Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ανησυχία για τα δέκα "ορφανά" κρούσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανησυχία για τα δέκα "ορφανά" κρούσματα

Στα 117 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ του ΠΓΝ Πάτρας και του ΑΧΕΠΑ, δεκαπέντε άτομα ακόμα ελέγχονται, ενώ δέκα περιστατικά είναι άγνωστης πηγής έκθεσης στον ιό, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την εξέλιξη του ιού Covid-19.

Το γεγονός ότι υπάρχουν δέκα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή αγνώστου πηγής έκθεσης στον ιό, ήταν κάτι αναμενόμενο, που το έχουμε καθυστερήσει, σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι στόχος είναι να κολλήσουν όσο γίνεται λιγότεροι άνθρωποι σε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες λοιμωξιολόγους, τα δέκα «ορφανά» κρούσματα, που παρουσιάζονται κυρίως στην Αθήνα, σημαίνουν ότι έχουμε διασπορά της νόσου στην κοινότητα, που μπορεί να αντιστοιχεί σε εκατοντάδες ακόμα κρούσματα, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα που επιβεβαιώνουν την εικόνα διασποράς της νόσου. Ωστόσο, όπως είπε, ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος γιατί έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα νωρίς ώστε να καθυστερήσει το κύμα μετάδοσης, ενώ γίνονται προσπάθειες ιχνηλάτησης και συστηματικής καταγραφής των δεδομένων.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, χθες έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη περισσότερα από 680 test λίγα από τα οποία βγήκαν θετικά, ενώ συνολικά οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί είναι περισσότεροι από 2.180.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διασποράς στην κοινότητα, οι επιστήμονες επιδιώκουν να επιβραδύνουν όσο περισσότερο γίνεται την εξάπλωση του ιού, καθώς ακόμη, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, είναι ενεργός η δραστηριότητα της γρίπης, που επιβαρύνει το δημόσιο Σύστημα Υγείας, και δεν πρέπει να συμπέσουν η γρίπη και ο νέος κορωνοϊός.

Η γρίπη δεν έχει τελειώσει ακόμη, ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας ότι θα πρέπει να μειωθεί η δραστηριότητα της θανατηφόρου ασθένειας, που ευθύνεται για 90 θανάτους μέχρι σήμερα, καθώς και ότι το σημαντικότερο μέτρο είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης.

Νέα μέτρα για τη μείωση της διασποράς

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποφάσισε την αναστολή για 15 ημέρες της λειτουργίας των δικαστηρίων, των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και των κέντρων διασκέδασης, ενώ για τα μουσεία αποφασίστηκε να υπάρχει ελεγχόμενη ροή επισκεπτών και να μην υπερβαίνουν τα 30 άτομα σε κάθε αίθουσα του μουσείου, ανάλογα και με το μέγεθός της.

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, αποφασίστηκε να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, εκτός και αν υπάρξει νέα σύσταση, οπότε και θα βγει σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι τα μέτρα δεν αφορούν καφετέριες και χώρους εστίασης, τα οποία προς το παρόν θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Δεν μπορούμε να τα κλείσουμε όλα, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι άνθρωποι να έχουν την ατομική ευθύνη πάνω από όλα αυτή τη στιγμή, τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό μέτρο ενάντια στον ιό είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων που έχουν συμπτώματα ίωσης και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, ώστε να διακοπεί η μετάδοση της νόσου.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε επίσης ότι όσοι άνθρωποι έχουν ήπια συμπτωματολογία θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους και να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο, γιατί μπορεί και οι ίδιοι να κολλήσουν αλλά και να κολλήσουν ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ή ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Όπως διευκρίνισε, στις ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνονται οι ασθενείς άνω των 70 ετών, οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Επιπλέον το υπουργείο Υγείας αποφάσισε, λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, την προσαρμογή του προγράμματος των χειρουργείων, έτσι ώστε να καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν, καθώς και την αναβολή όλων των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων μέχρι νεωτέρας.

Εξιτήριο για τα δύο πρώτα κρούσματα

Μετά από 14 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, εξιτήριο πήραν χθες η μητέρα και το παιδί της που ήταν τα δύο πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Η γυναίκα με το παιδί της θα μπορούν πλέον να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους, καθώς είναι οι δύο πρώτοι άνθρωποι στην Ελλάδα που έχουν θεραπευτεί από τον ιό.

Μάλιστα, όπως με ιδιαίτερη χαρά ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, σήμερα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αττικόν" κι άλλοι ασθενείς, καθώς και σε αυτούς οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό εμφανίζουν αρνητικά αποτελέσματα.

Έκκληση Κικίλια για διετείς συμβάσεις

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλουν αίτηση ώστε να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο Σύστημα Υγείας.

Όπως είπε, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα ενεργήσουμε όπως χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Είναι η ώρα ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί εμείς οι Έλληνες, που έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο πάνω απ’ όλα, να γίνουμε τείχος προστασίας γι’ αυτούς που κινδυνεύουν».

Πρόκειται για 2.000 προσλήψεις επαγγελματιών Υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Συστήματος Υγείας. Οι 1.500 θέσεις αφορούν νοσηλευτές και οι 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων - διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.ά.) Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι διετούς διάρκειας και η υποβολή των αιτήσεων για τις συγκεκριμένες θέσεις, θα γίνεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση loipoepikouriko.moh.gov.gr

Ανδρέας Ξανθός: Επιβεβλημένη η ενίσχυση των ΜΕΘ, των ΤΕΠ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ

Την εξαγγελία των προσλήψεων χαιρέτισε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας όμως ότι η πρώτη και επιβεβλημένη αυτή κίνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ με 2.000 συμβασιούχους θα μείνει κενό γράμμα αν δεν συνοδευτεί με σχέδιο προκήρυξης μόνιμων θέσεων και μάλιστα με ενισχυμένη μοριοδότηση προϋπηρεσίας.

Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός, το υπουργείο Υγείας οφείλει να προκηρύξει τις 1.500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών - λοιπού προσωπικού που είχαν πάρει έγκριση από το ΓΛΚ πριν τις εκλογές και αφορούσαν το 2019 καθώς και των 2.500 προσλήψεων γιατρών και άλλων εργαζομένων στο ΕΣΥ που είχαν σχεδιαστεί για το 2020 με βάση τον κανόνα 1:1 (προσλήψεις / αποχωρήσεις στο Δημόσιο).

Επίσης ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε ότι οι προσλήψεις αυτές πρέπει να έχουν στόχο κυρίως τη λειτουργική υποστήριξη των ΜΕΘ (για την ενεργοποίηση όλων των κλειστών κλινών εντατικής νοσηλείας στο ΕΣΥ), των ΤΕΠ (Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ) και συγκεκριμένων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, καθώς τα Κέντρα Υγείας μπορούν να παίξουν ρόλο «δομών ΠΦΥ αναφοράς» για την εξωνοσοκομειακή διαχείριση περιστατικών με κορωνοϊό που δεν απαιτούν νοσηλευτική φροντίδα, αποσυμφορώντας και «προστατεύοντας» τα νοσοκομεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL