Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Έκκληση από τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα: / Έκκληση από τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα: Κανένας εφησυχασμός για τον κορωνοϊό. Η καραντίνα δεν είναι διακοπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκκληση από τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα: / Έκκληση από τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα: Κανένας εφησυχασμός για τον κορωνοϊό. Η καραντίνα δεν είναι διακοπές

Έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα και οι περιορισμοί και να μην υποβαθμιστεί η προσπάθεια περιορισμού μετάδοσης του ιού από φαινόμενα εκδρομέων σε νησιά και χωριά έκανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιτήρηση της πανδημίας στη χώρα μας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι στη χώρα μας η επιδημία παρακολουθείται με στρατηγική ιεράρχησης ελέγχου αλλά και δειγμάτων επιτήρησης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανέφερε ο Σ. Τσίοδρας, 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα προστέθηκαν χθες, φθάνοντας τα 464. Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 78 άνθρωποι, από τους οποίους 16 σε ΜΕΘ, λαμβάνοντας αντιιτική θεραπεία με τη δραστική ουσία χλωροκίνη σε συνδυασμό με άλλο ή και άλλα φάρμακα, ενώ υπάρχουν και 72 κρούσματα απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης.

Επίσης, μέχρι σήμερα οι θάνατοι λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού ανήλθαν στους 6, με τον καθηγητή να σημειώνει ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους ήταν άντρες και είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Αναφέροντας περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία, είπε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των 78 ασθενών που νοσηλεύονται είναι τα 68 έτη και των 16 που βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας παίρνουν οι ειδική αντιική θεραπεία είναι τα 69 έτη.

Στην Αθήνα η πλειονότητα των κρουσμάτων

Ο καθηγητής ανέφερε ότι τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνεχίζουν να ελέγχονται, όπως είπε, εκατοντάδες δείγματα κάθε μέρα για την παρουσία του νέου ιού.

Ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την έδρα της Υγιεινής και Επιδημιολογίας και την καθηγήτρια κ. Σύψα, ότι τουλάχιστον 2.000 - 3.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό.

Επίσης, διαβεβαίωσε σχετικά με την επιτήρηση ότι παρακολουθείται η επιδημία όσο πιο καλά γίνεται, με στρατηγική ιεράρχησης ελέγχου αλλά και δειγμάτων επιτήρησης, όπως γίνεται ευρωπαϊκά, και παρακάλεσε κυρίως συναδέλφους του να μην παρασύρουν τον κόσμο ούτε προς την κατεύθυνση του πανικού ούτε προς του εφησυχασμού.

Η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων είναι εξαντλητική και γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και όχι δειγματοληπτικά, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πλήρης γνώση στα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται καθώς και στις ΜΕΘ που δίνει πολύ καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η στρατηγική θα ενισχυθεί με διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχων με προστασία ώστε να μην γίνεται διασπορά της νόσου σε όλη την επικράτεια, το οποίο θα υλοποιήσει ο ΕΟΔΥ και θα αφορά, όπως είπε, τόσο επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων όσο και κρούσματα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού στην κοινότητα.

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα ελέγχων θα αφορά μια ομάδα που παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα στην οποία συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, καθώς και μια δεύτερη κατηγορία στην οποία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα ιχνηλατούνται περιστατικά επαφών με επιβεβαιωμένα κρούσματα έτσι ώστε να διακόπτονται οι κύκλοι μετάδοσης.

Η Ευρώπη ξεπερνά σε νεκρούς την Κίνα

Αναφέροντας τα στοιχεία από την πανδημία που αφορούν τους θανάτους, σημείωσε ότι από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός Κίνας καθώς και ότι στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών - επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου, η νόσος κατέληξε σε θάνατο περίπου σε 2% των περιπτώσεων.

Επίσης, από την έρευνα διαφαίνεται ότι οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητα να πεθάνουν 8%, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, που έφτανε το ποσοστό του 15%. Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι παρόμοια στη χώρα μας, όπου τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορούν κυρίως άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες.

Ο Σ. Τσίοδρας τονίζει ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα θα είναι μία ήπια νόσος, με ποσοστά θνητότητας κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και δέκα φορές υψηλότερη.

Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα προσεκτικά καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη σημείωσε, τονίζοντας ότι στόχος είναι να προφυλαχθούν τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι.

Επίσης, ζήτησε οι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού, να μην συρρέουν στα νησιά, υποβαθμίζοντας, όπως τόνισε, την προσπάθεια και αυξάνοντας τον κίνδυνο για νησιώτες ηλικιωμένους ντόπιους κατοίκους, ενώ έκανε και αυστηρή σύσταση σε όσους επιστρέψουν από το εξωτερικό να τηρήσουν την καραντίνα των 14 ημερών.

Αισιόδοξα μηνύματα

Το εξιτήριο ακόμα 5 ανθρώπων από το νοσοκομείο και η περίπτωση του νεογέννητου στο Νοσοκομείο Αττικόν, όπως και οι προσπάθειες για τη θεραπεία με τον συνδυασμό φαρμάκων με τη δραστική ουσία χλωροκίνη, ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας, αποτελούν αισιόδοξα μηνύματα. Διαβεβαίωσε ότι η χλωροκίνη υπάρχει σε επαρκή ποσότητα και ήδη χορηγείται στα σοβαρά περιστατικά όπως και ο ορός σε πολύ σοβαρά περιστατικά από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τη νόσο, ενώ μίλησε και για την έναρξη της πρώτης πειραματικής έρευνας για εμβόλιο στις Ηνωμένες πολιτείες, η οποία θα εξετάσει 45 ανθρώπους και τα πρώτα αποτελέσματά της αναμένονται να εξαχθούν σε τρεις μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL