Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης είναι επικίνδυνες για την υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης είναι επικίνδυνες για την υγεία

Διανύοντας τη 13η εβδομάδα δραστηριότητας του Covid-19 και καθώς, σύμφωνα με τους επαΐοντες, βρισκόμαστε στην αρχή της μάχης, η κυβέρνηση δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας.

Όπως κυνικά άλλωστε δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την πρόσφατη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, αποτελούν ιδεοληψίες η ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και η αποτροπή ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησής του, όπως άλλωστε αυτό είχε ξεδιπλωθεί από μέλη της κυβέρνησης πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης μέσα από Συμπράξεις Ιδιωτικού Δημόσιου Τομέα και μετατροπής της νομικής υπόστασης των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Σύμφωνα με τον Β. Κοντοζαμάνη, η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από αυτές τις ιδεοληψίες γιατί η κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας και κάνει οτιδήποτε προκειμένου να εξασφαλιστεί το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας στις κρίσιμες αυτές μέρες και να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες Υγείας σε κάθε πολίτη.

Επειδή η ανθρώπινη ζωή έχει ιδιαίτερη αξία για τον κύριο Κοντοζαμάνη, η Πολιτεία, υποστήριξε, έχει φροντίσει να εξασφαλίσει έναντι του ιού τα προστατευτικά μέσα και τα τεστ για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εργαζομένων, να εξασφαλίσει πολλά εργαστήρια για να εξεταστεί μεγάλος αριθμός και με ίδιους κανόνες πολιτών για την απόκτηση καλύτερης εικόνας της διάδοσης της νόσου. Παρά τους ισχυρισμούς όμως του κυρίου υφυπουργού και ενώ όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα δύσκολα έρχονται, η κυβέρνηση και το υπουργείο φρόντισαν μόνο να ικανοποιήσουν οικονομικά τους επιχειρηματίες της Υγείας.

Ο κύριος υφυπουργός απαντά με έναν ιδιότυπο τρόπο όταν ερωτάται για τον αριθμό των μόνιμων προσλήψεων και για τον αριθμό που έχουν αναλάβει υπηρεσία, μιλώντας γενικά για επιχειρησιακή ετοιμότητα, για εγκρίσεις οι οποίες έχουν δοθεί και έχουν ξεπεράσει τις 3.200. Επίσης, απαντά ότι ήδη εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 1.820 άτομα, εκ των οποίων 400 είναι γιατροί και 1.420 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Η αλήθεια που δεν λένε όμως η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις προσλήψεις είναι ότι καμία δεν αφορά μόνιμες θέσεις. Οι εν λόγω προσλήψεις αφορούν 1.500 νοσηλευτές, 500 διασώστες και λοιπό προσωπικό με συμβάσεις διάρκειας δύο χρόνων, που ήταν προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης. Επίσης, τετράμηνες συμβάσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων μέσω ΕΟΔΥ και ΕΣΠΑ που θα στελεχώσουν τις 500 κινητές μονάδες για τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων.

Κόβει από το Δημόσιο και δίνει στους ιδιώτες

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, οι παραπειστικές απαντήσεις του υφυπουργού της δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική ιδεοληψία της, που την ίδια ώρα που κόβει τον μισθό των εργαζομένων διπλασιάζει στους φίλους κλινικάρχες την αποζημίωση των κλινών ΜΕΘ που θα διαθέσουν στην κορύφωση της πανδημίας, αποκαλύπτοντας το πώς αντιλαμβάνονται το δημόσιο συμφέρον και την προσφορά μπροστά σε μια υγειονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, δεν μπορεί να αποκρυβεί το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας εδώ και εννέα μήνες δεν έχει αξιοποιήσει τη λίστα των επικουρικών γιατρών του υπουργείου για τη γρήγορη στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας.

Δεν κρύβεται επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση αγνόησε σκόπιμα εδώ και εννέα μήνες ειλημμένες αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύστημα Υγείας της χώρας και δεν ολοκλήρωσε διαδικασίες που ήταν με βάση τον κανόνα 1 προς 1 σε εξέλιξη.

Διορισμοί που εκκρεμούν από το Ιούνιο του 2019

Η ιδεοληψία της κυβέρνησης φαίνεται ακόμη από το ότι δεν ολοκλήρωσε με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και στο όνομα γραφειοκρατικών δυσχερειών τον διορισμό των μόνιμων γιατρών ΕΣΥ που είχαν επιλεγεί για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων από τον Ιούνιο του 2019.

Η ιδεοληψία της κυβέρνησης για τη μη θωράκιση του ΕΣΥ είναι φανερή από το ότι δεν έχει προκηρύξει ακόμα τις 1.350 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που εκκρεμούν για κάλυψη αναγκών των νοσοκομείων καθώς και από το γεγονός ότι ακόμα αναμένονται τα αποτελέσματα της προκήρυξης 2Κ/2019 (ΦΕΚ 7/28-3-2019/τ. ΑΣΕΠ) που αφορούσε την πλήρωση 1.116 θέσεων.

Επίσης, η ιδεοληψία της κυβέρνησης διαφαίνεται από την ΠΝΠ που ορίζει να δώσει ο ΕΟΠΥΥ διπλάσια αποζημίωση στις ιδιωτικές κλινικές που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανεβάζοντας το «δωράκι» από 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ ημερησίως.

Επιπλέον, φαίνεται από το γεγονός ότι, παρά τις δεσμεύσεις για προκήρυξη θέσεων για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας και την πλήρη ανάπτυξήτους, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, ενόψει των δυσκολιών που έρχονται από την υγειονομική κρίση της πανδημίας, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα δώσει ρόλο στον ιδιωτικό τομέα για τη διαχείριση περιστατικών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποδεικνύοντας έμπρακτα την ιδεοληψία της.

Καμιά μέριμνα για τους ευάλωτους

Με αφορμή τα περί ιδεοληψίας επίσης, η κυβέρνηση εδώ και πέντε εβδομάδες που η πανδημία βρίσκεται στη χώρα μας δεν έχει προβεί σε κανέναν σχεδιασμό για λήψη μέτρων για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι πρόσφυγες - μετανάστες, οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία ή προνοιακά ιδρύματα, που ζουν σε συνθήκες μαζικής διαβίωσης και συγχρωτισμού ή ανεπάρκειας μέσων προστασίας και τήρησης στοιχειωδών κανόνων ατομικής υγιεινής.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδεοληψίας της κυβέρνησης είναι οι μεγαλόστομες εξαγγελίες περί εξάλειψης των ουρών της «ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Θυμίζουμε ότι από τις πρώτες ενέργειες του υπουργού Υγείας, στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, ήταν να βραβεύσει με τιμητική πλακέτα τον σύνδεσμο κλινικαρχών, προκαταβολικά μάλιστα, για κάτι που ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί, αφού και σήμερα, εν μέσω πανδημίας, καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται στη βροχή προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL