Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Σωτήρης Τσιόδρας: / Σωτήρης Τσιόδρας: Είμαστε ακόμα στην αρχή της μάχης ενάντια στην επέλαση του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωτήρης Τσιόδρας: / Σωτήρης Τσιόδρας: Είμαστε ακόμα στην αρχή της μάχης ενάντια στην επέλαση του κορωνοϊού

Η πορεία του ιού θα είναι ανάλογη με τα μέτρα και την τήρησή τους υπογράμμισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας πως, παρότι δεν φαίνονται σημάδια εκθετικής αύξησης του ιού, σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος.

Είμαστε ακόμα στην αρχή της μάχης ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι, αν και ο ιός στην πλειοψηφία προσβάλλει τους ηλικιωμένους με χρόνια νοσήματα, υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις που ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, ακόμα και θάνατο, σε νέους και υγιείς.

71 νέα κρούσματα

Σχετικά με την πορεία της νόσου στην Ελλάδα ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι ο ιός έχει επιφέρει τον θάνατο σε 26 ανθρώπους με μέση ηλικία των θανόντων τα 73 έτη. Ο καθηγητής ανακοίνωσε 71 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων ασθενών να ανέρχεται πλέον στα 892.

Επίσης ανέφερε ότι 139 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων σε ΜΕΘ βρίσκονται διασωληνωμένοι 54, καθώς και ότι 42 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Αύξηση της μεταδοτικότητας

Σημειώνοντας την αναγκαιότητα των μέτρων ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων εξέδωσε την αναθεωρημένη εκτίμηση κινδύνου για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπογραμμίζεται πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου ανήλθε από 3,3 ανά 100.000 πληθυσμού σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δέκα φορές παραπάνω δηλαδή.

Σύμφωνα με την έρευνα η αύξηση της μετάδοσης στην κοινότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται εντός των επόμενων λίγων ημερών ή λίγων εβδομάδων να είναι παρόμοια με την πορεία της επιδημίας στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο ιός.

Ανοσία μετά από τρία χρόνια

Ο Σ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν περάσει τον κορωνοϊό και τα συμπτώματά του στο σπίτι, τόνισε ότι ελάχιστοι από αυτούς εμφάνισαν μία επιδείνωση στην πορεία κι ότι όσοι βρεθούν να έχουν αντισώματα στο νέο ιό θα έχουν ανοσία για τουλάχιστον δύο ή τρία χρόνια και υπ’ αυτή την έννοια θα είναι προστατευμένοι στο κοντινό μέλλον.

Αυτοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ιδίως αν ανήκουν σε ομάδες πολιτών χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο την κρίσιμη αυτή ώρα, όπως είναι γιατροί και νοσηλευτές, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL