Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Αγωνιστικός παλμός στο Γεννηματά - Εκατοντάδες ασθενείς εισήχθησαν δωρεάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγωνιστικός παλμός στο Γεννηματά - Εκατοντάδες ασθενείς εισήχθησαν δωρεάν

Αγωνιστικός παλμός χτυπάει από το νοσοκομείο Γεννηματά, με τους εργαζόμενους να έχουν μπει δυναμικά στον χορό των κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της δωρεάν, δημόσιας Υγείας, ενάντια στην υγειονομική ερήμωση που επιβάλει η μνημονιακή κυβέρνηση.

Εκατοντάδες ασθενείς επισκέφθηκαν χθες το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου "Γεννηματάς", αφού το Σωματείο Εργαζομένων, για πολλοστή φορά άνοιξε τις πύλες του και υποδεχόταν τον κόσμο χωρίς να ζητάει το αντίτιμο των 5 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι το ύψος του αντιτίμου παρουσιάζεται ως "συμβολικό", η ενθουσιώδης αντίδραση του κόσμου που συνέρρεε στο νοσοκομείο καθιστά αυταπόδεικτο ότι δεδομένης της οικονομικής ανέχειας, των συντριπτικών ποσοστών ανεργίας και του πλήθους των πολιτών που δεν απολαμβάνουν ασφαλιστική κάλυψη, η τιμή των πέντε ευρώ κάθε άλλο παρά συμβολική είναι.

Υπενθυμίζουμε δε ότι στα σχέδια του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι, πέραν της καταβολής των 5 ευρώ, οι ασθενείς που χρειάζεται να εισαχθούν σε κλινική, να πληρώνουν "με το καλημέρα σας" 25 ευρώ!

Β. Τριγώνης: Οι εργαζόμενοι προασπιζόμαστε το δημόσιο σύστημα υγείας

Ερωτηθείς για τη χθεσινή πρωτοβουλία, ο Βαγγέλης Τριγώνης, Προϊστάμενος Τμήματος Παραϊατρικών Επαγγελμάτων, δήλωσε ότι αποτελεί «μέρος μιας σειράς κινητοποιήσεων που έχει αποφασίσει το Σωματείο. Η ανταπόκριση των ασθενών ήταν πολύ θετική, οι οποίοι χωρίς να πληρώνουν το 5ευρο, εξυπηρετούνταν από τα εξωτερικά ιατρεία. Διεκδικούμε ανοιχτά νοσοκομεία, λέμε όχι στο κλείσιμο των νοσοκομείων, στην κατάργηση κλινικών και στην απόλυση προσωπικού. Εμείς θεωρούμε τις υπηρεσίες υγείας δημόσιο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλους του πολίτες της χώρας», εξηγεί και συμπληρώνει: «Μπορεί η χθεσινή κίνηση να ήταν συμβολική, αλλά δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στο σύστημα περίθαλψης, παρά τα τεράστια προβλήματα, καταβάλλουμε προσπάθειες για να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Βρισκόμαστε μπροστά σε αυτήν την εποχή, με την ανθρωπιστική κρίση να μαίνεται και προσπαθούμε να προασπίσουμε το δημόσιο σύστημα που βρίσκεται στο στόχαστρο».

Μ. Διαλλινά: Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας οδηγεί στα καρτέλ

«Προχωρήσαμε σε αυτήν την ενέργεια επειδή έπρεπε να αντιπαρατεθούμε στη συρρίκνωση των υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους», υπογραμμίζει η Μαρία Διαλλινά, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γεννηματά και μέλος της ΕΙΝΑΠ και εξηγεί: «Θέλουν να κλείσουν επτά νοσοκομεία. Έχουν κλείσει ήδη πέντε νοσοκομεία και ένα ίδρυμα στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη, ενώ 82 από τα 130 είναι επικηρυγμένα σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν ήδη 1750 συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα από την 1η Σεπτεμβρίου».

Προειδοποιεί δε ότι «ο ΕΟΠΥΥ θα πουλάει πλέον υπηρεσίες, δεν θα παρέχει. Ταυτόχρονα, στα νοσοκομεία θέλουν να συγχωνεύσουν τμήματα, καταργούνται οργανικές θέσεις. Και όλα αυτά, χωρίς υγειονομικό χάρτη για την εφαρμογή του σχεδίου. Καταργούνται στο πόδι και οριζόντια. Δεν υπάρχει ούτε καταγραφή, ούτε σχεδιασμός, μοναδικός στόχος είναι η μείωση των θέσεων εργασίας. Εμάς μας ενδιαφέρει η ποιότητα παροχής υγείας, όχι απλώς να είναι φθηνή», τονίζει. «Πώς θα είναι φθηνή όταν αγοράζουν υπηρεσίες από ιδιωτικά κέντρα; Αύριο που θα έχουν κλείσει τα μεικτά κέντρα, θα εκτιναχθεί το κόστος, θα γίνει καρτέλ. Το επόμενο στάδιο είναι να μην υπάρχει δημόσια υγεία», προειδοποιεί. «Ο ασθενής θα πληρώνει ολοένα και περισσότερα χρήματα. Όλα θα είναι πιο ακριβά στο μέλλον, διεισδύει το ιδιωτικό κεφάλαιο, ο ΕΟΠΥΥ στο άμεσο μέλλον θα είναι ο αγοραστής και όχι ο πάροχος», επιμένει.

Τα αιτήματα

«Η υγεία και η πρόνοια είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και  υποχρέωση του κράτους η απρόσκοπτη και χωρίς φραγμούς παροχή τους. Οι εργαζόμενοι στην υγεία με την συμπαράσταση και τον κοινό αγώνα όλων των πολιτών στηρίζουμε το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνιζαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση που μοίραζαν χθες στους επισκέπτες του νοσοκομείου.

Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • Δημόσια και δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους πολίτες
  • ΌΧΙ στο χαράτσι των 5 € και των 25 € για τη πρόσβαση στη Νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Όχι στο κλείσιμο Νοσοκομείων, τη συγχώνευση Κλινικών,την κατάργηση νοσοκομειακών κλινών από το σύστημα, και τη κατάργηση οργανικών θέσεων γιατρών και υγειονομικού προσωπικού
  • Όχι στην περικοπή των κοινωνικών παροχών και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, που μας επιβάλουν το «μνημόνιο» και η τρόικα.

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σειρά κινητοποιήσεων έχει προγραμματίσει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Γεννηματάς για τις επόμενες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα:  07:00-11:00 στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό. Στις 09:00 θα ξεκινήσει πορεία προς τη Βουλή.

Δευτέρα και Τρίτη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου, από τις 07:00 μέχρι και τις 11:00.

Τετάρτη: Στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στις 12:00, από κοινού με πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων.

Τέλος, για το σύνολο των κινητοποιήσεων υπάρχει κάλυψη της ΠΟΕΔΗΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL