Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Σύμφωνα με νέα ερευνα / Σύμφωνα με νέα ερευνα: Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αποτρέπουν την εξάπλωση του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύμφωνα με νέα ερευνα / Σύμφωνα με νέα ερευνα: Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αποτρέπουν την εξάπλωση του κορωνοϊού

Στα αποτελέσματα μελέτης που αφορούν την επίδραση των κλιματολογικών παραμέτρων στη διασπορά του κορωνοϊού, τα οποία δημοσιεύθηκαν προσφάτως στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό "Science", αναφέρονται οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής Κλινικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ) τονίζοντας ότι ασπίδα προστασίας μας έναντι του κορωνοϊού και τους θερινούς μήνες αποτελούν τα προληπτικά μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της χρήσης μάσκας και της τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Η μελέτη, όπως αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, έγινε από έμπειρη ερευνητική ομάδα ειδικών στην επιδημιολογία λοιμωδών νοσημάτων στο Princeton Environmental Institute του Νιου Τζέρσεϊ, η οποία, διερευνώντας την επίδραση του κλίματος, πραγματοποίησε προσομοιώσεις για τον τρόπο που ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί τους επόμενους μήνες.

Τα κριτήρια της έξαρσης

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό έναντι του SARS - CoV-2 θα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας, σε αντίθεση με τον καιρό, που θα καθορίσει τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές, έμπειροι στη δυναμική των λοιμωδών νοσημάτων, ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να προσομοιώσουν πώς οι εποχικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διασπορά του SARS - CoV-2 σε διαφορετικές πόλεις ανά την υφήλιο.

Έτσι, διερευνώντας τρία διαφορετικά σενάρια με βάση το τι είναι γνωστό για την επίδραση του κλίματος στην εξάπλωση άλλων ιών, συμπεριλαμβανομένων δύο κορωνοϊών, των OC43 και HKU1, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα στους ανθρώπους. Τα μοντέλα έδειξαν και στα τρία σενάρια ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα αποτελούσαν σημαντικό παράγοντα για τον περιορισμό των μεταδόσεων από SARS - CoV-2 μόνο όταν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε έναν πληθυσμό έχει αναπτύξει ανοσία.

Η θερμοκρασία δεν προστατεύει

Στην πραγματικότητα, αναφέρουν, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και αν ο SARS - CoV-2 είναι ευαίσθητος στις κλιματολογικές συνθήκες όσο και οι άλλοι εποχιακοί ιοί, η καλοκαιρινή ζέστη δεν θα ήταν αρκετή για να περιοριστεί η αρχική ταχεία εξάπλωσή του ιού στον άνθρωπο, κάτι που, όπως σημειώνουν, καθίσταται σαφές και από την ταχεία εξάπλωση του SARS - CoV-2 αυτήν την περίοδο στη Βραζιλία, τον Ισημερινό, καθώς και σε άλλες τροπικές περιοχές.

Σύμφωνα με τους καθηγητές και τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, στα αποτελέσματα των μελετών φαίνεται ότι μπορεί να περιοριστεί σημαντικά η εξάπλωση του κορωνοϊού όταν εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα, όπως για παράδειγμα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, κατά τη θερινή περίοδο που κυριαρχούν υψηλές θερμοκρασίες.

Τα ευρήματα αυτά μας υπενθυμίζουν ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση θα πρέπει να μας συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και αποτελεί σημαντικό μέτρο πρόληψης έναντι της εξάπλωσης του SARS - CoV-2 σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL