Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας και περίθαλψης στο "Βουγιουκλάκειο Αιγάλεω"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας και περίθαλψης στο "Βουγιουκλάκειο Αιγάλεω"

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Μεσούσης της κρίσης, την ώρα που η επίθεση της μνημονιακής κυβέρνησης σε βάρος της δημόσιας υγείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η εικόνα στον χώρο της ιδιωτικής παροχής υπηρεσιών υγείας έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κατάρρευσης του δημοσίου τομέα και την επικυριαρχία του ιδιωτικού.

Τρομακτικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, καταπάτηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, εργοδοτική αυθαιρεσία, λογοδοσία και απόλυτη εξάρτηση από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα η υγεία να περνάει στον απόλυτο έλεγχό τους, καθώς και "παιχνίδια" σε βάρος του ΕΟΠΥΥ φαίνεται να έχουν την πρωτοκαθεδρία σε πλείστες περιπτώσεις του ιδιωτικού συστήματος υγείας.

Ενδεικτικό παράδειγμα η Δυτική Αττική και, πιο συγκεκριμένα, η Γενική Κλινική Δ. Αττικής "Βουγιουκλάκειο", στο Αιγάλεω. Δύο εργαζόμενες που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και δίνουν υποδειγματικό αγώνα με τους συναδέλφους τους, μιλούν στην "Αυγή" και μεταφέρουν τόσο τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό, όσο και τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στην κλινική.

Όταν ο εργοδότης δεν "έχει" να πληρώσει

"Έχουμε σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Στους περισσότερους ορόφους του νοσοκομείου δουλεύει μία και μόνο νοσηλεύτρια το απόγευμα και μία το βράδυ", μας λέει η Α*. "Από τον εργοδότη επεβλήθη μονομερής μείωση του μισθού, της τάξεως του 35-40%. Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν μέχρι και 8 μήνες απλήρωτοι. Κάποιοι δεν άντεξαν και αποφάσισαν βγουν σε επίσχεση. Ξεκινήσαμε απεργία περίπου δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα. Καταφέραμε, με πιέσεις, να δεσμευθεί σε μείωση μισθού κατά 15%. Εμείς όμως είπαμε ότι θέλουμε ολόκληρη τη σύμβαση και συνεχίσαμε την απεργία. Ο Βουγιουκλάκης και η γυναίκα του μας απάντησαν 'καθίστε τότε έξω, κάντε ηλιοθεραπεία, θα σας φέρουμε και ομπρέλες, συνεχίστε την απεργία'", περιγράφει. Μετά την απεργία, "δεσμεύτηκε με υπογραφή του να καταβάλλει κάθε μήνα έναν μισθό, καθώς και το 1/3 ενός από τους οφειλόμενους μισθούς, συμφωνία την οποία δεν τηρεί".

"Βγήκα σε επίσχεση τον Απρίλιο του 2012. Τα προβλήματα είχαν αρχίσει από τον Ιούνιο του 2011 και είμαστε απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2011. Προσπαθούσαμε να ζητήσουμε κάποια έναντι, άλλες φορές τα έδιναν κι άλλες φορές έδιναν μόλις 20-100 ευρώ. Τα 15 παιδιά που βγήκαμε σε επίσχεση, ήμασταν οι πιο ιδιάζουσες περιπτώσεις εκείνη την περίοδο. Είχαμε ζευγάρι που τους είχαν κάνει έξωση από το σπίτι, άλλος είχε ανάπηρο παιδί κ.λπ. Με το πέρας του χρόνου και τη μη καταβολή των μισθών, γίναμε όλοι ιδιάζουσες περιπτώσεις", τονίζει η Σ.*.

"Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, η αντίδραση της διοίκησης ήταν απαράδεκτη. Τον Σεπτέμβριο που κάναμε την πρώτη στάση, άρχισαν οι πρώτες απειλές. Μείωσε κάποια άτομα που θεώρησε υπεύθυνα. Στην επίσχεση, μετά από περίπου 20 ημέρες μας κάλεσε για να μας προτείνει να πληρώσει το 20%, του δικηγόρου μας, αλλά όταν του ζητήσαμε να μπούμε μέσα, να βάλουμε πλάτη, αλλά να μας δίνει τουλάχιστον 300-400 ευρώ τον μήνα, αρνήθηκε. Μετά από μια κινητοποίηση με το σωματείο μας, μας προπηλάκισε, μας έδιωξε από την κλινική, φύγαμε σαν τα σκυλιά από πίσω. Στην τελευταία συνάντηση, μας είπαν κατάμουτρα ότι δεν είμαστε πλέον υπάλληλοί τους", περιγράφει.

Ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δύο συνεντευξιαζόμενων, το νοσοκομείο έχει έλλειψη σε βασικά αναλώσιμα υλικά, απαραίτητα για την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων, όσο και των ασθενών. "Από το νοσοκομείο λείπουν βασικά αναλώσιμα, όπως το οινόπνευμα, οι σύριγγες χορήγησης φαρμάκων και σίτισης", εξηγεί η Α. "Υπάρχει έλλειψη υλικών για το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως φάρμακα, γάντια, μάσκες, από το πιο απλό μέχρι το πιο σοβαρό", συμπληρώνει η Σ.

Υγιεινή και ασφάλεια...

"Όλοι γνωρίζουμε πώς πρέπει να μπαίνει ένας νοσηλευτής στο θάλαμο των χημειοθεραπειών...", σημειώνει η Α. και εξηγεί: "Εδώ μπαίναμε με τα ίδια ρούχα που φοράμε και εκτός θαλάμου, χωρίς καμία προφύλαξη. Όλοι γνωρίζουμε πώς πρέπει να μπαίνει το προσωπικό στη ΜΕΘ", προσθέτει. "Ειδικό χαλάκι, ειδικά παντοφλάκια κ.λπ. Στο "Βουγιουκλάκειο", η υπηρεσία καθαρισμού μπαίνει με την ίδια περιβολή και τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιεί στον υπόλοιπο όροφο". Τα προαναφερθέντα επιβεβαιώνει και η Σ.: "Έβλεπα ότι μια καθαρίστρια που θα πήγαινε στο νεφρών να καθαρίσει, θα πήγαινε και στη ΜΕΘ, το πολύ-πολύ να έβαζε μια ρομπίτσα της ΜΕΘ. Μόνο για το διοικητικό υπήρχε συγκεκριμένη καθαρίστρια".

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η κλινική έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τόσο τη δικαιοσύνη, όσο και τη δημοσιότητα, για το ζήτημα της διαχείρισης των νοσκομειακών αποβλήτων. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κλινική εμφάνιζε απόβλητα της τάξης του ενός γραμμαρίου ανά κλίνη. "Επειδή η αποτέφρωση ανθρώπινων μελών έχει υψηλό κόστος, ουσιαστικά έμπαιναν σε σακούλες, όπως τα υπόλοιπα σκουπίδια", σημειώνει η Σ..

"Η κλινική δεν τηρεί τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τα νοσοκομειακά απόβλητα", είχε επισημάνει σχετικά και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Παιχνίδια σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Στην επταώροφη κλινική φιλοξενούνται κυρίως μόνιμοι ασθενείς, κατάκοιτοι, γι' αυτό και η γειτονιά εδώ και δεκαετίες την αποκαλείο "γηροκομείο".

"Η κλινική τους ζητά από 600 μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα, αναλόγως με το τι συμφωνία καταφέρνει να κλείσει με τον συνοδό του ασθενή", δηλώνει η Α. "Μετά το πέρας μιας εβδομάδας, περνάει τον ασθενή στον ΕΟΠΥΥ για άλλη μια εβδομάδα και αυτό επαναλαμβάνεται αδιάκοπα. Στην πραγματικότητα, ο ασθενής δεν φεύγει ποτέ από το 'Βουγιουκλάκειο', βρίσκεται μόνιμα εκεί. Μόνο τα χαρτιά του μεταφέρονται", εξηγεί.

Ταυτόχρονα, η Σ. κάνει λόγο για περιστατικά αναλγησίας σε βάρος των ασθενών. "Η κ. Βουγιουκλάκη, για 100 και 50 ευρώ τον μήνα τους έδιωξε από την κλινική, κάποιοι πέθαναν από τη στενοχώρια τους. Υπήρχαν άνθρωποι που έκλαιγαν και δεν ήθελαν να φύγουν και μετά από έναν-δύο μήνες, πέθαναν από τη θλίψη τους", περιγράφει εμφανώς συντετριμμένη.

Οι τράπεζες ως ιδιοκτήτες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα οι εργαζόμενες περιγράφουν για τον ρόλο των τραπεζών στη λειτουργία της κλινικής. "Η τράπεζα ζητάει παραστατικά. Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται, πόσοι επισκέπτονται την κλινική και αρνείται να δώσει δάνειο επειδή οι αριθμοί δεν είναι ικανοποιητικοί", εξηγεί η Α. "Έτσι, ούτε κι εμείς πληρωνόμαστε, αλλά ούτε και οι ασθενείς απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας", επισημαίνει.

"Εμείς, τα τελευταία 3-4 χρόνια, πληρωνόμαστε μέσω της Ελληνικής Τράπεζας", συμπληρώνει η Σ. "Από τη συγκεκριμένη τράπεζα μάθαμε ότι ο εργοδότης μας είχε πάρει ένα μεγάλο δάνειο, για να κάνει μια ανακαίνιση στην κλινική, η οποία έγινε. Όχι όπως έπρεπε να γίνει, αλλά έγινε. Όταν κάναμε την επίσχεση και βγήκαν κάποιες αποφάσεις υπέρ μας, ο ΕΟΠΥΥ μας πληροφόρησε ότι στη σειρά προτεραιότητας προηγείτο η Ελληνική Τράπεζα, σημερινή Πειραιώς και πως ο κ. Βουγιουκλάκης δεν αποπλήρωνε το δάνειό του, συνεπώς πήγαιναν πίσω οι πληρωμές μας".

Μας διέλυσε οικονομικά, ηθικά και ψυχικά

"Ενώ πέρασα πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα το 2011, όπως και τα περισσότερα παιδιά, για ένα πράγμα δεν συγχωρώ τον κ. Βουγιουκλάκη: Για την αχαριστία του απέναντί μας. Μια επιχείρηση πρώτα ορθώνεται από το προσωπικό και μετά από τη διοίκησή της. Μας διέλυσε και οικονομικά, και ηθικά, και ψυχικά και από όλες τις πλευρές", δηλώνει με φόρτιση η Σ. "Θέλω να δώσω κουράγιο στους συναδέλφους μου που είναι μέσα, άσχετα που ο εργοδότης μας θεωρεί ότι δεν είμαστε συνάδελφοι πλέον. Καλό κουράγιο, καλή συνέχεια και εύχομαι, ειλικρινά για όλους μας, να έχουμε ένα καλό τέλος", κατέληξε.

* Τα πλήρη στοιχεία των συνεντευξιαζόμενων είναι στη διάθεση της εφημερίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL