Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Αλλεργία στην διαφάνεια και στο δημόσιο έλεγχο ή και κάτι άλλο; (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλεργία στην διαφάνεια και στο δημόσιο έλεγχο ή και κάτι άλλο; (Video)

«Όλα γίνονται όπως προβλέπεται, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος για συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής», απήντησε ο Υφυπουργός Υγείας σε σχετική ερώτηση της ΑΥΓΗΣ για τις ενστάσεις και τις καταγγελίες που διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με αδιαφανείς και μη σύννομες διαδικασίες, από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, αποδεικνύοντας ότι ή κάτι κρύβει ή ότι έχει αλλεργία και πρόβλημα με την διαφάνεια και τον δημόσιο έλεγχο.

Τι κι αν βοά ο κόσμος για τις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν με σειρά προτεραιότητας στις Κινητές Ομάδες Υγείας, τι κι αν σε κάποιες Υγειονομικές Περιφέρειες υπήρξαν προμήθειες Μέσων Ατομικής Προστασίας σε πολαπλάσιες τιμές και μάλιστα όπως καταγγέλλεται εξυπηρετώντας σκανδαλωδώς συμφέροντα φίλων επιχειρηματιών και στελεχών της ΝΔ, για τον κ Κοντοζαμάνη γίνονται όλα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο κ Κοντοζαμάνης αγνοώντας επιδεικτικά την ανάγκη ενημέρωσης και δημόσιας λογοδοσίας, ισχυρίστηκε ότι το Υπουργείο ακολουθεί τις προβλεπόμενες από την υφιστάμενη νομοθεσία διαδικασίες και παρέπεμψε για απαντήσεις που θα προέλθουν από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ενδεικτικό γεγονός της αλλεργίας του κ Κοντοζαμάνη και της κυβέρνησης προς την διαφάνεια και το δημόσιο απολογισμό, είναι ότι όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει απαντήσει σε καμμία ερώτηση που του έχει τεθεί.

https://www.youtube.com/embed/fp7_z-IVezg

Είναι χαρακτηριστική επίσης η απάντησή του σχετικά με την παρουσίαση των δωρεών των ιδιωτών που επιβεβαίωσε ότι θα γίνει αναλυτικά στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όχι για την εξυπηρέτηση της διαφάνειας ή για την εκπόνηση κάποιου σχεδιασμού αλλά για να γα γνωρίζουν οι δωρητές, όπως είπε, τα χρήματά τους σε ποια δομή και ποιο υλικό διατέθηκε στο ΕΣΥ.

Αναφορικά με τις κρατικές δαπάνες, ο κ Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες τόσο για την χρηματοδότηση των δαπανών αυτών, όσο για την ανάληψη της δαπάνης και την εκτέλεση της, σημειώνοντας ότι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο θα παρουσιαστούν τα στοιχεία που αφορούν προμήθειες, δαπάνες και προσλήψεις.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι γίνεται αναλυτική καταγραφή των δαπανών που γίνονται στο πλαίσιο του κορωνοϊου, προκειμένου να υπάρχει γνώση με ακρίβεια του ύψους των δαπανών, έτσι ώστε όπως είπε να διεκδικηθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο κ Υφυπουργός δεν νιώθει καμμία ανάγκη να θέσει υπό δημόσιο έλεγχο τις παρεμβάσεις του Υπουργείου ακριβώς γιατί θέλει να κρύψει ότι δεν έχει προχωρήσει στην θωράκιση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, ώστε μόνιμα κι όχι ευκαιριακά να καλυφθούν υγειονομικές ανάγκες.

Γιατί θέλει να κρύψει επίσης τα όσα αμείλικτα ανέδειξε ο Μηχανισμός Παρακολούθησης του Παγκόσμιου  Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς ανταποκρίνονται τα συστήματα υγείας στην πανδημία. (HSRM, Health System Response Monitor) όπου η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες για τις πρόσθετες δαπάνες ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Για να αποκρύψει το γεγονός ότι οι επιπλέον δαπάνες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 ανέρχονται μόλις στο 1.1% των ποσών που δαπανήθηκαν για την υγειονομική περίθαλψη το 2017, όταν οι επιπλέον δαπάνες άλλων χωρών όπως της Κύπρου είναι μεγαλύτερες κατά 12.4%.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL