Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΞΥΠΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΩΜΑ / Το «θαύμα» της Καλαμάτας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΞΥΠΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΩΜΑ / Το «θαύμα» της Καλαμάτας

«Φρέσκο» γκραφίτι στην υποδοχή των Επειγόντων Περιστατικών εκπέμπει το μήνυμα των γιατρών: «Να διατηρήσω δε τη ζωή μου και την τέχνη μου καθαρή και αγνή»

«Οδηγός επιβίωσης στο δημόσιο νοσοκομείο», «ασθενείς και νοσοκομεία σε θανάσιμο κίνδυνο», «δεν υπάρχει σωτηρία» είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους που φιγουράριζαν στα ΜΜΕ τα προηγούμενα χρόνια των περικοπών και των λουκέτων. Τίτλοι που αντικατόπτριζαν το κλίμα που καλλιεργήθηκε για τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα: Η ζημιά δεν διορθώνεται, τα νοσοκομεία είναι χαμένη υπόθεση.

Όμως, δεν ήταν γραφτό για τα νοσοκομεία να υποβαθμίζονται, δεν το όριζε ο γενετικός τους κώδικας να παράγουν χρέη, να κατεβάζουν ρολά και να αδειάζουν από προσωπικό. Ήταν αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και του τρόπου που ενήργησαν οι διοικήσεις τους επί σειρά ετών.

Ένα «θαύμα» συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα, όπου τόσο ο διοικητής του νοσοκομείου της περιοχής, όσο και οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν ένα ίδρυμα με υποδειγματικό τρόπο, καταδεικνύοντας ότι το δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να παρακολουθεί την εποχή του με επιστημονική, διοικητική και τεχνολογική αρτιότητα, ωφελώντας τους ίδιους τους λειτουργούς τους, αλλά κυρίως τους πολίτες.

Πρόκειται για ένα δημόσιο έξυπνο ψηφιακό νοσοκομείο, που καταφέρνει να είναι αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και να ανοίγει νέα τμήματα, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να εξοικονομεί υπέρογκα ποσά, που τα επενδύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

Είπαν «αντίο» στους εργολάβους και εξοικονόμησαν 348.000 ευρώ

To Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας ήταν από τα πρώτα που έλυσαν τις συμβάσεις με τους εργολάβους. Συγκεκριμένα, «σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύναψη των ατομικών συμβάσεων στους τομείς καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας» δηλώνει στην «Αυγή» ο διοικητής του ιδρύματος Γιώργος Μπέζος.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στην εφημερίδα, στην καθαριότητα είχαν προσληφθεί 29 άτομα, στην εστίαση 15 και στη φύλαξη 7. Συνολικά είχαν συναφθεί 51 ατομικές συμβάσεις. Το ετήσιο συνολικό ποσό εξοικονόμησης σε σχέση με τις τελευταίες συμβάσεις με εργολαβικές εταιρείες που είχαν συναφθεί έναν χρόνο πριν από τις ατομικές συμβάσεις αγγίζει το ποσό των 347.788 ευρώ και προέρχεται ως εξής: Από τον τομέα της καθαριότητας 256.000 ευρώ, από τον τομέα της φύλαξης 65.112 ευρώ και από το τομέα της εστίασης 26.676 ευρώ.

Τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα

«Οι εργαζόμενοι στους ανωτέρω τομείς», υπογραμμίζει ο Γ. Μπέζος, «έχουν διπλασιάσει τα χρήματα με βάση τα οποία αμείβονται και πληρώνονται, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του νοσοκομείου (μόνιμοι και αορίστου χρόνου), κάθε 15ηθήμερο μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών - ΕΑΠ. Το σημαντικότερο όμως είναι», επισημαίνει, «ότι και στους τρεις τομείς γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά και φυσικά έχουν επιστρέψει το χαμόγελο και η αισιοδοξία στα πρόσωπα αυτών των εργαζομένων».

Με τον εργολάβο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, οι εργαζόμενοι μετρούσαν τρεις μήνες απλήρωτοι, ο μισθός τους έφτανε τα 300-350 ευρώ, ενώ με τις ατομικές συμβάσεις λαμβάνουν τον μισθό που προβλέπεται για τον κατώτερο δημόσιο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή περίπου 780 ευρώ.

Το πλήγμα των εργολαβικών αναθέσεων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ήταν πολύ βαρύ, αφού υπογράφονταν ληστρικού τύπου συμβάσεις, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να παρακολουθούν τον προϋπολογισμό τους να κουτσουρεύεται χρόνο με τον χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως, με την παύση των εργολαβικών συμβάσεων σε ολόκληρη τη χώρα, τα νοσοκομεία θα εξοικονομήσουν περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ.

Ενεργειακή εξοικονόμηση

Στο νοσοκομείο έχουν υλοποιηθεί μεγάλα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και οικονομίας πόρων. Εκεί πραγματοποιείται το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας, η βιοκλιματική αναβάθμιση του νοσοκομείου και ολοκληρώνεται η πρώτη φάση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συγκροτήματος και το ίδρυμα γίνεται αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά (το νοσοκομείο πληρώνει 400.000 ευρώ τον χρόνο στη ΔΕΗ) και μετατρέπεται στο πρώτο δημόσιο έξυπνο ψηφιακό νοσοκομείο.

Αυτοπαραγωγή οξυγόνου ιατρικής χρήσης

Με πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου και του ΕΠΠΕΡΑΑ υλοποιείται η σχεδόν συνολική αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και το έργο της αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης. Όπως αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, το ίδρυμα προμηθευόταν «πετρέλαιο ετησίως 980.000 ευρώ και το 2016 το κλείσαμε με 260.000 ευρώ».

Άνοιξαν τέσσερα καινούργια τμήματα

Υπάρχουν κι άλλες μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν λάβει χώρα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως η έναρξη λειτουργίας τεσσάρων νέων τμημάτων: ΜΕΘ με 6 κρεβάτια, Μονάδα Εμφραγμάτων με 6 κρεβάτια, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Ψυχιατρική Κλινική 12 κλινών. Πραγματοποιήθηκε επίσης ο λειτουργικός ανασχεδιασμός του τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών και του Τμήματος Εξωτερικών Ιατρείων και με δωρεά ύψους 500.000 ευρώ των τριών ιδρυμάτων (Νιάρχος, Καρέλιας, Κωνσταντακόπουλος) υλοποιείται η ανακατασκευή του αιμοδυναμικού και προμήθεια νέου σύγχρονου στεφανιογράφου.

Δημόσια νοσοκομεία χωρίς χρέη

Το δημόσιο νοσοκομείο Καλαμάτας αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο εμβληματικές περιπτώσεις ιδρυμάτων που καταρρίπτουν τον μύθο περί αδυναμίας του Δημοσίου να λειτουργεί υγιώς και να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Ανάλογα τμήματα γραφής δείχνουν ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία που με τις νέες τους διοικήσεις απεγκλωβίζονται από την υποβάθμιση και την κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα το 2016, για πρώτη φορά, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα να κλείσουν το έτος με πλεόνασμα και μηδενικές πραγματικές οφειλές. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2016, οι συνολικές οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονταν σε 720,22 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων σε 755 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του clawback σε 150 εκατ. ευρώ.

Με όλες τις λογιστικές τακτοποιήσεις στις 31.12.2016 (πληρωμές, εισπράξεις clawback, κ.λπ.) οι πραγματικές οφειλές των νοσοκομείων ήταν μηδενικές. Αντιθέτως, το καθαρό αποτέλεσμα των νοσοκομείων παρουσιάζεται θετικό κατά [720,22 - (755+150)] = 185 εκατ. ευρώ. Για τον Δεκέμβριο του 2015 η αντίστοιχη θεωρητική άσκηση οδηγεί σε οφειλές (στις 31.12.2015) της τάξεως των 934 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές του 2016 όχι μόνο κάλυψαν πλήρως τις αγορές ίδιας χρήσης, αλλά εξόφλησαν και οφειλές προηγούμενων ετών (σύνολο πληρωμών 127%), γεγονός που οδηγεί στη δραματική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων.

Και όλα αυτά τη στιγμή που έχουν γίνει 18.610 προσλήψεις, που στο δημόσιο σύστημα υγείας απέκτησαν πρόσβαση πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, που άνοιξαν 125 κλίνες ΜΕΘ και «έσπασαν» λουκέτα τμημάτων και κλινικών σε πλήθος νοσοκομείων της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL