Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Αλ. Μεϊκόπουλος: Σε κίνδυνο η υγεία παιδιών και εγκύων από το "λουκέτο" στο Κέντρο Μάνας και Παιδιού στο Βόλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Μεϊκόπουλος: Σε κίνδυνο η υγεία παιδιών και εγκύων από το "λουκέτο" στο Κέντρο Μάνας και Παιδιού στο Βόλο

Το κλείσιμο του Κέντρου Μάνας και Παιδιού στη Νέα Ιωνία Βόλου, στο πλαίσιο της κατάργησης των δημόσιων δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προωθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, καταγγέλλει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλος.

Στην ερώτηση σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας αποφάσισε ξαφνικά να κλείσει το εν λόγω Κέντρο, με αποτέλεσμα να διακοπούν εκατοντάδες εμβολιασμοί παιδιών για φυματίωση, ηπατίτιδα και άλλες ασθένειες, καθώς και προγράμματα που αφορούν έγκυες γυναίκες, παιδιά και εφήβους. Το θέμα ανέδειξε εμπεριστατωμένα στις 02.02.2014 η καθημερινή εφημερίδα «Ταχυδρόμος» και ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, πάνω από 400 παιδιά, εγγεγραμμένα στη λίστα αναμονής για εμβόλια, μένουν τώρα εκτεθειμένα, ενώ ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι απαραίτητα.

Χαρακτηριστικό της αναγκαιότητας της λειτουργίας του Κέντρου Μάνας και Παιδιού στο Βόλο αποτελεί το γεγονός ότι είναι ένας από τους 59 Σταθμούς Προστασίας Μάνας, Παιδιού και Εφήβου (Σ.Π.Μ.Π. & Ε), υπεύθυνος για την παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής σε ασφαλισμένα βρέφη, παιδιά, εφήβους και εγκύους όλων των ενταχθέντων στον ΕΟΠΥΥ ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Οι σταθμοί αυτοί προβλέπουν την παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών, όπως Μαιευτικό/Γυναικολογικό, Παιδιατρικό και Οδοντιατρικό Ιατρείο, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά του στον Τομέα της Πρόληψης. Επίσης, το Κέντρο εξυπηρετεί κατά μέσο όρο καθημερινά 20 έγκυες γυναίκες, που απευθύνονται εκεί για διάφορα έγγραφα, που πρέπει να καταθέσουν σε υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για επιδόματα, άδειες τοκετού ή άδειες μητρότητας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ερώτηση, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ καθησυχάζει ότι θα δημιουργηθούν εκ νέου τέτοιες δομές, το άρθρο 30 του Νομοσχεδίου, που θα φέρει ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, πουθενά δεν κάνει λόγο για πρόβλεψη από τον συγκεκριμένο Φορέα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, δομές, όπως το Κέντρο Μάνας και Παιδιού, είναι αναμφισβήτητα ζωτικής σημασίας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του τοπικού πληθυσμού.

Δεδομένου ότι ο χρόνος αντικατάστασης της δομής αυτής παραμένει αδιευκρίνιστος και ότι η πρόληψη είναι ανώτερη από τη θεραπεία, ο Αλ. Μεϊκόπουλος ερωτά τον υπουργό Υγείας πως θα καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και των εγκύων, που μένουν τώρα εκτεθειμένοι από την κατάργηση της δομής αυτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL