Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
"Ένας επενδυτής θα μπορεί να καλλιεργεί, επεξεργάζεται και διαθέτει προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ένας επενδυτής θα μπορεί να καλλιεργεί, επεξεργάζεται και διαθέτει προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης"

Τέσσερα υπουργεία εμπλέκονται στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να καλλιεργούν και επεξεργάζονται φυτά κάνναβης, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Δεν είναι κάτι καινούργιο, όπως σημείωσε, αποδίδοντας την πρόσφατη «φιλολογία» στην προσπάθεια «διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους».

Η αφορμή για αυτή τη φιλολογία είναι η απάντηση του υπουργείου Υγείας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς προχωράει η διαδικασία νομοθέτησης σύγχρονου πλαισίου για την φαρμακευτική κάνναβη, είπε ο κ. Ξανθός.

«Απαντήσαμε και εξηγήσαμε ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει. Σήμερα, για έναν ασθενή που το χρειάζεται, όπου υπάρχει ιατρική ένδειξη, να πάρει φαρμακευτική κάνναβη είναι εξασφαλισμένη. Είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας».

Σημείωσε ότι «ακόμη, δεν υπάρχει ενδιαφέρον εταιρειών να υποβάλουν φακέλους στον ΕΟΦ, να αδειοδοτηθούν και να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει για τα υπόλοιπα φάρμακα».

Τόνισε όμως ότι «αν το αιτηθεί ένας ασθενής, από τον Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) μπορεί να γίνει η εισαγωγή του φαρμάκου από το εξωτερικό ... και να υπάρχει νόμιμα πρόσβαση μέσω του κρατικού μονοπωλίου, να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Ετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση

Ο υπουργός τόνισε ότι «αυτό που εκκρεμεί, είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, το νόμο 4139/2013, που να δίνει τη δυνατότητα -κατ' εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και τους πίνακες ουσιών- καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών κάνναβης, με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση».

«Αυτή είναι μία υπόθεση διυπουργικού συντονισμού, των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας&Ανάπτυξης. Η επεξεργασία έχει προχωρήσει, κάποια στιγμή ... θα έχουμε μία τελική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή και θα προβλέπει το ευνοϊκό θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν, ώστε να μπορεί ένας επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν είναι κάτι καινούργιο», διευκρίνισε ο κ. Ξανθός.

Απέδωσε μάλιστα σε «λόγους διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους», τον θόρυβο που δημιουργήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL