Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Νηπιαγωγεία, σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά / Κλείνουν για δυο εβδομάδες όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νηπιαγωγεία, σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά / Κλείνουν για δυο εβδομάδες όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Την αναστολή λειτουργίας, για τις επόμενες 14 ημέρες, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση της νόσου.

Πρόκειται για έκτακτο μέτρο που γίνεται για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας την ανάγκη όλοι να επιδείξουμε ατομική ευθύνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, καθώς το μέτρο, όπως υπογράμμισε, αφορά στη μείωση της διασποράς της νόσου.

Το συγκεκριμένο μέτρο, τόνισε ο κ. Κικίλιας, αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια, ενώ προβλέπεται, όπως είπε, άμεσα να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών.

Σημειώνεται ότι για την απόφαση αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα δεδομένα νέων ερευνών που εκτίμησε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά που κολλούν τον ιό παρουσιάζουν να έχουν ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο ακόμα και για 20 ημέρες μετά την έκθεσή τους, μεταδίδοντας τον ιό χωρίς τα ίδια να παρουσιάζουν συμπτώματα.

"Θύμα" και ο Β. Μαρινάκης

Πέντε νέα κρούσματα του ιού ανακοινώθηκαν χθες το πρωί από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στους 89. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του καθηγητή, από τα πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι τέσσερις είναι στενές επαφές ανθρώπων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από το Λονδίνο.

Πρόκειται για τον εφοπλιστή και πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, που ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω κοινωνικού δικτύου ότι έχει προσβληθεί από τον ιό.

Αναφορικά με την υγεία του 66χρονου ασθενή που νοσηλεύεται διασωληνομένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών, τα δεδομένα αναφέρουν ότι έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Ο ασθενής, όπως ενημέρωσε ο κ Τσιόδρας, λαμβάνει ήδη ένα συνδυασμό φαρμάκων, ενώ θα ξεκινήσει και θεραπεία με ένα νέο φάρμακο που δοκιμάζεται στην Αμερική.

Με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα πνευμονίας νοσηλεύονται επίσης άλλοι τρεις ασθενείς, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, 60 από τις περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας και της Ζακύνθου που σχετίζονται με την εκδρομή, καθώς και οι ασθενείς που είτε νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είτε παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, είναι καλά στην υγεία τους, παρουσιάζοντας ήπια συμπτωματολογία.

Αναφορικά με την περίπτωση των τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσής τους, είναι «ορφανά», όπως χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες, επισημαίνεται ότι είναι πλέον αναμενόμενη η μετάδοση του ιού στην κοινότητα κι ότι στόχος παραμένει η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς της νόσου.

Επίσης ζητούμενη είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η μείωση της έντασης και της αύξησης των περιπτώσεων της νόσου ώστε να επιβραδυνθεί η διασπορά στην κοινότητα και να κερδηθεί χρόνος από την αποδέσμευση κρεβατιών ΜΕΘ λόγω της γρίπης, προκειμένου το Σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί καλύτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες συστήνουν την άμεση απομόνωση και επικοινωνία με τον γιατρό μας όταν υπάρχουν συμπτώματα γρίπης ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού και το ρίσκο, όπως σημειώνουν, για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τους ασθενείς άνω των 70 ετών, τους ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Τα μέτρα που προτείνουν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, το καλύτερο μέτρο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ιού, που συμπεριφέρεται πρωτόγνωρα, είναι να μένουν σπίτι τους όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μαζική μετάδοση του ιού.

Με αυτό τον στόχο, ήδη έχουν ανακοινωθεί επιπλέον μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Τα μέτρα αυτά είναι:

1. Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και του συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά, σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

2. Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.

3. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διεξαγωγή των δημοτικών συμβουλίων.

4. Η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα πνευμονίας.

Επιπλέον για τις ευπαθείς ομάδες η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού. Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα έως και τις 30 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη είναι σε ισχύ από την Κυριακή η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για τέσσερις εβδομάδες, η αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες καθώς και της διεξαγωγής όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL