Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Άυξηση σε "ορφανά" κρούσματα / Ανησυχητική η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα από τη διασπορά του SARS-CoV-2
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άυξηση σε "ορφανά" κρούσματα / Ανησυχητική η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα από τη διασπορά του SARS-CoV-2

Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί η διασπορά που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο SARS-CoV-2 στον βορειοελλαδικό χώρο, και μάλιστα σε περιοχές που δεν συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό, ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, που δείχνουν και διασπορά στην κοινότητα, αυξάνουν σε αριθμό.

Η Ημαθία, που μέχρι την άρση του lockdown παρουσίασε ελάχιστα κρούσματα και τα αντιμετώπισε εύκολα, χωρίς να υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, μπαίνει δυναμικά στον χάρτη της Covid-19 καταγράφοντας καθημερινά έναν σεβαστό αριθμό κρουσμάτων.

Τρία κρούσματα σε παιδιά Ρομά στην Ημαθία

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην περιοχή της Βέροιας τα τρία αφορούσαν ανήλικους Ρομά που ανήκουν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον, ενώ τα δύο ηλικιωμένους (ένας άνδρας 90 χρόνων και μια γυναίκα 72 χρόνων). Οι τελευταίοι, που δεν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όλο αυτό το διάστημα παρέμειναν κυρίως στα σπίτια τους και το πιθανότερο είναι να μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 από κάποιο ασυμπτωματικό άτομο του οικογενειακού ή του φιλικού περιβάλλοντός τους που τους επισκεπτόταν. Οι δύο ηλικιωμένοι νοσηλεύονται πλέον στο νοσοκομείο αναφοράς του νέου κορωνοϊού, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ τα τρία παιδιά στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρις στιγμής δεν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα.

Κρούσμα σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής

Από τη Βέροια είναι και μια δεκαπεντάχρονη που βρέθηκε θετική στον SARS-CoV-2 και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες βρισκόταν σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και εκεί, με τους γονείς όλων των παιδιών να ανησυχούν πλέον ιδιαίτερα για την ασφάλειά τους. Η επιβεβαίωση ότι το κορίτσι έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ήρθε προχθές και ενώ είχε απομακρυνθεί από την κατασκήνωση μαζί με τα άλλα παιδιά που διέμεναν στο ίδιο «σπιτάκι», έπειτα από το αποτέλεσμα του τεστ που διενήργησε το Νοσοκομείο Βέροιας.

Το κορίτσι βρίσκεται σε κατ’ οίκον νοσηλεία, ενώ αναμένονται με αγωνία τα αποτελέσματα από την ιχνηλάτηση των επαφών της στην κατασκήνωση, αλλά και στον τόπο κατοικίας της. Η διοίκηση της κατασκήνωσης διαβεβαίωσε ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα.

Συναγερμός και στην Κοζάνη

Μόνιμη πηγή ανησυχίας είναι η δυτική Μακεδονία, όπου τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν και εκεί τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα. Στην Καστοριά, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκαν χθες τέσσερα νέα κρούσματα, ενώ μόνο εφησυχασμός δεν χωρά για την ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης.

Το σήμα «κινδύνου» σήμανε την περασμένη Κυριακή, όταν έγινε γνωστό ότι έχουν επιβεβαιωθεί 8 κρούσματα, από τα οποία τα 4 είναι κάτοικοι Κοζάνης και τα 3 κάτοικοι χωριών. Όλα τους είναι «ορφανά», ενώ 3 νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, όπου νοσηλεύεται και ένας Σέρβος που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου που του έγινε ύστερα από τροχαίο ατύχημα που είχε κατά την επιστροφή στην πατρίδα του.

Από τα συνολικά 40 θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας που επιβεβαιώθηκαν από τις 24 Ιουνίου μέχρι και σήμερα, τα 29 είναι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, τα 10 κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και 1 είναι σερβικής καταγωγής.

«Καμπανάκι» κινδύνου στη Θεσσαλονίκη

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα πράγματα και στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε και το πρώτο κρούσμα σε φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ από την περασμένη εβδομάδα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας δίνει καθημερινά κρούσματα και δυστυχώς πολλά από αυτά «ορφανά»...

Η φοιτήτρια, όπως έγινε γνωστό, έκανε την πρακτική της στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης και δεν αποκλείεται να μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας της σ’ αυτό. Ήδη γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της, ενώ η ίδια τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και νοσηλεία αφού δεν παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα.

Συγχρόνως, σύμφωνα με τη διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ που παρακολουθεί τα ίχνη, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) της ΕΥΑΘ, είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από αρχές Ιουνίου, ενώ ήταν μη ανιχνεύσιμη για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Μάλιστα, καταγράφηκαν τιμές αντίστοιχες των τιμών που υπήρχαν στα τέλη Απριλίου, κάτι, όμως, που δεν συμβαδίζει με την ήρεμη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή των μετρίως συμπτωματικών κρουσμάτων στον πληθυσμό της πόλης που δεν καταφεύγουν στα νοσοκομεία. Η ομάδα του ΑΠΘ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για τα αποτελέσματα αυτά από τις 18 Ιουνίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL