Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Το σχέδιο της κυβέρνησης παρουσίασαν Κικίλιας, Θεοχάρης και Πέτσας / Με «δανεικό» προσωπικό και γιατρούς με αφορολόγητο η υγειονομική κάλυψη των νησιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο της κυβέρνησης παρουσίασαν Κικίλιας, Θεοχάρης και Πέτσας / Με «δανεικό» προσωπικό και γιατρούς με αφορολόγητο η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της υγειονομικής ασφάλειας των επισκεπτών και των κατοίκων των νησιών της χώρας ενόψει της τουριστικής περιόδου, που αρχίζει επίσημα τη Δευτέρα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε διάγγελμα που πραγματοποίησε μαζί με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι έχουν ενδυναμωθεί οι δομές Υγείας των νησιών με 687 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 72 είναι γιατροί, καθώς και με την ενεργοποίηση 600 συμβάσεων με μπλοκάκι ιδιωτών γιατρών (με 2.000 ευρώ αφορολόγητα) και με μετακινήσεις προσωπικού που μπορούν να γίνουν, εάν χρειαστεί, από νοσοκομεία της Αθήνας προς μονάδες Υγείας των νησιών.

Η κατάσταση με τις ΜΕΘ

Ο Β. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι δεσμευμένες 446 απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19, οι οποίες δύναται να αυξηθούν σε 694 άμεσα αν χρειαστεί. Σχετικά με τη διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες στα νησιά 18 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες μπορούν να γίνουν 79 αν χρειαστεί.

Για τον σκοπό αυτόν σημείωσε ότι έχει προβλεφθεί η διασύνδεση κεντρικών νοσοκομείων με δομές Υγείας στα νησιά, όπου θα μπορούν να γίνονται μετακινήσεις προσωπικού από τις υγειονομικές περιφέρειες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες κατά την τουριστική περίοδο.

Ο ρόλος των κινητών ομάδων

Ιδιαίτερο ρόλο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης έχουν οι Κινητές Ομάδες Υγείας Ειδικού Σκοπού, οι οποίες σήμερα, όπως είπε ο υπουργός, είναι εννέα σε Θάσο, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ είναι σε εξέλιξη η συγκρότηση άλλων 106 προκειμένου να ενισχύσουν στη διάγνωση υπόπτων πιθανών κρουσμάτων.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι δύο μοριακοί αναλυτές μεγάλων δυνατοτήτων θα μεταφερθούν σε Σύρο και Ρόδο ώς την επόμενη Δευτέρα, ενώ και μικρότεροι αναλυτές θα προστεθούν στα νησιά προκειμένου να καλύψουν έκτακτες καταστάσεις.

Όπως ανέφερε, είναι αναγκαία η εκτέλεση ταχέων μοριακών εξετάσεων με αναλυτές τεχνολογίας Point -of- Care Testing (POCT) καθώς θα εξυπηρετήσει πραγματικές ιατρικές ανάγκες σε οξέα περιστατικά με συμπτώματα λοίμωξης Covid-19.

Η εγκατάσταση των αναλυτών, σύμφωνα με τον Β. Κικίλια, βασίζεται στην απόσταση του κάθε νησιού από το κεντρικό εργαστήριο, στον αναμενόμενο αριθμό τουριστών και στη γεωγραφική θέση του νησιού σε σχέση με τις υγειονομικές δομές.

Πλωτές ομάδες υγείας και ΕΚΑΒ

Ο Β. Κικίλιας επισήμανε τον ρόλο των πλωτών ομάδων υγείας για την ταχύτερη διάγνωση ύποπτων πιθανών κρουσμάτων και την πιο γρήγορη παρέμβαση και παρουσίασε τον τρόπο που θα μεταφέρονται τα δείγματα στα συγκεκριμένα εργαστήρια, π.χ. ΕΚΕΑ για μαζικές δειγματοληψίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια από την επόμενη εβδομάδα το ΕΚΑΒ θα διαθέτει επιπλέον δύο κάψουλες (ειδικούς θαλάμους αρνητικής πίεσης) και με αυτό τον τρόπο οι διαθέσιμες κάψουλες ανέρχονται σε 11.

Αναφορικά με τις εναέριες διακομιδές είπε ότι θα εκτελούνται με αεροσκάφη και ελικόπτερα που διαχειρίζεται και διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία ύστερα από αίτημα του ΕΚΑΒ ή με μισθωμένα πτητικά μέσα από την Πολιτική Προστασία, καθώς και με πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το συντονιστικό κέντρο του Λιμενικού Σώματος ύστερα από αίτημα του ΕΚΑΒ.

Ελπίζουμε οι μισθώσεις για τις εναέριες και πλωτές διακομιδές να μην γίνονται με τη γνωστή και πολυδάπανη τακτική που ακολουθήθηκε με τις μισθώσεις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL