Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Στους 45 οι ασθενείς του ιού / Στους 45 οι ασθενείς του ιού: Αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στους 45 οι ασθενείς του ιού / Στους 45 οι ασθενείς του ιού: Αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού

Στα 45 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στους εκδρομείς που επέστρεψαν από την Ιερουσαλήμ στις 27 Φεβρουαρίου, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αναμένεται να μεγαλώσει όσο βγαίνουν νέα αποτελέσματα.

Πρόκειται, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, καθηγητής Σωτήρης Τσίοδρας, για 11 νέα περιστατικά που αφορούν την ομάδα και 3 επαφές τους οι οποίοι εμφανίζουν ήπια ή ελάχιστη συμπτωματολογία, σημειώνοντας ότι ήταν αναμενόμενη η διασπορά της νόσου, καθώς πολλοί άνθρωποι μαζί ταξίδευαν για πολλές ημέρες σε έναν κλειστό χώρο διασπείροντας τη νόσο ο ένας στον άλλον και σε κάποιες επαφές τους.

Ο Σ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι εκτός από τον 66χρονο, που νοσηλεύεται από χθες το πρωί με βαριά συμπτώματα πνευμονίας διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, η κατάσταση της υγείας όλων των υπόλοιπων κρουσμάτων βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, με τους περισσότερους να εμφανίζουν ήπια ή ελαφρά συμπτωματολογία.

Συνεχίζονται τα μέτρα, αναστέλλονται εκδρομές

Επίσης, ανέφερε ότι μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου και με βάση τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων στην ομάδα των ταξιδιωτών, παρατείνονται τα μέτρα που αφορούν τους τρεις πληττόμενους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου μέχρι συμπληρώσεως δύο εβδομάδων, οπότε και θα επανεκτιμηθούν.

Επιπροσθέτως, αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας, ενώ σε ό,τι αφορά τις αθλητικές ομάδες που προέρχονται από τις πληττόμενες περιοχές οι οποίες πραγματοποιούν εκτός έδρας αγώνες, αυτοί θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι νεωτέρας.

Σχετικά με τις οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού παρατείνονται τα μέτρα αναστολής τους και μετά τις 13 Μαρτίου που είχε αρχικά αποφασιστεί.

"Ο ιός πέρασε κάτω από τη μύτη μας"

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για τους χειρισμούς του στο περιστατικό των εκδρομέων, ο Σ. Τσιόδρας υπογραμμίζει ότι η στρατηγική του ΕΟΔΥ ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καθώς και των διακεκριμένων επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε, ο ταξιδιώτης από τους Αγίους Τόπους και στο Ισραήλ και η ομάδα του δεν άνηκαν σε ύποπτα περιστατικά γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που υπήρχε τοπική μετάδοση της νόσου.

Είναι χαρακτηριστικό, ανέφερε, της ευκολίας που ο ιός περνά τα σύνορα κάτω από τη μύτη μας που χώρες όπως οι ΗΠΑ, ταυτόχρονα με εμάς, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου.

Εξαπλώνεται ο κορωνοϊός σε παγκόσμιο επίπεδο

Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών που αφορούν τη μετάδοση στην κοινότητα, η οποία, αν και φαίνεται να είναι περιορισμένη, στην πραγματικότητα δεν είναι, υπογράμμισε ο Σ. Τσιόδρας, εξηγώντας ότι ο αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης από αυτές τις εισαγωγές έχει ως αποτέλεσμα σήμερα σε όλο τον κόσμο να έχουμε περίπου 100.000 περιπτώσεις και 3.384 θανάτους σε περισσότερες από 80 χώρες.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των περιπτώσεων της νόσου και θα οδηγήσει σε μία επιβράδυνσή της στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος Υγείας.

Στόχος δικός μας, ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας, όπως και όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση των κρουσμάτων και της πίεσης στα συστήματα Υγείας που δοκιμάζονται.

Επίσης, ο Σ. Τσιόδρας υπογράμμισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα, δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή για διασπορά της νόσου στην κοινότητα και μετάδοση της νόσου από μη γνωστή πηγή, ενώ έκανε έκκληση προς όλους να στηρίξουν την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται από την επιστημονική κοινότητα, τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας και το σύστημα Υγείας, που όπως τόνισε, υπερβάλλει εαυτόν για να στηρίξει μια κρίση δημόσιας υγείας που αφορά όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL