Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας μας αφορά όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας μας αφορά όλους

Κάλεσμα στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 αύριο το πρωί ενάντια στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, απευθύνει το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η κατάσταση στο χώρο της υγείας χειροτερεύει συνεχώς από τα βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πια δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς οι άνεργοι φτάνουν το 30%, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι αυξάνονται ραγδαία, ενώ χιλιάδες μικροέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι έχουν μείνει χωρίς υγειονομική κάλυψη λόγω χρεών στα ασφαλιστικά τους ταμεία" υπογραμμίζει το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει ότι η άρον-άρον απόσυρση από τη συγκυβέρνηση του ψηφισμένου πριν λίγους μήνες χαρατσιού των 25 ευρώ για είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία και το "άδειασμα" του φανατικού υπερασπιστή κάθε μνημονιακού μέτρου υπουργού Υγείας αναδεικνύει τον πανικό της μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή. Τονίζει όμως πως το μοντέλο που προωθείται με το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ- ΙΚΑ, δομών που εξυπηρετούσαν δωρεάν για δεκαετίες τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και τη παράλληλη μετατροπή του Οργανισμού μόνο σε "αγοραστή" υπηρεσιών, "ευνοεί προνομιακά τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε μια εφιαλτική κατάσταση όπου οι λειτουργοί της υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά, ενώ οι ασθενείς θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα που θα έχουν ανάγκη".

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι παραμένει το "χαράτσι" του 1 ευρώ ανά συνταγή 3 φαρμάκων, μια επιβάρυνση που προστίθεται σε μια σειρά από ήδη εφαρμοζόμενα εισπρακτικά κυρίως μέτρα όπως: η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει έως και 100%, ο τριπλασιασμός του κόστους νοσηλείας με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, η επιβολή συμμετοχής 15% για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις, το εισιτήριο των 5ευρώ για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία, η αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η δραματική μείωση κατά 539 εκατ. ευρώ του ποσού για τις παροχές ασθένειας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

"Είναι πλέον σαφές, ότι ο στόχος των μέτρων δεν είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά η πλήρης ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης που θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση του κόστους για τον πολίτη. Αν τους αφήσουμε, η εικόνα της υγείας του μέλλοντος θα είναι το μαρτύριο του ανασφάλιστου καρκινοπαθή συνανθρώπου μας που απεβίωσε πρόσφατα, ψάχνοντας απελπισμένα να βρει κάπου θεραπεία την οποία αδυνατούσε να πληρώσει" υπογραμμίζει.

Το Τμήμα Υγείας τονίζει πως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαπραγμάτευτη η άμεση κατάργηση κάθε μνημονιακού μέτρου που επιβλήθηκε στην υγεία καθώς και η ισότιμη, δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα, είναι αδιαπραγμάτευτη. Σημειώνει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δομές του πρώην ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ πρέπει να παραμείνουν όλες ανοιχτές.

"Τα 'ισοδύναμα' που αναζητούν ας τα καλύψουν από τις λίστες με τους μεγάλους φοροφυγάδες, από τις μίζες, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά που διαχρονικά ενδημούσαν στο Σύστημα Υγείας με την συγκάλυψη των κομμάτων που σήμερα κυβερνούν, και όχι από τις άδειες τσέπες του ελληνικού λαού" υπογραμμίζει. "Παλεύουμε για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό. Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε…" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL