Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Αναβάλλονται ραντεβού, ελλείψεις σε αναισθησιολόγους - Έχουν "παγώσει" περισσότερες από 1.000 προγραμματισμένες επεμβάσεις * Συγκέντρωση αύριο στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών / "Στον αέρα" χιλιάδες χειρουργεία στο νοσοκομείο Σερρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναβάλλονται ραντεβού, ελλείψεις σε αναισθησιολόγους - Έχουν "παγώσει" περισσότερες από 1.000 προγραμματισμένες επεμβάσεις * Συγκέντρωση αύριο στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών / "Στον αέρα" χιλιάδες χειρουργεία στο νοσοκομείο Σερρών

Κάλεσμα για συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου Σερρών στη 1 το μεσημέρι απευθύνει η  Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών (ΕΝΙΝΣ) διαμαρτυρόμενη για την αναβολή 1.123 χειρουργικών προγραμματισμένων επεμβάσεων αλλά και τον κίνδυνο το νοσοκομείο να μείνει ακόμα και χωρίς επείγοντα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Σύμφωνα με την ΕΝΙΝΣ η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει οδηγήσει να βρίσκονται στον αέρα 1.123 προγραμματισμένα χειρουργεία 617 γενικής χειρουργικής, 337 ορθοπεδικά, 103 γυναικολογικά, 31 ΩΡΛ, 25 ουρολογικά και 10 οδοντιατρικά για ΑμεΑ, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2020, με τη μετακίνηση αναισθησιολόγου στη θέση του διευθυντή του ΕΚΑΒ Καβάλας, το νοσοκομείο έμεινε με 3 αναισθησιολόγους, από 8 που υπηρετούσαν στις αρχές του 2019 και από 12 θέσεις που υπάρχουν στον Οργανισμό.

Δεκάδες ελλείψεις γιατρών

Όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί του Νομού Σερρών, η μείωση του αριθμού των αναισθησιολόγων ήταν προβλέψιμη και γνωστή στις διοικήσεις του νοσοκομείου και της 4ης ΥΠΕ (τωρινών και προηγούμενων) καθώς, πλην μιας, πρόκειται για συνταξιοδοτήσεις και λήξεις συμβάσεων, δηλαδή αναμενόμενες ελλείψεις.

Η κατάσταση, υπογραμμίζουν, είναι τόσο επικίνδυνη ώστε στις 23 ή 25 Ιουνίου (καθορίζεται από το αν θα έρθουν με απόσπαση άλλοι δύο αναισθησιολόγοι από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να καλύψουν δύο εφημερίες) το νοσοκομείο μένει και χωρίς εφημερεύοντα αναισθησιολόγο, άρα χωρίς επείγοντα χειρουργεία, χωρίς δυνατότητα για διασωλήνωση ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για να διατηρηθούν στη ζωή.

Προβλήματα υποστελέχωσης

Επίσης οι νοσοκομειακοί γιατροί του Νομού Σερρών αναδεικνύουν την υποστελέχωση που υπάρχει σε ακτινολόγους μετά τη συνταξιοδότηση 2 ακτινολόγων από τον Αξονικό στα τέλη του 2019.

Όπως αναφέρουν, στο νοσοκομείο υπηρετούν 3 γιατροί στο Ακτινολογικό και 2 στον Αξονικό Τομογράφο (η μια γιατρός Επικουρική) όπου οι 2 γιατροί του Αξονικού καλούνται να καλύψουν έναν τεράστιο όγκο διαγνωστικών εξετάσεων (18.574 αξονικές το 2019), τόσο ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, όσο και εξωτερικών ασθενών.

Διευκρινίζεται ότι πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις τους ιδιωτικά είτε γιατί είναι ανασφάλιστοι είτε γιατί πρόκειται για καρκινοπαθείς που πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες από 3 αξονικές τομογραφίες κάθε φορά και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αφού, όπως είναι γνωστό, περισσότερες από 3 αξονικές τομογραφίες δεν αποζημιώνονται.

Σύμφωνα με την ΕΝΙΝΣ, λόγω της υποστελέχωσης τόσο το Ακτινολογικό όσο και ο Αξονικός πραγματοποιούν εφημερίες μεικτές, που σημαίνει ότι το νοσοκομείο κάποιες ώρες κάθε ημέρα είναι χωρίς γιατρό στο Ακτινολογικό και τον Αξονικό και για να πραγματοποιηθεί αξονική θα πρέπει να αξιολογηθεί ως επείγουσα από τον εφημερεύοντα κλινικό γιατρό και να κληθεί ο γιατρός του αξονικού.

Είναι τέτοια η υποστελέχωση των τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου καταγγέλλουν, που οφείλονται άδειες στους γιατρούς από το 2018, το 2017 ή και από παλαιότερα έτη.

Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Στο πλαίσιο αυτό με την αυριανή κινητοποίηση οι γιατροί διεκδικούν:

* Να προκηρυχθούν σήμερα 3 θέσεις αναισθησιολόγων.

*Να προκηρυχθούν οι 11 οργανικές θέσεις που κενώθηκαν το 2019 και το 2020.

* Να επαναπροκηρυχθούν οι 6 θέσεις των ΤΕΠ που οι διαγωνισμοί κρίθηκαν άγονοι.

* Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις το σύνολο του επικουρικού προσωπικού του νοσοκομείου που δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.

* Να προκηρυχθούν οι θέσεις των γιατρών που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν το 2020.

* Να προκηρύσσεται άμεσα η κάθε οργανική θέση που κενώνεται για οποιοδήποτε λόγο.

* Να γίνει αμέσως προγραμματισμός για προκήρυξη και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου με προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι αποτέλεσμα της συνειδητής κρατικής αμεριμνησίας είναι να την πληρώσουν πάλι οι ασθενείς, ενώ θα βρουν τρύπα να τρυπώσουν οι «επιχειρηματίες της Υγείας».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL