστικές δικλίδες για την εύρυθμη εφαρμογή του μέτρου, οι οποίες σταδιακά θα εμπλουτίζονται και από τα ποιοτικά στοιχεία που θα προκύπτουν κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του.

Στόχος του μέτρου είναι να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ασφαλισμένοι από το γεγονός ότι οι γιατροί έπιαναν το πλαφόν των 200 επισκέψεων από την αρχή του μήνα, αλλά και να ικανοποιηθούν οι γιατροί που θεωρούσαν ότι τα 10 ευρώ ανά επίσκεψη ήταν μια τιμή που τους αδικούσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL