Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Σχέδιο διάλυσης της υγείας το plan b, του Αδωνη Γεωργιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχέδιο διάλυσης της υγείας το plan b, του Αδωνη Γεωργιάδη

Η αντιπαράθεση των γιατρών με την ηγεσία του υπουργείου υγείας κορυφώθηκε σήμερα με τη μαζική συμμετοχή των γιατρών που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Υγείας. Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι το plan b της κυβέρνησης, δεν αφορά μόνο την τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στους γιατρούς, τους οποίους αποκαλεί εκβιαστές, απλώς και μόνο επειδή απεργούν, αλλά ενδεχομένως αποκαλύπτει το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ, ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ανακοίνωσε τη διακοπή 700 περίπου συμβάσεων μονίμων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, προειδοποίησε για τη λήψη περαιτέρω μέτρων και αποκάλεσε τους γιατρούς "εκβιαστές".

http://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/122438419

Οι συμβάσεις αφορούν σε γιατρούς που εργάζονται στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι μπορούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες να δέχονται έως και 150 ασφαλισμένους τον μήνα στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Με την απόφαση του υφυπουργού ο ΕΟΠΥΥ θα διακόψει τις συμβάσεις με τους γιατρούς για την επιπλέον εργασία στα ιδιωτικά ιατρεία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό εξετάζεται το ενδεχόμενο να μοιρασθούν αυτές οι «έξτρα» 150 επισκέψεις τον μήνα στους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς, να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα εξωτερικά ιατρεία των ήδη πιεσμένων πέραν των ορίων αντοχής τους νοσοκομείων και να υπογραφούν νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς.

Το τελευταίο φαίνεται να είναι και ο τελικός στόχος του υπουργείου το οποίο επιμένει στην απόλυση ειδικευμένων γιατρών από την πρωτοβάθμια υγεία και την ανασυγκρότηση της με γενικούς μόνο γιατρούς. Μιλώντας νωρίτερα στο ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής, Σ. Προβατάς, κάλεσε τον υφυπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα απολύσει γιατρούς, αλλά θα τους απορροφήσει στο δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας, υπονοώντας ότι ανοίγει ο δρόμος τόσο για απολύσεις γιατρών, όσο και για μερική ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Ματθαίος Τσιμιτάκης

 

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωπαϊκή έκθεση-σόκ για την υγεία στην Ελλάδα:

* Ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα στην περίθαλψη

* Χωρίς πρόσβαση στα νέα φάρμακα οι ασφαλισμένοι

* Δραματική η μείωση στις κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία, 28% μόνο την τριετία 2009-2011, με την αντίστοιχη μείωση στις άλλες "προβληματικές" χώρες να μην ξεπερνά το 10%

* Με "plan B" απόλυσης απειλεί τους γιατρούς ο Γεωργιάδης

* Με "plan C" συνέχισης της απεργίας μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου απαντούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Τον άμεσο "θάνατο" του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω των μεγάλων περικοπών στις δαπάνες περιγράφει έκθεση έγκυρου σουηδικού οργανισμού για λογαριασμό της Κομισιόν. Οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για ιατρικές εξετάσεις και χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας και εγχειρήσεων, η ενημέρωση των ασθενών και η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση πολιτικών, το εύρος και η διαθεσιμότητα των υγειονομικών υπηρεσιών, η πρόσβαση των ασθενών στα καινούργια και αποτελεσματικότερα φάρμακα είναι οι τομείς με τις αρνητικότερες συνέπειες.

Ήδη η κατάσταση της Υγείας περιγράφεται ως "βαλκανικού τύπου", λίγο καλύτερα από Αλβανία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, ενώ στο μέλλον αναμένονται "ακόμη πιο κακές εξελίξεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL