Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ / Το πολιτικό σχέδιο για την υγεία προσφύγων και μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ / Το πολιτικό σχέδιο για την υγεία προσφύγων και μεταναστών

Εκατοντάδες προσλήψεις επαγγελματιών Υγείας, κατοχύρωση του δικαιώματος δωρεάν πρόσβασης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, παροχή ΑΜΚΑ στη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών και δεκάδες χιλιάδες εμβολισμούς περιλαμβάνει το πολιτικό σχέδιο ολιστικής φροντίδας Υγείας των προσφύγων και των μεταναστών που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας.

Το σχέδιο παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «η κατάσταση του επείγοντος δεν έχει παρέλθει», όμως «έχει αλλάξει χαρακτήρα και έχουν αναδειχθεί νέες ανάγκες συνεχούς, επαρκούς και ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας».

711 προσλήψεις για το προσφυγικό

Ο Ανδ. Ξανθός επισήμανε ότι μέσω του προγράμματος «Philos» έχουν προσληφθεί συνολικά 711 επαγγελματίες Υγείας για την αξιόπιστη φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών. Στην ηπειρωτική χώρα, μέχρι τον Μάιο του 2018, παραμένουν οι 476 επαγγελματίες Υγείας του προγράμματος, «στους χώρους φιλοξενίας, στις κινητές μονάδες επιδημιολογικής παρατήρησης, στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ, πάντα σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ».

Ο υπουργός τόνισε ότι «μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, δεν θα υπάρξει κενό, γιατί ενεργοποιείται η διαδικασία νέας χρηματοδότησης από τα εθνικά προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το δεύτερο εξάμηνο του 2018».

Αντιστοίχως, μέχρι τον Μάιο του 2018 παραμένουν οι 235 επαγγελματίες Υγείας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κω, την Κάλυμνο και τη Ρόδο.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι «έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας όλων των προσφύγων ή αιτούντων ασύλου και διεθνούς προστασίας, καθώς και όσων βρίσκονται στη χώρα με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους υγείας».

67.000 εμβολιασμοί

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Ανδ. Ξανθός και στους εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί στον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο συνολικός απολογισμός, από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017, είναι 67.117 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 30.329 ήταν για ιλαρά - ερυθρά - παρωτίτιδα (ΜΜR). Επιπλέον, σημείωσε ότι «τα περισσότερα παιδιά έχουν πλέον αποκτήσει ΑΜΚΑ και εμβολιάζονται σε τακτική βάση».

Απολογίζοντας το πολιτικό σχέδιο, ο Ανδ. Ξανθός δήλωσε ότι «δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό πρόβλημα σε πρόβλημα δημόσιας Υγείας. Αυτό», υπογράμμισε, «είναι μια κρίσιμη επένδυση στο αίσθημα ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών και στη διατήρηση του κοινωνικού κλίματος αλληλεγγύης και σεβασμού της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των πληθυσμών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL