Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Οι ιατρικοί σύλλογοι, κύτταρα του ιατρικού κόσμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ιατρικοί σύλλογοι, κύτταρα του ιατρικού κόσμου

Θετικότατα σχόλια απέσπασε από τον ιατρικό κόσμο η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας των ιατρικών συλλόγων που προωθεί η Αριστοτέλους, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) να εκφράζει την ικανοποίησή του για το αντίστοιχο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. «Αιτήματα και προτάσεις του ΠΙΣ που διαμορφώθηκαν από τα συλλογικά μας όργανα υλοποιούνται» με αυτό το σχέδιο νόμου, δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Αυγή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκος.

Για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον έξι δεκαετίες, η νομοθεσία για τους ιατρικούς συλλόγους, που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν με βάση Βασιλικά Διατάγματα του 1957 και Αναγκαστικούς Νόμους του 1939, εκσυγχρονίζεται και έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες της εποχής μας. Το νομοσχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΠΙΣ αναμένεται να περάσει από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο, προβλέπει την ενδυνάμωση του ρόλου του ΠΙΣ και την εναρμόνιση των αρμοδιοτήτων του με όσα προβλέπονται για τους αντίστοιχους εθνικούς συλλόγους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύγχρονες μέθοδοι

Το νομοσχέδιο εισάγει σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των ιατρικών συλλόγων και του ΠΙΣ, αίρει τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος και καθιστά τους ιατρικούς συλλόγους και τον ΠΙΣ στο επίκεντρο των προβλημάτων των ιατρών, ενδυναμώνοντας την ισχύ και την δράση τους.

Συγκεκριμένα, ορίζει ότι ο ΠΙΣ αναλαμβάνει αρμοδιότητες που μέχρι πρότινος ανήκαν στις περιφέρειες, όπως τα πιστοποιητικά λειτουργίας κάθε γιατρού, επισπεύδονται οι πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος γιατρών και εκσυγχρονίζεται η λειτουργία των τοπικών Συλλόγων και του ΠΙΣ, καθώς τηρούν ηλεκτρονικούς φακέλους προς αξιοποίηση τόσο από τους ίδιους τους Συλλόγους, όσο και από την Πολιτεία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «ουσιαστικά στοιχεία ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο χώρος μας και να διαχέεται και η πληροφορία στον κόσμο, τη στιγμή που η χώρα έχει γεμίσει απατεώνες που προσποιούνται τους γιατρούς» υπογράμμισε εμφατικά ο Μιχαήλ Βλασταράκος.

Συλλογική προσπάθεια

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ τον Μάιο του 2014 και κατατέθηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους στο υπουργείο Υγείας. Η πρόταση διαμορφώθηκε από επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων από όλη τη χώρα, νομικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργίας του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων. Ειδικότερα, έγιναν δύο Γενικές Συνελεύσεις για τον σκοπό αυτό το 2014, ελήφθησαν υπόψη όλες οι επιμέρους παρατηρήσεις η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκσυγχρονίζει συνεχώς τη λειτουργία του, ηλεκτρονικοποιεί τη σύνδεσή του με τους ιατρικούς συλλόγους και καθίσταται ένας ισχυρός εθνικός σύλλογος με εκπροσώπηση σε όλες τις διεθνείς οργανώσεις (Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος -WΗO, Ένωση Ευρωπαίων Ιατρών -CΡΜΕ, UEMS, AEMH, CEOM κ.λπ.). «Ο σύγχρονος τρόπος λειτουργίας των ιατρικών συλλόγων της χώρας και του ΠΙΣ είναι προς όφελος του ιατρικού κόσμου και γενικότερα της Πολιτείας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Καταγγελίες από τον ΙΣΑ

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από εκείνο του πανελληνίου οργάνου των γιατρών κινείται η κριτική του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), που σε κείμενο καταγγελίας, το οποίο συνυπογράφουν ο πρόεδρός του Γ. Πατούλης και ο γ.γ. Αλ. Βασιλείου, κάνει λόγο για «αποδυνάμωση και φίμωση». Συγκεκριμένα, ο ΙΣΑ ζητάει τη θέσπιση «αναλογικότητας στην εκπροσώπηση των ιατρικών συλλόγων στον ΠΙΣ». Ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο δεν είναι παρά «μία κακότεχνη συρραφή των ισχυουσών διατάξεων, χωρίς καμία ουσιώδη νομοτεχνική επεξεργασία». Πιθανώς αναφερόμενος στις διατάξεις για τους πειθαρχικούς ελέγχους, ο ΙΣΑ σχολιάζει ότι στόχο έχουν «την αποδυνάμωση των ιατρικών συλλόγων, με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των ιατρών και τον συγκεντρωτισμό των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να ασκείται έλεγχος από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία».

Δημόσια διαβούλευση

Η διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου λήγει στις 25 Αυγούστου 2017 και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL