Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Στα 190 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, πέντε σε κρίσιμη κατάσταση / Ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανεμπορίου και φαρμακεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα 190 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, πέντε σε κρίσιμη κατάσταση / Ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανεμπορίου και φαρμακεία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας καθώς πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 190, την ίδια ώρα που νοσηλεύονται 47 ασθενείς σε νοσοκομεία καθώς και 5 ασθενείς διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Νοσοκομείων ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τα 36 από τα συνολικά 190 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση, ενώ 11 είναι χωρίς σαφές ταξιδιωτικό ιστορικό ή σύνδεση επιδημιολογική με άλλο κρούσμα. Όπως σημείωσε ο καθηγητής, τα εννέα εξ αυτών των κρουσμάτων είναι στην περιοχή της Αττικής, με τις προσπάθειες να συνεχίζονται για την ανίχνευση των επαφών τους. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, ενώ μέσα στις τελευταίες 48 ώρες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.000 εργαστηριακοί έλεγχοι, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της διασποράς της νόσου. Τα μέτρα αυτά είναι το κλείσιμο όλων των εμπορικών κέντρων, των café-bar, των καφετεριών, όλων των μαγαζιών εστίασης που έχουν τραπεζοκαθίσματα εκτός των delivery και take away των βιβλιοθηκών, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, των αθλητικών εγκαταστάσεων εξαιρουμένων των ανοιχτών χώρων άθλησης για μεμονωμένη άθληση, και των κέντρων αισθητικής.

Παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, το λιανεμπόριο, ιδιαίτερα ό,τι αφορά τα τρόφιμα, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπέζια, τα φαρμακεία και οι ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας.

Επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι λαμβάνονται ειδικά μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που νοσούν με σοβαρά προβλήματα ανοσοκαταστολής.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ό,τι θα γίνει ότι χρειαστεί προκειμένου να προστατευθούν οι συνάνθρωποί μας, ειδικά όσοι έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων επεκτείνονται τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού προκειμένου να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά. Όπως εξήγησε, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται γιατί παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα της μετάδοσης, και γιατί τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού που έχουν ληφθεί για να προστατεύσουμε τους άλλους και να προστατευτούμε δεν τηρούνται. Ο υπουργός Υγείας, επανέλαβε ότι δίνουμε μια μάχη το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί από το κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση. Έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο για να τα καταφέρουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σπίτι

Ο ιός, επισημαίνουν οι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι, εκδηλώνεται με πολύ ήπια συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους που είναι υγιείς και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Για τον λόγο αυτό συστήνουν και προτρέπουν σε όλους τους τόνους, οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή στους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, με καρδιαγγειακά ή με διαβήτη, καθώς και οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατασταλμένοι και δεν έχουν βαριά συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι τους και κυρίως να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό ή ακόμα και να κολλήσουν οι ίδιοι.

Αυτές τις μέρες και τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνεται από τους επιστήμονες, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας δοκιμάζονται και θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών και των ελέγχων που διενεργούν, τηρώντας όλους τους κανόνες προστασίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ορφανά κρούσματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει διασπορά της νόσου στην κοινότητα, όπως ήταν αναμενόμενο, και μπορεί να αντιστοιχεί σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, η έξαρση στη χώρα μας έχει καθυστερήσει καθώς από την πρώτη στιγμή άρχισαν να λαμβάνονται δραστικά μέτρα ιχνηλάτησης και περιορισμού των ατόμων με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα εισαγόμενα κρούσματα, κάτι που, όπως σημείωσε, είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που έχει διάρκεια.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της διασποράς στην κοινότητα, στόχος είναι, όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, να επιβραδυνθεί όσο περισσότερο γίνεται η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα καθώς, όπως σημείωσε, είναι ενεργός η δραστηριότητα της γρίπης που επιβαρύνει ήδη το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η γρίπη συνεχίζει...

Η γρίπη δεν έχει τελειώσει ακόμη και δεν πρέπει να συμπέσει με τον νέο κορωνοϊό, ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας ότι η εποχική γρίπη ευθύνεται για 90 θανάτους μέχρι στιγμής καθώς και ότι το σημαντικότερο μέτρο τόσο για την εποχική γρίπη όσο και για τον νέο ιό είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης που είναι χαμηλού κινδύνου και η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό τους για τα άτομα υψηλού κινδύνου, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι λοιμωξιολόγοι ζητούν, όσοι έχουν ήπια συμπτώματα και δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να παραμείνουν στο σπίτι τους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν από τον ιό. Είναι ατομική και κοινωνική ευθύνη, σημειώνουν, η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, η σωστή υγιεινή των χεριών, το να προσέχουμε όταν φτερνιζόμαστε ή όταν βήχουμε αλλά και η εφαρμογή και τήρηση των μέτρων τα οποία απευθύνονται στην κοινότητα.

Αναφορικά με τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων για τον ιό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, η ιεράρχηση των ελέγχων θα γίνονται πλέον σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δίνοντας προτεραιότητα μόνο σε αυτούς που έχουν πολύ σοβαρά συμπτώματα, τους χρόνιους πάσχοντες και τους ηλικιωμένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL